Δεν «ιδρώνει» το αυτί του Κιμ! «Θα αυξήσουμε τις προσπάθειες για πυρηνικά»

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ομόφωνα το σχέδιο των ΗΠΑ για πιο αυστηρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα έκανε… «μπαρούτι» την Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα διεμήνυσε πως όχι μόνο δεν θα σταματήσει τα προγράμματα για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αλλά θα τα εντείνει κιόλας.

Βόρεια Κορέα: Καταχθόνια η απόφασή σας

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έστειλε σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως δεν προτίθεται να… κάτσει φρόνιμα.

Χαρακτήρισε «καταχθόνιες» τις νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ και εξαπέλυσε νέες βολές κατά των ΗΠΑ.

«Η υιοθέτηση άλλης μιας παράνομης και καταχθόνιας «απόφασης για κυρώσεις» που καθοδηγήθηκε από τις ΗΠΑ επιτρέπει στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας να επαληθεύσει ότι ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας την οποία μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αυξήσει τη δύναμή της προκειμένου να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία της χώρας και το δικαίωμά της να υπάρχει», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα έναν όγδοο γύρο κυρώσεων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πειθαναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Το κείμενο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο
στις εξαγωγές αερίου προς τη Βόρεια Κορέα
τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του, καθώς και
την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων.

Το βορειοκορεάτικο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την απόφαση μια «πρόκληση γεμάτη μίσος».

Έχει σκοπό, αναφέρει, «να στερήσει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας το νόμιμο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα».

Σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα η διεθνής κοινότητα θέλει να «προκαλέσει ασφυξία στο κράτος της και τον πληθυσμό της μέσω ενός απόλυτου οικονομικού αποκλεισμού».

Ειδικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επιβολή των νέων κυρώσεων.

Όπως υπενθυμίζουνοι προηγούμενες δεν εμπόδισαν τη Βόρεια Κορέα να σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στις 3 Σεπτεμβρίου στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκιμάστηκε μια εγχωρίως παραχθείσα βόμβα υδρογόνου, το μέγεθος της οποίας θα επέτρεπε την προσαρμογή της στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.