Στη λογική αλλά και στο συναίσθημα στόχευσε από την ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θεσσαλονίκη.- Τις ευαίσθητες χορδές των πολιτών προσπάθησε να αγγίξει με την ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τους διαμηνύσει ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που περνούν -εξαιτίας των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης- πως έχει αφουγκραστεί τα αιτήματά τους αλλά και ότι η ΝΔ έχει τους τρόπους να δώσει λύσεις.

Ήταν σαφές από την αρχή της ομιλίας του ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να απευθυνθεί στο συναίσθημα των πολιτών. Όπως και πέρυσι, δεσμεύτηκε για φοροελαφρύνσεις και για απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ ανέλυσε διεξοδικά πώς θα έρθουν επενδύσεις και νέες δουλειές.

Εντούτοις, ήταν ξεκάθαρο πως ήθελε πλάι στη λογική και στις τεκμηριωμένες προτάσεις να έχει και πολύ ευαισθησία στον λόγο του. Αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα όταν είπε πως σε αυτή την ομιλία δεν έχει μόνο αριθμούς και δείκτες «αλλά έχω πρώτα απ’ όλα ανθρώπους».

Στόχος του ήταν να δείξει δηλαδή ότι το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την κρίση έχει προκύψει μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που συνάντησε: των επαγγελματιών, των ανέργων, των φοιτητών.

«Έχω μετρήσει το βλέμμα των συμπολιτών μου σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε στην αρχή. Αλλά και στη συνέχεια απευθυνόμενος στους πολίτες ήταν άμεσος: «Είστε μέρος του σχεδίου μου». Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι φράσεις του «εσάς έχω στο μυαλό μου» – αναφερόμενος στους νέους – ή «σας κοιτώ στα μάτια». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που συνήθως επιλέγει να μιλάει με βάση τη λογική, με στοιχεία και τεκμήρια – ήταν ένα ίσως και δύο…κλικ πιο συναισθηματικός.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, με στόχο να καταδειχθεί ότι έχει λάβει υπ’ όψιν του την κοινωνία, κάθε φορά που παρουσίαζε ένα μέρος του σχεδίου του αφηγούνταν και την ιστορία από κάποιον πολίτη που είχε συναντήσει. Ξεκίνησε με τον άνεργο που είχε δει στο Περιστέρι και έπειτα με την ιστορία ενός νέου από το Ρέθυμνο που του εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει να φύγει από τη χώρα διότι δεν υπάρχει αξιοκρατία. Και συνέχισε όταν έθιξε το θέμα της μείωσης των φόρων λέγοντας πως «όταν μιλάω για φοροελαφρύνσεις σκέφτομαι τον ντελιβερά που μου είχε πει πως ‘όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ, αυξήθηκε η δουλειά μου και το εισόδημά μου’».