Ούτε στους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ συμφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

«Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ, στο β’ τρίμηνο του έτους, κατέγραψε ανάπτυξη 0,8%, αποτέλεσμα που ήταν κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες. Και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά. Διότι, δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα δύο τρίμηνα και ιδιαίτερα το τρίτο, που από ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία» επανέλαβε.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου, βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία».

«Ταυτόχρονα, όμως, να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία. Και, άρα, ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια, είναι νομίζω πολύ κρίσιμος. Και νομίζω ότι ταυτόχρονα με αυτή την προσπάθεια πρέπει να επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες» σημείωσε, και πρόσθεσε:
«Ήδη, είχαμε μια θετική εξέλιξη τον Ιούλιο, με την αύξηση (των καταθέσεων) κατά 1 δισ., νομίζω. Αυτός ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί, να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης».

«Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» σχολίασε νωρίτερα το γραφείο του πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του.

Την αναγκαιότητα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και την αναγκαιότητα να ξαναχτιστεί η μικρομεσαία επιχείρηση σε πιο υγιή βάση, τόνισε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικόττας (ΕΣΕΕ).η

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Για ανάπτυξη του «φαίνεσθαι» κι όχι του «είναι» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του δεύτερου τριμήνου, που καταδεικνύουν ανάπτυξη 0,8% αλλά κι ότι η οικονομία θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κάνει λόγο για «αναιμική» ανάπτυξη, την οποία αποδίδει σε παροδική «κυκλική ανάταξη», κι όχι σε βιώσιμη άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει χάσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει το 2014 και πλέον υστερεί αναπτυξιακά, αδυνατώντας να αξιοποιήσει το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον. Το αποτέλεσμα, προσθέτει, είναι ότι «το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη διευρύνεται».

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει ότι η τελευταία διετία έχει χαρακτηριστεί από μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της υπερφορολόγησης, προειδοποιώντας ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μετά το 2018 λόγω των επερχόμενων μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι βιώσιμη ανάπτυξη «μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές» και αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, που θα προβλέπει μείωση φόρων και προσέλκυση επενδύσεων.

«Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει», καταλήγει.