Ελληνική καινοτομία φέρνει την εικονική πραγματικότητα στην ιατρική εκπαίδευση

Μελβούρνη.- Μια παγκόσμια πρωτιά στη χρήση της εικονικής πραγματικότητας που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη διδασκαλία της Ιατρικής, αλλά και της μάθησης γενικότερα, φέρει ελληνική υπογραφή.

Ο λόγος για το 3D Organon VR Anatomy, μια ψηφιακή εφαρμογή που από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της αναφέρθηκε σε ομιλία του δημιουργού του Facebook, Mark Zuckerberg, και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει ήδη αποσπάσει τρία βραβεία.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό iAwards του Κουίνσλαντ, το 3D Organon VR Anatomy βραβεύθηκε στην κατηγορία ‘Consumer Markets’ και η ομάδα Medis Media, που δημιούργησε την εφαρμογή, στην κατηγορία ‘Start up of the year’. Πιο πρόσφατα, η εφαρμογή διακρίθηκε επίσης στα βραβεία καινοτομίας ψηφιακών μέσων AMY στην Μελβούρνη με τον τίτλο ‘Best use of Emerging Technology’, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση μιας ακόμη βράβευσης.

Όμως τι ακριβώς είναι αυτό που καθιστά την εφαρμογή τόσο πρωτοποριακή, ώστε ο κ. Zuckerberg να την χαρακτηρίσει αντιπροσωπευτική της εκπαίδευσης του μέλλοντος;

Πρόκειται για τον πρώτο ψηφιακό άτλαντα ανατομίας, που επιτρέπει την σε βάθος εξέταση του ανθρωπίνου σώματος, επιστρατεύοντας τις αισθήσεις της όρασης, της ακοής αλλά και της αφής.

Το προϊόν εμπνεύστηκε ο Δρ. Αθανάσιος Ράικος, επίκουρος καθηγητής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Bond του Κουίνσλαντ και νεοαφιχθείς στην Αυστραλία και δημιούργησε σε συνεργασία με ομάδα προγραμματιστών από την Ελλάδα.

Η ψηφιακή εφαρμογή του ομογενή καθηγητή ανατομίας

Η εφαρμογή λειτουργεί ως εξής: φορώντας κανείς την ειδική μάσκα, μεταφέρεται σε εικονικό περιβάλλον το οποίο αναπαριστά ένα χώρο διδασκαλίας ανατομίας. Μπροστά στον χρήστη προβάλλονται τρισδιάστατα μοντέλα, στην ουσία ένα ανθρώπινο σώμα, με όλες τις λεπτομέρειες των μερών από τα οποία αποτελείται. Για την ακρίβεια, τα μοντέλα έχουν δυνατότητα αναπαράστασης έως και 4.000 ανατομικών δομών και οργάνων ταυτοχρόνως!

Ο χρήστης μπορεί, παράλληλα, να ακούει οδηγίες ή να διαβάζει περιγραφικά κείμενα, όμως αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο είναι η δυνατότητα να κινείται μέσα στον εικονικό χώρο, να προσεγγίζει το μοντέλο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, και να μεταχειρίζεται μέσω ειδικού χειριστηρίου τα οστά, τους μύες, τα νεύρα και οτιδήποτε άλλο βλέπει μπροστά του.

Η διαδραστικότητα και το βιωματικό στοιχείο, όπως μας εξηγεί ο κ. Ράικος, συντελούν σε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εικονικής πραγματικότητας, που καθιστούν την εφαρμογή ιδανική για τη διδασκαλία ανατομίας.

“Το μεγάλο πλεονέκτημα της εικονικής πραγματικότητας είναι το φαινόμενο της εμβύθισης (immersion), το πόσο ρεαλιστικά δηλαδή αισθάνεσαι και αντιλαμβάνεσαι αυτό που βλέπεις, και επιτυγχάνεται στη συγκεκριμένη εφαρμογή φορώντας τη μάσκα, η οποία και σε αποκόπτει από οποιοδήποτε αποσπαστικό παράγοντα.

“Κουνάς το χέρι σου και το βλέπεις να κουνιέται στην οθόνη, μπορείς να πιάσεις ένα οστό, να το γυρίσεις, να το τραβήξεις, μπορείς να περπατήσεις γύρω από το μοντέλο ή να σκύψεις για παράδειγμα και έχεις την ίδια αίσθηση σαν να πρόκειται για πραγματικότητα.”

Την ίδια στιγμή, μας λέει, η εφαρμογή ενδείκνυται για αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση, τόσο για φοιτητές εξ αποστάσεως όσο και για όσους παρευρίσκονται στις διαλέξεις, δεδομένου μάλιστα ότι η προεργασία στο σπίτι θεωρείται προαπαιτούμενο σε ολοένα και περισσότερα προγράμματα σπουδών τόσο στην Αυστραλία όσο και στο εξωτερικό.

Το 3D Organon VR Anatomy έχει ενσωματωθεί ήδη ως επικουρική μέθοδος διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Bond του Κουίνσλαντ, σε ορισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ σε ακόμη περισσότερα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο.

Εν τω μεταξύ, μπορεί η εφαρμογή να έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά απευθύνεται επίσης σε μαθητές γυμνασίου, επαγγελματίες του ιατρικού χώρου ή ακόμη και στο ευρύτερο κοινό.

“Είναι χρήσιμο για τον κόσμο που απλώς ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το σώμα, για ασθενείς που επιθυμούν να γνωρίσουν παραπάνω σχετικά με την πάθησή τους[…] ή για ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να εξηγήσουν στους ασθενείς τις λεπτομέρειες κάποιας επέμβασης”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ράικος.

Γι’ αυτό και το κόστος αποφασίστηκε να είναι προσιτό, με την άδεια προσωπικής χρήσης να πωλείται έναντι μόλις US$25.

“Η προσέγγισή μας αποσκοπεί στη ‘δημοκρατικοποίηση’ της ανατομίας” σχολιάζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο χώρος του ανατομείου γίνεται έτσι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την εφαρμογή, σε αντίθεση με το παρελθόν που το γνωστικό αντικείμενο ήταν για τους λίγους, κυρίως φοιτητές ιατρικής.

Πριν την αναβάθμισή της σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, η πλατφόρμα ανατομίας ξεκίνησε ως εφαρμογή συμβατή με συσκευές tablet και υπολογιστή, προϊόν που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των προϊόντων άρχισε πριν από πέντε περίπου χρόνια από ομάδα προγραμματιστών, γραφιστών και λοιπών επαγγελματιών βασισμένων στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε με την προσωπική χρηματοδότηση και τον γενικότερο συντονισμό του κ. Ράικου, αναλαμβάνοντας από τη συγγραφή του βασικού οδηγού ανατομίας έως και το σχεδιασμό των τρισδιάστατων μοντέλων.

Η απόσταση και η διαφορά ώρας αποτελούν, φυσικά, προκλήσεις, όμως η επιλογή να εργαστεί με Έλληνες υπήρξε σκόπιμη.

“Ήταν στρατηγική επιλογή να έχω Έλληνες συνεργάτες γιατί ήθελα κι εγώ να δώσω κάτι πίσω στη χώρα μου.

Ήθελα την τεχνογνωσία που αποκτά κανείς όταν δουλεύει με μία καινοτόμο τεχνολογία, αυτές τις δεξιότητες, να τις αποκτήσουν ελληνόπουλα, γιατί έβλεπα τι γινόταν γύρω μου στην Ελλάδα και ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι για κάτι το διαφορετικό, να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα.”

Ο κ. Ράικος εργαζόταν στον τομέα χειρουργικής του Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς” στη Θεσσαλονίκη μέχρι που μετακόμισε το 2012 με τη σύζυγό του, επίσης ιατρό, στην Αυστραλία.

Μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την απόφαση να φύγει εξηγεί:

“Αντιλήφθηκα σε κάποια φάση ότι τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα, όπως και έγιναν και πίστεψα ότι μπορώ να βοηθήσω περισσότερο από μακριά, αποκτώντας τεχνογνωσία στα αντικείμενα που με ενδιέφεραν.

Πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα με έκανε πιο χαρούμενο άνθρωπο και όταν θα ερχόταν η ώρα θα μπορούσα να προσφέρω με καλύτερο τρόπο στην πατρίδα”.

Στα μελλοντικά πλάνα της ομάδας είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας συνεργασίας για μαθήματα ανατομίας, με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας αλλά και συμβατικών τεχνολογιών, που θα επιτρέπει τη διαδραστική παράδοση και συμμετοχή στο μάθημα, με βίντεο, παρουσιάσεις και άλλα οπτικοακουστικά και ψηφιακά μέσα.

“Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την τάξη 100%, αλλά θα δίνεται για παράδειγμα η δυνατότητα σε κάποιον σε απομακρυσμένο μέρος να παρακολουθήσει το μάθημα ζωντανά σαν να βρίσκεται μέσα στην τάξη”.

Τα μέλη της ομάδας αποσκοπούν να καλύψουν ένα από τα μελλοντικά κενά στην αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αυστραλίας, καθώς όλο και πληθαίνουν τα διαδικτυακά προγράμματα σπουδών, προσελκύοντας μαθητές χωρών όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

“[Οι εξελίξεις] αναμένεται να δώσουν τρομερή ώθηση στην οικονομία και στον τομέα της εκπαίδευσης. Εμείς ευελπιστούμε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τόσο καλό προϊόν, ώστε τα πανεπιστήμια να το ενσωματώσουν ως κομμάτι των προγραμμάτων τους για απομακρυσμένη εκπαίδευση”.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή 3D Organon VR Anatomy και τα διαδικτυακά σημεία πώλησής της, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.3dorganon.com/

πηγή:neoskosmos.com

Fvtograf;ia pr;vthw sel;idaw, ο Δρ. Αθανάσιος Ράικος.