Στέιτ Ντιπάρτμεντ: για την Αγιά Σοφιά και την σχολή της Χάλκης- Η εκλογή Πατριάρχη

Ουάσινγκτον.- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτει μέσω της έκθεσης του για τις θρησκευτικές ελευθερίες ότι ασκήθηκαν επανειλημμένως πιέσεις για σεβασμό της Αγίας Σοφίας και για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Όμως είναι φανερό ότι η τουρκική κυβέρνηση αγνόησε εντελώς τους Αμερικανούς αφού η Σχολή συνεχίζει να είναι κλειστή, ενώ η Αγία Σοφία έχει βεβηλωθεί από τους ισλαμιστές», αναφέρει το mignatiou.com που παρουσιάζει με λεπτομέρειες την έκθεση.

Σύμφωνα με αυτή: «Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ηγέτη των 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών στον κόσμο, επιμένοντας στη θέση της ότι δεν υπήρχε καμία νομική υποχρέωση (για να το πράξει). Η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ήταν «οικουμενικός», αλλά μόνο ο θρησκευτικός ηγέτης του πληθυσμού της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας».

Η έκθεση αναφέρει ότι: «Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο στους Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλέγονται πατριάρχες, αλλά συνέχισε την πρακτική της να παραχωρεί την υπηκοότητα σε ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων Ορθοδόξων υπό όρους μιας λύσης που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου πατριάρχη».

Η αμερικανική έκθεση σημειώνει επίσης: «Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση, εξακολούθησε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και των Εβραϊκών Κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες, αν και ομολόγοι τους από το εξωτερικό είχαν αναλάβει άτυπες ηγετικές θέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις». «Ο Αμερικανός Πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει η έκθεση, «έθεσαν το θέμα της ιστορικής σημασίας της Αγίας Σοφίας και της εξαιρετικής σημασίας, ως συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Η έκθεση τονίζει ότι: «Σε συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν εκ νέου την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα».

Πηγή: mignatiou.com

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ:

Η Έκθεση (σύμφωνα με τη μετάφραση) σε ένα σημείο της “σφάλει”.  Δέχεται ότι η Τουρκία “παραχωρεί την υπηκοότητα σε ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων Ορθοδόξων υπό όρους μιας λύσης που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου πατριάρχη“.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  1. Δεν πρόκειται για “ορισμένους μητροπολίτες των Ελλήνων Ορθοδόξων”, αλλά για τους Μητροπολίτες της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Μητροπόλεις της Ομογένειας) και των λεγόμενων “Νέων Χωρών” (Μητροπόλεις του ελλαδικού χώρου της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου).
  2. Η λύση που επικράτησε το 2011 για τη διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου πατριάρχη” αφορά αποκλειστικά στην ” διεύρυνση του συνόλου των υποψηφίων” για να συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Οι υποψήφιοι Ιεράρχες “διακοσμητικά” μόνον (αν) μπορούν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των υποψηφίων για την ανάδειξη του επόμενου Πατριάρχη.  Τούτο, διότι σύμφωνα με το Καταστατικό του 1836, που διέπει την ύπαρξη του “Ρωμιού Πατριάρχη της Πόλης” : α) Ιεράρχης μέλος της Ιεράς Συνόδου του πατριαρχείου μπορεί να γίνει “Τούρκος Υπήκοος”.  β) Πατριάρχης μπορεί να γίνει μόνον “Τούρκος Υπήκοος πατρόθεν απ΄αρχής“. Που σημαίνει ότι κάθε τυχόν Ιεράρχης,  υποψήφιος στον κατάλογο, που δεν θα είναι Τούρκος υπήκοος “πατρόθεν απ΄αρχής” , θα διαγράφεται από το Νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως, που θα εγκρίνει τον κατάλογο υποψηφίων Πατριαρχών…

Την ισχύ μέχρι και σήμερα του “Καταστατικού του 1836” επιβεβαίωσε σχετικά πρόσφατα (Καλοκαίρι 2016) στην Panhellenic Post Μητροπολίτης  Μητροπόλεως του Φαναρίου (και δυνάμενος, κατά το Καταστατικό, να είναι υποψήφιος Πατριάρχης) απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, με την χαρακτηριστική φράση: “αυτά δεν αλλάζουν” .

 

.