Αδυναμία πληρωμής φόρων δείχνει ο προϋπολογισμός το πρώτο 7μηνο

Αθήνα.- Αδυναμία των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και συνεχιζόμενη υστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις μαρτυρούν τα στοιχειά εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο 7μηνο του έτους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου καταγράφηκε αρνητική απόκλιση 636 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ένα από τα μεγαλύτερα κενά διαπιστώθηκε στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου η υστέρηση ανήλθε σε 338 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή 7,1% χειρότερα από το στόχο. Αντίθετα, τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων ετών ξεπέρασαν τον στόχο κατά 130 εκατομμύρια ευρώ, σε μία ένδειξη πως οι φορολογούμενοι ακόμα πληρώνουν παλαιότερα χρέη.

Μεγάλο μέρος της ζημιάς στα έσοδα έγινε τον Ιούλιο, όταν και έπρεπε να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η συνολική υστέρηση στις εισροές ανήλθε στα 688 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ειδικά η «τρύπα» στο φόρο εισοδήματος έφτασε τα 215 εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο κενό στα έσοδα του επταμήνου διαπιστώθηκε στις αποκρατικοποιήσεις, όπου η υστέρηση έφτασε τα 343 εκατ. ευρώ, δηλαδή 26,2% χειρότερα από ό,τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Yστέρηση, 150 εκατομμύρια ευρώ – σχεδόν 10% έναντι του στόχου – παρατηρήθηκε επίσης στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά και άλλα προϊόντα. Μικρότερες αποκλίσεις καταγράφηκαν και στα έσοδα από ΦΠΑ σε καπνικά και πετρελαιοειδή.

Παρά τα κενά ωστόσο, ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,024 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο καλύτερα από τον μνημονιακό στόχο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται εν πολλοίς στη νέα περικοπή των κρατικών δαπανών, οι οποίες ήταν 1,565 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερες από τον στόχο.

Κριτική ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού συνθέτουν η «φορολογική ‘κόπωση’ των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, η εσωτερική στάση πληρωμών του κράτους και τα έσοδα από κατασχέσεις».