Ο δισεκατομμυριούχος Καρλ Άικαν εγκατέλειψε τον Πρόεδρο Τραμπ

Ο Άικαν, 81 ετών, είναι ένας από τους πιο γνωστούς χρηματομεσίτες της Γουόλ Στριτ. Ορίστηκε τον Δεκέμβριο «ειδικός σύμβουλος» του Τραμπ αρμόδιος για την απορρύθμιση, με βασική αποστολή του να «απαλλάξει» τη χώρα από «τις καταστροφικές κανονιστικές ρυθμίσεις (…) που αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη» των ΗΠΑ.

Σε επιστολή του προς τον Τραμπ, την οποία ανήρτησε στον ιστότοπό του, ο Άικαν επικαλέστηκε για να εξηγήσει την αποχώρησή του τον διορισμό ενός άλλου προσώπου, της Νεόμι Ράο, σε ρόλο «διευθύντριας για θέματα απορρύθμισης». Ο διορισμός της Ράο επικυρώθηκε από την αμερικανική Γερουσία τον Ιούλιο.

Ο διορισμός του Καρλ Άικαν, ο οποίος προσέφερε αμισθί τις υπηρεσίες του στον πρόεδρο Τραμπ — την εκστρατεία του οποίου είχε υποστηρίξει εξαρχής — επικρίθηκε από πολλούς Δημοκρατικούς, οι οποίοι υποπτεύονταν ότι θα προωθούσε εντός των ορίων των καθηκόντων του φακέλους στους οποίους είχε προσωπικό οικονομικό συμφέρον, όπως για παράδειγμα αλλαγές του κανονιστικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος που επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία διυλιστηρίων πετρελαίου.

«Αντίθετα με όσα υπαινίχθηκαν κάποιοι από τους Δημοκρατικούς που σας αντιπολιτεύονται, δεν απέκτησα ποτέ πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν ήσαν δημόσιες, ούτε επωφελήθηκα της θέσης μου», διαβεβαίωσε ο Άικαν στην επιστολή του, πριν προσθέσει ότι επ’ ουδενί θεωρεί ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπήρξε οποιαδήποτε «σύγκρουση συμφερόντων».

«Μολοντούτο αποφάσισα να τερματίσω τη συνεργασία μας, με την έγκρισή σας, διότι δεν θα επιθυμούσα οι κομματικές συγκρούσεις να επισκιάσουν την κυβέρνησή σας ή το σημαντικό έργο της κυρίας Ράο», πρόσθεσε ο Άικαν.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ, με τις οποίες αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την ευθύνη των οργανώσεων της άκρας δεξιάς και των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής για τα επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν προκαλέσει πολεμική στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αποφάσισε να διαλύσει δύο συμβούλια της αμερικανικής προεδρίας για τις οικονομικές υποθέσεις, αφού πολλά στελέχη επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτά υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ο Άικαν πάντως δεν συμμετείχε σε κανένα από τα δύο.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση του Άικαν.