ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Ε, όχι και σε καπνοβιομηχανία!

Αν είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί δίνουν μεγάλη βάση στη σημειολογία και στους συμβολισμούς, η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο, δεν ήταν -κατά την άποψή μας- επιτυχής.

 

Βεβαίως, η “Παπαστράτος” θυγατρική πλέον της Phillip Morris και επιτυχημένη βιομηχανία είναι και το προσωπικό της αυξάνει εν μέσω κρίσεως και επενδύσεις νέες κάνει. Άρα, υπό αυτή την έννοια, αντιλαμβανόμαστε τον οικονομικό συμβολισμό της επίσκεψης.

 

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη του νομίσματος. Μιλάμε για μία Καπνοβιομηχανία, δηλαδή βιομηχανία  που επεξεργάζετε τον καπνό, φτιάχνει τσιγάρα. Τσιγάρα που σε όλο τον κόσμο σήμερα, με τις ιατρικά βεβαιωμένες βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, βρίσκονται υπό περιορισμό ή, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, και υπό διωγμό, ακόμη.

 

Στην Ελλάδα, η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή νομοθετικά μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ήδη από την 1η Ιουλίου 2009, η ατάκα του πρωθυπουργού προς τους εργαζόμενους «Είστε πολύ τυχεροί που δουλεύετε εδώ», δεν νομίζουμε ότι ήταν πολύ εύστοχη!

 

Αναγνωρίζει κανείς την αγωνία του κρεμασμένου που πιάνεται από τα μαλλιά του. Μπορεί στα επτά χρόνια οικονομικής κρίσης να μην έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε επενδύσεις, αλλά ο Πρωθυπουργός –κατά την άποψή μας- δεν έπρεπε, για συμβολικούς λόγους, να πάει στην “Παπαστράτος”. Όταν, μάλιστα, είναι απαγορευμένη η διαφήμιση προϊόντων καπνού!!!

 

Άλλωστε, η επένδυση που ετοιμάζει η “Παπαστράτος”  -των 300 εκ. ευρώ που δεν την πίστευε ο κ. Τσίπρας- για την παραγωγή ράβδων καπνού για τα IQOS, δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα βλάπτει την  υγεία! Το IQOS ΔΕΝ απευθύνεται σε όσους επιθυμούν ή προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο! Το αντίθετο! Απευθύνεται σε όσους θέλουν ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ το κάπνισμα, επιλέγοντας «ασφαλέστερους» τρόπους. Όμως μέχρι σήμερα δεν είναι πιστοποιημένο αν το IQOS συνιστά όντως ασφαλή τρόπο. Λείπουν οι κλινικές μελέτες.  Νικοτίνη περιέχει ο καπνός και κανείς δεν έχει πει ότι η νικοτίνη, αν δεν «καεί» αλλά «θερμανθεί», δεν βλάπτει!