Υπογραφές για να κατατεθεί το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Εκστρατεία, για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του να συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου και ο εφαρμοστικός νόμος που προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων διεξάγει η ομάδα του BrainGain. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα secure.avaaz.org, στόχος είναι η συγκέντρωση 50.000 υπογραφών. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 36.617 υπογραφές.

Το σχετικό κείμενο, κάνει λόγο για την ανάγκη “υιοθέτησης της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού” τονίζοντας ότι “η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου στο και για άλλη μια φορά το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι στο περιθώριο“.

Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί εδώ, είναι ότι το δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Εκείνο που λείπει είναι ο διευκρινιστικός Νόμος που θα ρυθμίζει το πως θα ασκούν το δικαίωμά τους αυτό από το εξωτερικό, χωρίς, δηλαδή, να υποχρεούνται να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα…

Για την ψήφιση του σχετικού Νόμου “πιέζει” και η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνων (ΠαΔΕΕ) και, ειδικότερα, το μέλος της, Βουλευτής Σουηδίας, κ. Σωτήρης Δελής.

Ποιοί είναι

Η η ομάδα του BrainGain, είναι μία νεοσύστατη οργάνωση. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην Ιστοσελίδα τους (braingainnews@gmail.com) παρουσιάζοντας τον εαυτό τους,  πρόκειται για “Ένα ανοικτό και ενεργητικό διάλογο.

Μία αλληλεπίδραση των Ελλήνων του εξωτερικού και της Ελλάδος για την επιστροφή έμψυχου, ανθρώπινου δυναμικού πίσω στη χώρα.

Για τη μετατροπή του brain «Drain» σε «Gain».

Για την επιστροφή στην πατρίδα των ταλαντούχων νέων, που την εγκατέλειψαν στην αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.

Αυτή είναι η πρωτοβουλία «Brain Gain», στην οποία πιστεύουμε εμείς στην «Brain Gain News» και επιθυμούμε να υποστηρίξουμε.

Μία ομάδα νέων, σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, που δεν έχουμε σχέση με κάποιο οικονομικό ή πολιτικό χώρο, παρά την πίστη μας στο ταλέντο των συνομιλήκων μας εκτός και εντός Ελλάδος“.

Προϊστορία

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει από μηνών σχετικό Νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο, όμως, ο Πρόεδρος του Σώματος δεν προωθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ανάλογο Νομοσχέδιο είχε καταθέσει το 2009 και η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, της ΝΔ, και το είχε καταψηφίσει το σύνολο της τότε αντιπολίτευσης.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από μήνες υποστηρίζει δια του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχετικό νομοχέδιο. Είδομεν.

Το κείμενο

Με τίτλο: Γιατί είναι σημαντικό; το δημοσίευμα και το κείμενο της secure.avaaz.org, που συνοδεύει την πρόσκληση στην ψηφοφορία, έχει ως ακολούθως:

Βοηθήστε μας να δώσουμε φωνή στους Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό με την υιοθέτηση της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού ακολουθώντας το παράδειγμα 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου στο και για άλλη μια φορά το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι στο περιθώριο.

Το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 § 4) προβλέπει, ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο με αυξημένη πλειοψηφία. Κατά τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Όμως η παράλειψη του Έλληνα νομοθέτη να ορίσει τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται ώστε να επιτρέπεται η ψήφος και στους διαμένοντας εκτός Ελλάδος Έλληνες πολίτες και να προσδιορίσει τη σχετική διαδικασία ψηφοφορίας μας φιμώνει και μας στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι τα όποια πρακτικά εμπόδια μπορούν εύκολα να ξεπερασθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας χρόνο με το χρόνο και Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διατηρούν άμεσους και αντικειμενικούς δεσμούς με την πατρίδα να στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων.

Η άμεση και καθολική συμμετοχή των Ελλήνων στις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά και ζωτικής σημασίας για την επανασύνδεση της γενιάς του brain drain με την Ελλάδα.

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα μας.Έχουμε θέσει ως στόχο τις 20.000 υπογραφές προτού το ελληνικό κοινοβούλιο αποφασίσει για αυτό το σημαντικό θέμα. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να συμπεριληφθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Με την δική σου στήριξη, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

– Η ομάδα του BrainGain

Πηγή: secure.avaaz.org