Φωτογραφική έκθεση με θέμα την επίσκεψη των Ευζώνων στην Αυστραλία

Αδελαϊδα.- Μια φωτογραφική έκθεση με υλικό από την επίσκεψη των μελών της Προεδρικής φρουράς στην Αδελαΐδα τον περασμένο Απρίλιο, παρουσιάζουν οι τρεις διακεκριμένοι φωτογράφοι Paul Bradshaw, Shane Reid και Katina Rozaklis, oι οποίοι μέσα από το φωτογραφικό τους φακό κατόρθωσαν να αποθανατίσουν σημαντικές πτυχές των ιστορικών στιγμών που έζησε η Πολιτεία  όταν 12 μέλη της ελληνικής Προεδρικής Φρουράς με τους συνοδούς τους ήρθαν για πρώτη φορά στα χρονικά στην Νότια Αυστραλία.

Μετά από μήνες προετοιμασίας, οι εύζωνες έφτασαν στην Αδελαΐδα, την Τετάρτη, 19 Απριλίου, κατόπιν εντολής του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, προς το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το οποίο αφού εξέτασε το αίτημα των δύο Ομοσπονδιών, της Αδελαΐδας (Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών) και του Σίδνεϊ (Ελληνική Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας) εκπόνησε και υλοποίησε άψογα το πρόγραμμα επισκέψεων με επικεφαλής τον λοχαγό της Προεδρικής Φρουράς, Θεοφάνη Κασιμάτη και την ανθυπασπιστή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Σοφία Παυλίδου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αδελαΐδα και το Σίδνεϊ, τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς, διέσχισαν το κέντρο των δύο πόλεων με τον επιβλητικό και περήφανο βηματισμό τους, αποσπώντας το χειροκρότημα χιλιάδων ανθρώπων που τους παρακολουθούσαν αλλά και τις επευφημίες, τα συγχαρητήρια και τα δάκρυα συγκίνησης των εκατοντάδων ομογενών που βρέθηκαν εκεί για να τους καμαρώσουν.

Το γύρο του κόσμου, μάλιστα, είχε κάνει τότε η φωτογραφία του 26χρονου εύζωνα Κωνσταντίνου Λούσια, ο οποίος δεν είχε κατορθώσει να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης των μελών της Προεδρικής Φρουράς στην Αδελαΐδα, ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, είχε μιλήσει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, για την Ελλάδα και τις δύσκολες ώρες που περνάει, ενώ είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στους εύζωνες για τον πατριωτισμό και το ήθος που επιδεικνύουν καθημερινά, κάνοντας τους Έλληνες όλου του πλανήτη υπερήφανους και φέρνοντάς τους, έστω και νοερά, πιο κοντά στην πατρίδα τους.

«Η ένταση και η αγάπη του κόσμου που ένιωσα να με πλημμυρίζει εκείνη τη στιγμή σε συνδυασμό με το πάθος των λόγων του Επισκόπου, που μιλούσε με τόση αγάπη για την Ελλάδα και τους εύζωνες, κορύφωσαν την συγκίνησή μου. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου» είχε δηλώσει τότε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Νέο Κόσμο, ο εύζωνας Κωνσταντίνος Λούσιας, ο οποίος κατάγεται από την Γαβριά, ένα μικρό χωριό στην Άρτα και αποφάσισε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι σε ηλικία μόλις εννέα χρόνων.

«Η έκθεση ξεκίνησε την Κυριακή, 13 Αυγούστου και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό καθ’ όλο το μήνα Αυγουστο κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00 το απόγευμα, στην επίσημη αίθουσα εκδηλώσεων του οίκου ευγηρίας της Βασιλειάδας στην περιοχή Croydon» δήλωσε στο Νέο Κόσμο η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κ. Connie Costi.

«Οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν ιστορικές φωτογραφίες και είμαστε περήφανοι που τις παρουσιάζουμε εμείς για πρώτη φορά στην Αυστραλία» συμπλήρωσε η κ. Costi.