Ερντογάν: Ρίσκο πολέμου αν οι Κούρδοι του Ιράκ επιμείνουν στην ανεξαρτησία

Άγκυρα.- Η Τουρκία εξετάζει όλες τις ενδεχόμενες λύσεις, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης από ξηράς και αέρος, ως απάντηση στο χθεσινό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ, προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT.

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους Κούρδους του Ιράκ να μην επιμείνουν στην προσπάθεια για ανεξαρτησία καθώς διαφορετικά η περιοχή μπορεί να συρθεί σε πόλεμο, ενώ επανέλαβε και την απειλή για διακοπή της μεταφοράς του κουρδικού πετρελαίου που εξάγεται μέσω της Τουρκίας.

Χαρακτήρισε «προδοσία» τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και εξέφρασε την ελπίδα πως η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν θα συνέλθει και θα παραιτηθεί από «αυτή την περιπέτεια με σκοτεινή κατάληξη».

Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, όμως ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση την απόσχιση του κουρδικού θύλακα από τη χώρα. Ωστόσο, ο ιρακινός πρωθυπουργός αλ-Αμπάντι έχει απορρίψει κάθε διαπραγμάτευση.

Ο κ. Ερντογάν επέκρινε έντονα το Ισραήλ, τη μοναδική χώρα που έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι η ψηφοφορία δεν είναι δυνατόν να έχει νομιμότητα εάν υποστηρίζεται μόνο από το Τελ Αβίβ και την τρομοκρατική οργάνωση PKK.

Προειδοποίησε δε οι διμερείς σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ μπορεί να πληγούν εάν οι Ισραηλινοί επιμείνουν στη σημερινή γραμμή τους.

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά απογοήτευση» με την απόφαση του θύλακα να πραγματοποιήσει το «μονομερές δημοψήφισμα», τονίζοντας μάλιστα ότι στην ψηφοφορία περιελήφθησαν περιοχές που βρίσκονται εκτός του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η «ιστορική σχέση» των ΗΠΑ με τους κούρδους του Ιράκ «δεν θα αλλάξει» λόγω του δημοψηφίσματος, αλλά προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία μπορεί να αυξήσει την «αστάθεια και τις κακουχίες» για τους Κούρδους του Ιράκ.

Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράν πάντως, πάνω από το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του κουρδικού θύλακα του Ιράκ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δευτέρας, όπως μεταδίδει από την τοπική πρωτεύουσα Εμπρίλ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι υπερέβη το 72%.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/356130/erdogan-kindunos-polemou-an-oi-kourdoi-tou-irak-epimeinoun-stin-anexartisia/#ixzz4tmkRZ996
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook