Παρέμβαση ομογενή βουλευτή μέσω της ΡΗΡ για το brain drain

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με παρέμβασή του από τη Σουηδία ο Ομογενής βουλευτής, Σωτήρης Δελής, αναφέρεται στο μεγάλο θέμα της μετανάστευσης χιλιάδων νέων Ελλήνων πτυχιούχων, προκειμένου να βρουν εργασία στο εξωτερικό.

Στο θέμα έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παροτρύνοντας τους εκπατρισθέντες νέους να επιστρέψουν, όσο και οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί, καθώς ο φόβος να αποψιλωθεί η ελληνική κοινωνία από την σύγχρονη «φουρνιά» σπουδασμένων νέων, λόγω της οικονομικής κρίσης,  και υπαρκτός είναι και εν δυνάμει ισχυρός.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση επεξεργάζονται σχέδια για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα πείσουν τους νέο-μετανάστες να επιστρέψουν εν καιρώ στην πατρίδα. Όλα αυτά, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και, πάντως, δεν φαίνεται να πείθουν τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό. Αυτό παρά και τις δυσκολίες που οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν στους τόπους εγκατάστασης.

Η πρόσφατη υπόσχεση του πρωθυπουργού της Βικτώριας, Daniel Andrews, ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση εκ μέρους της πολιτειακής κυβέρνησης της Αυστραλίας στην Πρόνοια, για τις υπηρεσίες εγκατάστασης νέων μεταναστών ελληνικής καταγωγής, αναδεικνύει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεομετανάστες πολλοί των οποίων έχουν φτάσει και στην Αυστραλία.

Όπως, όμως, επισημαίνει ο κ. Δελής: “χρειάζονται έργα για να αποδείξεις αυτό που θέλεις”, να πείσεις, δηλαδή, τους νέους να επιστρέψουν οίκαδε.

Ο Βουλευτής Σουηδίας και μέλος της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρης Δελής.

Ολόκλητο το κείμενο της παρέμβασης του ομογενή Βουλευτή Σουηδίας κ. Σωτήρη Δελή, έχει ως ακολούθως:

<<Αγαπητέ κ Μαλασπίνα,

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα, που δυστυχώς πάνε από το κακό στο χειρότερο σε ορισμένα πεδία, σημείωσα με λύπη την αρνητική απάντηση που έλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας από «τα μυαλά της Ελλάδας στο εξωτερικό». 

Αυτά, που, αντίθετα με την θέλησή τους, άφησαν την πατρίδα μας για να προκόψουν σε άλλες χώρες. Εκεί που υπάρχει σεβασμός για τον πολίτη ως και οι επαγγελματικές προϋποθέσεις για μια σοβαρή προσπάθεια από το μέρος τους. Η σκληρή εργασία και οι πρωτιές εκτιμιούνται, σε αντίθεση, δυστυχώς,  με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι νέοι Έλληνες του εξωτερικού απορρίπτουν την ιδέα να γυρίσουν στην χώρα μας και να εργαστούν για το Δημόσιο, κρίνοντας μάλιστα το σύστημα αναξιοκρατικό, το εργασιακό περιβάλλον χείριστο και τις απολαβές πενιχρές.

Η συγκινητική αλλά ταυτόχρονα λυπηρή διαπίστωση του πρωθυπουργού για το ελληνικό κεφάλαιο γνώσης που εγκαταλείπει την χώρα μας κατά χιλιάδες είναι πλέον γεγονός. 

Είναι σοβαρό πλήγμα για έναν πρωθυπουργό μιας χώρας  και της κυβέρνησης του να περιγράφει την κατάσταση ως αυτούς που  “φύτεψαν τα όνειρά τους σε ξένες πατρίδες”. 

Είναι η θλιβερή αυτή εικόνα μιας χώρας που εγκαταλείπει τα παιδιά της. Ποιοι οι υπεύθυνοι για την τραγική αυτή κατάσταση; Όχι φυσικά οι ταλαντούχοι νέοι μας.

Οι σημερινοί νέοι δεν είναι ανόητα ρομαντικοί και δεν πιστεύουν πλέον στις ευχές “καλό πτυχίο και μια θεσούλα στο δημόσιο” όπως νομίζουν οι κυβερνώντες. Η άθλια αλυσίδα του βολέματος έσπασε χάριν σε αυτούς.

Οι σημερινοί νέοι έχουν μάθει να βλέπουν τις πραγματικές καταστάσεις και τις αποκαλούν με το όνομα τους. Θλιβερές και εχθρικές για τον Έλληνα πολίτη.

Έτσι , λοιπόν η κυβέρνηση θα χάσει το παιχνίδι όταν συνεχίζει να δείχνει την πλάτη της στην νέα γενιά. Χρειάζονται έργα για να αποδείξεις αυτό που θέλεις. 

Διαφορετικά το σοβαρό αυτό ελληνικό brain drain (σ.σ. διαρροή εγκεφάλων) θα συνεχιστεί και η χώρα μας συστηματικά πλέον θα απομυζάτε από το καλύτερο που έχει. Τα μυαλά της προόδου και της επιτυχίας.

Σωτήρης Δελής

Μέλος του ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε

Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου>>.