Ανοιχτή η Μέρκελ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ευρω-ΥΠΟΙΚ

Βόννη.- Υπέρ της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως αυτό θα προσδώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Πρόκειται για πολύ καλή ιδέα», δήλωσε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συνέντευξης Τύπου. «Θα μπορούσαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο χαρτοφυλάκιο της ευρωζώνης ώστε να αντιδράσουμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις».

Η τοποθέτηση Μέρκελ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σόιμπλε θέλει να μετατρέψει τον σημερινό μηχανισμό διάσωσης σε ταμείο που θα δανείζει κεφάλαια σε χώρες της ευρωζώνης ώστε να τονωθεί η οικονομία σε φάσεις υφέσεων. Ως αντάλλαγμα, ο θεσμός θα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στο χρέος και τα δημοσιονομικά του εκάστοτε δανειζόμενου.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε ότι ο κ. Σόιμπλε σχεδιάζει τη σύσταση «νέου ταμείου δισεκατομμυρίων», όμως δεν διέψευσε ευθέως το ενδεχόμενο μετατροπής του ESM σε ταμείο στήριξης της οικονομίας.

Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε επίσης ανοιχτή στην πρόταση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, διευκρινίζοντας όμως ότι Βερολίνο και Παρίσι θα πρέπει να συζητήσουν τι ρόλο θα έχει ακριβώς ο νέος ευρω-υπουργός.

«Θα μπορούσα να φανταστώ έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών [για το ευρώ] ώστε να έχουμε υψηλότερο βαθμό ενωμένης ανταγωνιστικότητας», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Το Βερολίνο έχει δηλώσει αντίθετο σε άλλες μορφές κοινοτικοποίησης της ευθύνης, όπως την έκδοση ευρω-ομολόγων, αν και η κ. Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση ορισμένων σημαντικών κοινοτικών έργων.

 

πηγη:in.gr