Δεύτερη νύχτα αγωνίας στην ανατολική Αττική – Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο

Αθήνα.- Δραματική είναι η κατάσταση στην Ανατολική Αττική για δεύτερο εικοσιτετράωρο, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στον Κάλαμο και έχει επεκταθεί και στις γύρω περιοχές. Ο Δήμος Ωρωπού έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρά το γεγονός ότι ο άνεμος έχει κοπάσει ελαφρώς, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Στις περιοχές Τριάδες και Μετόχι του Καπανδριτίου αυτή την ώρα οι φλόγες έχουν πλησιάσει απελπιστικά κοντά τα σπίτια όπως βλέπετε στις εικόνες που μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά ο ΣΚΑΪ.

Οι πυροσβέστες έχουν μπει σε αυλές σπιτιών προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που πλησιάζει.

Από τις 8:30 τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να κάνουν ρίψεις νερού λόγω σκότους, ενώ στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα βρίσκονται ανεπτυγμένοι σε όλη την Ανατολική Αττική, προσπαθώντας να δαμάσουν τις φλόγες. Το έργο τους συνδράμουν δεκάδες εθελοντές με 20 οχήματα, υπάλληλοι των δήμων και της περιφέρειας με 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση με αποτέλεσμα να δημιουργούν νέα μέτωπα και αναζωπυρώνουν τα παλιά, δυσκολεύοντας το έργο της πυροσβεστικής, η οποία δεν έχει καταφέρει έως τώρα να περιορίσει τη φωτιά, ενώ έχουν φτάσει ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Διακοπή κυκλοφορίας από και προς τα πύρινα μέτωπα

Για λόγους ασφαλείας των οδηγών η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλάμου–Καπανδριτίου και στη Νέα Εθνική Οδό στο ύψος του Καπανδριτίου με κατεύθυνση προς τον Κάλαμο.

Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία

1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους

2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο

3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία

4. Πρώτο στρατόπεδο Βαρνάβα.

Νωρίτερα, με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν ρίψεις νερού, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Το μεσημέρι όμως, σταμάτησαν να πετούν για λίγη ώρα λόγω των έντονων καπνών.

Από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου έχουν γίνει στάχτη, ενώ πολλοί κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να καίγονται. Όπως καταγγέλλουν, υπήρξε αδράνεια και καθυστέρηση στην αντίδραση της πολιτικής προστασίας. Πολλοί αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δίνουν μάχη με τις φλόγες με όποιο μέσο μπορούν. Άλλοι έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, καθώς και ένα μοναστήρι.

Χθες το βράδυ, υπήρξαν προβλήματα λόγω των διακοπών ρεύματος και ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών, καθώς η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα. Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Μαίνεται η πυρκαγιά την Ηλεία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί ο νομός Ηλείας, ύστερα από εξουσιοδότηση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Ηλεία, στο Κρυονέρι, το Περιστέρι και την Αγία Κυριακή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο του Κρυονερίου είναι ενισχυμένες, καθώς στο σημείο βρίσκονται 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο, 3 οχήματα του Δήμου και δύο μηχανήματα.

Στο μικρότερο μέτωπο της Αγίας Κυριακής, επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ζάκυνθο, τρία τα μεγάλα μέτωπα

Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα είναι οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών. Τα βασικά μέτωπα είναι στο Κοιλιομένο, στο Καταστάρι και το Παλιό χωριό.

enikos.gr