Το Ιράκ θέλει πυρηνικό αντιδραστήρα για ειρηνικούς σκοπούς

Το Ιράκ ζήτησε το Σάββατο τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποκτήσει έναν πυρηνικό σταθμό για ειρηνικούς σκοπούς, 25 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή των αντιδραστήρων που διέθετε η χώρα επί των ημερών του Σαντάμ Χουσέιν.

«Το Ιράκ ζητά τη βοήθεια των αδελφών χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια προκειμένου να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για ειρηνικούς σκοπούς (…) βάσει της συμφωνίας για τη μη διάδοση» των πυρηνικών όπλων, είπε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ιράκ διέθετε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουάιθα, την σημαντικότερη ιρακινή μονάδα έρευνας για την πυρηνική ενέργεια, νότια της Βαγδάτης. Ο ένας καταστράφηκε σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 1981. Οι υπόλοιποι καταστράφηκαν σε επιδρομές αεροσκαφών των ΗΠΑ το 1991, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου, ο οποίος ακολούθησε την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

NewsBeast.gr