Δικαστής Μέρφι, ήρωας των Ελλήνων της Αυστραλίας

Μελβούρνη.- Αυτές τις μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα που, ίσως, απαντήσουν σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αναφορικά με τον ρόλο του Λάϊνελ Μέρφι, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας στην δεκαετία του ’80

 

Μια από τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί εναντίον του δικαστή Μέρφι ήταν για παρέμβασή του στο έργο της δικαιοσύνης σε μια υπόθεση με καθαρά ελληνικό χρώμα.

Πρόκειται για το περιβόητο “σκάνδαλο των συντάξεων” Ελλήνων του Σίδνεϊ. Ένα βράδυ προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 (επί κυβέρνησης Φρέϊζερ) η αστυνομία έκανε επιδρομές σε δεκάδες σπίτια Ελλήνων.

Συνολικά κατηγορήθηκαν εκατοντάδες Έλληνες για απάτη σε βάρος του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επί μήνες τα μέσα ενημέρωσης δυσφημούσαν τον Ελληνισμό «για μαζική απάτη». Πως, δηλαδή, έβγαζαν συντάξεις και επιδόματα με πλαστά ιατρικά έγγραφα και «ξεζούμιζαν» το σύστημα.

Μάταια η παροικία -με πρωτοπόρο το «Νέο Κόσμο»- έκανε εκστρατεία κατά της απαράδεκτης δίωξης των Ελλήνων.

Η υπόθεση κράτησε χρόνια και, στο τέλος, η σκευωρία κατέρρευσε αφού προηγουμένως κόστισε στο αυστραλιανό δημόσιο πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα εξωφρενικό ποσόν, για την εποχή εκείνη, που ήταν δεκαπλάσιο αυτού που υποτίθεται ότι είχαν «καταχραστεί» οι Έλληνες. Η υπόθεση εκείνη ήταν η μεγαλύτερη Οδύσσεια στα δικαστικά χρονικά της Αυστραλίας, καθώς διώχτηκαν άδικα και τελικά αθωώθηκαν 1.700 Έλληνες.

Ο δικαστής Μέρφι, λοιπόν, κατηγορήθηκε τότε ότι πλησίασε τον δικαστή που εκδίκαζε την υπόθεση και του ζητούσε να αθωώσει 180 Έλληνες στους οποίους είχε ασκηθεί δίωξη και την υπόθεση των οποίων θα εκδίκαζε το δικαστήριό του.

«Είναι απαράδεκτο να καταδικαστούν αυτή οι άνθρωποι» φέρεται να είπε, τότε, ο δικαστής Μέρφι σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα.

«Αθώωσέ τους και θα γίνεις και ήρωας της ελληνικής παροικίας» φέρεται να του είπε.

Αν όντως τα είπε αυτά ο δικαστής Μέρφι, όπως φάνηκε από τη συνέχεια της υπόθεσης, είχε δίκιο.

Το «σκάνδαλο των συντάξεων» εξελίχθηκε σε «σκάνδαλο για το πώς ενορχηστρώθηκε ο διασυρμός μιας ολόκληρης παροικίας».

 

Με στοιχεία από neoskosmos.com