Υπό διαπραγμάτευση… η επέκταση προστασίας της α’ κατοικίας

Αθήνα.- Εν αμφιβόλω – τελεί τελικά ως φαίνεται από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας – η επέκταση του νόμου Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, παρά τη βεβαιότητα με την οποία εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητά μας είναι η ουσιαστική προστασία του αδύναμου οφειλέτη και γι’ αυτό προωθούμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις επιχειρήσεις και διαπραγματευόμαστε την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», σημείωσε χαρακτηριστικά από τη Βουλή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ λίγο αργότερα προκάλεσε ερωτηματικά λέγοντας ότι «θα… διαπραγματευτούμε για την παράταση».

Ο ίδιος πάντως, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, για την ανάγκη να υιοθετηθεί και στη χώρα μας το λεγόμενο «προτιμησιακό καθεστώς» της Κύπρου για τα κόκκινα δάνεια, όπου ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει ο ίδιος το δάνειό του έναντι του τιμήματος που θα έδινε ένα fund, απέρριψε το ενδεχόμενο ομολογώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μία τέτοια «μονομερή ενέργεια» όπως έκανε η Κύπρος.

Αιτιολόγησε, δε, την άρνησή του με το επιχείρημα ότι η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα έστελνε λάθος μηνύματα, ενθαρρύνοντας και πολλαπλασιάζοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που θα γνώριζαν εκ των προτέρων ότι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς με καλύτερους όρους. «Ο δικός μας νόμος ορίζει ότι το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να καλέσει 12 μήνες πριν την πώληση του δανείου το δανειολήπτη για να ρυθμίσει την οφειλή του», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομίας.