Στο Ανώτατο Δικαστήριο ως διπλός υπήκοος και ο ομογενής Νικ Ξενοφών

Μελβούρνη.- Στο ανώτατο δικαστήριο θα παραπεμφθεί και ο Νικ Ξενοφών, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το νόμιμο της εκλογής του στην Γερουσία, ύστερα από την αποκάλυψη ότι έχει μία μορφή Βρετανικής ιθαγένειας.

Ο ομογενής γερουσιαστής από την Νότια Αυστραλία είναι το έβδομο μέλος του κοινοβουλίου που παραπέμπεται στην δικαιοσύνη, ως κάτοχος διπλής υπηκοότητας, κάτω από τις διατάξεις του άρθρου 44 του Συντάγματος, ύστερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του Εθνικού Κόμματος, Barnaby Joyce, την υπαρχηγό του Εθνικού Κόμματος και υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Fiona Nash, τον ομόσταυλό τους, πρώην υπουργό Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστημών, Matt Canaban, τους γερουσιαστές των Πράσινων, Scott Ludlam και Larissa Waters και τον γερουσιαστή του One Nation, Malcolm Roberts.

O Νικ Ξενοφών δεν έχασε το χιούμορ του, επιλέγοντας να ανακοινώσει την είδηση της βρετανικής του ιθαγένειας σε μία αγγλική παμπ της Αδελαΐδας, πίνοντας χλιαρή μπύρα υπό το βλέμμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ

Ωστόσο, η περίπτωση Ξενοφών είναι ακόμη πιο περίεργη, καθώς ο Γερουσιαστής εμπίπτει στην κατηγορία των Βρετανών κατοίκων εξωτερικού, μια κατηγορία πολίτη τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα που αποτελεί ένα απολίθωμα της αποικιοκρατίας.

Αυτή η ιθαγένεια του κληροδοτήθηκε, βάσει ενός βρετανικού νόμου του 1948, από τον πατέρα του, Θεόδωρο Ξενόφου, ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο, η οποία ως γνωστόν ήταν Βρετανική αποικία μέχρι το 1960.

Ο ευρηματικός γερουσιαστής επιβεβαίωσε την τριπλή του υπηκοότητα, καθώς και την πρόθεσή του να παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο, με τον γνωστό θεατρικό του τρόπο, οργανώνοντας συνέντευξη τύπου έξω από μία βρετανική παμπ στην Αδελαΐδα. Αφού εξήγησε πόσο άχρηστη είναι αυτή η αποικιοκρατική ιθαγένεια που δεν του επιτρέπει καν να αποκτήσει με Βρετανικό διαβατήριο, και αφού επανέλαβε την αφοσίωσή του στην Αυστραλία, ο Νικ Ξενοφών έκανε και μία επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους “έδειξε” ως υπαίτιους γι’ αυτήν του την ταλαιπωρία. Χωρίς να ονοματίσει κάποιον, ο Γερουσιαστής δήλωσε ότι οι εχθροί του ξέθαψαν την υπόθεση αυτή, προκειμένου να τον εκδιώξουν από την Γερουσία. “Σ’ αυτούς τους πολιτικούς και το προσωπικό τους που αφιέρωσε πολλές ώρες και ημέρες λέω: δεν είχατε τίποτα καλύτερο να κάνετε με τον χρόνο σας; Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί Αυστραλοί νιώθουν αηδία με το χαλασμένο μας πολιτικό σύστημα. Μακάρι κάποιοι από τους πολιτικούς μου αντιπάλους να αφιέρωναν την ίδια ενέργεια σε ζητήματα που αφορούν την Νότια Αυστραλία, όπως είναι οι τιμές της ενέργειας, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι θέσεις εργασίας, αντί να σκαλίζουν αυτήν την σπάνια αποικιοκρατική ιδιαιτερότητα”.