Μασουράκης (ΣΕΒ) στον ΣΚΑΪ: Άρση των capital controls εδώ και τώρα

Αθήνα.- «Τα capital controls θα πρέπει να αρθούν εδώ και τώρα γιατί αυτό θα είναι το μήνυμα στους επενδυτές ότι κάτι έχει αλλάξει σε αυτή τη χώρα και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική της», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης, επισημαίνοντας ότι «όσο δεν αίρονται οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων παραμένει η αμφιβολία στο μυαλό των επενδυτών».

Αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι «βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμασταν το α’ εξάμηνο του 2014, όσον αφορά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία και τις προσωπικές τους οικονομικές υποθέσεις».

Ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ βλέπει εξασθένιση της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του έτους, η οποία, όπως εκτιμά, θα αντισταθμισθεί πάντως από το αρκετά ισχυρό γ’ τρίμηνο:

«Τελικά ο χρόνος θα λήξει θετικά, έχω την αίσθηση, αν δεν γίνει κάτι καταστροφικό το τελευταίο τρίμηνο», δήλωσε ο κ. Μασουράκης, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο ένα πράγμα μπορεί να είναι αυτό: το να παραταθεί η γ’ αξιολόγηση πέραν του Οκτωβρίου και να δημιουργηθούν πάλι αλγεινές εντυπώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την αξιοπιστία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και να αρχίσει πάλι να εξασθενεί το πράγμα».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο ίδιος αναμένει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα έχει κλείσει στις 30 Οκτωβρίου.

«Γιατί αν δεν γίνει αυτό – όπως εξήγησε – θα έχουμε πρόβλημα με τις αγορές, οι οποίες έχουν ήδη δώσει κάποιο περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση» ελέω β’ αξιολόγησης, το οποίο εξαντλείται. Το μήνυμα τους προς την κυβέρνηση είναι σαφές: «τώρα αφού μπήκατε στις αγορές θα πρέπει να στηρίξετε την αξιολόγηση και να τρέξετε την οικονομία», σημείωσε ο Μ. Μασουράκης.

Για τις επικείμενες εξόδους στις αγορές

Σχολιάζοντας τις επόμενες εξόδους στις αγορές, τις οποίες ήδη σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ δήλωσε: «Η οικονομία της Ελλάδος είναι αυτή που είναι, πιστεύω ότι υπάρχει ένας κίνδυνος, ο οποίος αποτυπώνεται στα υψηλά επιτόκια: δυστυχώς οι αγορές δεν έχουν πιστέψει ακόμη ότι εννοούμε αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε και ότι τα κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κύριος Μασουράκης, η έγκαιρη περάτωση της γ’ αξιολόγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει κανονικά μια δεύτερη ή τρίτη έξοδος στις αγορές.

Για την υπερφορολόγηση

«Έχει ενταθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια διότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει μέσω αύξησης της φορολογίας παρά μέσω της δραστικότερης περικοπής δαπανών: γιατί έγιναν και περικοπές δαπανών κυρίως στις συντάξεις» τονίζει ο Μιχάλης Μασουράκης, εκτιμώντας περαιτέρω ότι: «Αυτό το περιβάλλον από εδώ και πέρα είναι δεδομένο: δεν πρόκειται να πέσουν οι φόροι, ούτε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, ούτε τίποτα από όσα είχαμε ακούσει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης».