Επίσκεψη αλά Ομπάμα του Μακρόν στην Αθήνα

Αθήνα.- Σε ρυθμούς κανονικότητας – μετά την  καλοκαιρινή ανάπαυλα- επιστρέφει αυτή τη βδομάδα το κυβερνητικό επιτελείο και περιμένοντας τον Εμανουέλ Μακρόν εντείνονται οι προετοιμασίες και αναμένονται νέες συσκέψεις παρουσία του πρωθυπουργού.

Πρόκειται άλλωστε για μία επίσκεψη που απασχολεί πολλαπλά την κυβέρνηση. Ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι η δεύτερη επίσκεψή του σε Ευρωπαική χώρα, έπειτα από αυτή στο Βερολίνο και τη συνάντηση που είχε με την Α. Μέρκελ, και εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι «βαρύνουσας και συμβολικής σημασίας». Και το περιεχόμενο αυτής προαναγγέλλεται διπλό: πολιτικό και οικονομικό.

Στο μεταξύ, παρά την έντονη φημολογία ότι τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύσει στην Αθήνα και η σύζυγός του Μπριζίτ, ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida θέλουν τον Εμ. Μακρόν να καταφθάνει τελικώς μόνος του. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα έρθει συνοδεία της Πρώτης Κυρίας» λένε διπλωματικές πηγές, ενώ οι καλά γνωρίζοντες αφήνου να εννοηθεί πως η Μπριζίτ Μακρόν δεν έχει και τόσο μεγάλη συμπάθεια στα αεροπλάνα.!

Που ποντάρει η κυβέρνηση

Κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει δύο βασικά πράγματα:

  • Αφενός την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων γαλλικών επενδύσεων, προκειμένου να ευοδωθεί το βασικό αφήγημα περί τόνωσης της ανάπτυξης.
  • Αφετέρου, ο Μακρόν να προσφέρει την ενεργό στήριξη της Γαλλίας στο θέμα του χρέους με στόχο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.Επ’ αυτού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι ο Μακρόν έχει υιοθετήσει το πρότζεκτ της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του χρέους, ούτως ώστε να εμπεδωθεί ο ίδιος ως ευρωπαική ηγετικη φιγούρα. Ειδικά τώρα που αρχίζει και πέφτει η δημοτικότητά του αυτο το σχεδιο αποκτά ακομη μεγαλυτερη σημασια.

 Η «ατζέντα»

Σε αντίθεση με τις επισκέψεις Ολάντ και Βαλς, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν διακηρύξεις ή πολλές συμφωνίες.

Αντιθέτως, η «ατζέντα» της επίσκεψης Μακρόν θα εστιάζει σε θέματα που αφορούν: Στη  γεωστρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία στην ευρύτερη περιοχή, στο μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον δημοκρατικό έλεγχο της οικονομίας, στην ενιαία δημοσιονομική διαχείριση και στην δημοκρατική διακυβέρνηση. Και βέβαια στις γαλλικές επενδύσεις. Τα πεδία δε που…φιγουράρουν ψηλά σχετίζονται με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, υποδομές και μεταφορές (ΟΑΣΘ), ενέργεια, τον τουρισμό, τον τραπεζικό τομέα ενω δίνεται τεράστια έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και στις νέες τεχνολογίες.

Ο Μακρόν μιλάει στην Πνύκα και στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ο,τι αφορά τέλος στο Πρόγραμμα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, αυτό τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ακολούθως με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και το βράδυ θα παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την επομένη, στις 8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να μιλήσουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρουσία πλήθους επιχειρηματιών. Ενδεικτικό δε της βαρύτητας που δίνει και σ’ αυτό το σκέλος η Αθήνα αποτελεί η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, ο οποίος εν είδη προπομπού θα  έχει επαφές με επιχειρηματίες για μία σειρά από έενδυτικά πεδια  (ενέργεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα κα.).

Τέλος, εκτός μεγάλου απροόπτου, ο Εμμάνουελ Μακρόν θα μιλήσει από τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως, υπήρχαν συζητήσεις πως μία εναλλακτική λύση θα ήταν και η Βουλή των Ελλήνων, ενώ παρέμβαση ενδέχεται να κάνει και ο πρωθυπουργός.

 

πηγή:iefimerida.gr