Συζήτηση για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού στην Επιτροπή της Βουλής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πέντε μήνες μετά τη θεσμοθέτηση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια, για την προώθηση στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως του Ο.Η.Ε. ή και της ΟΥΝΕΣΚΟ, «…την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας», όπως ορίζει η σχετική διυπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (24 Απριλίου 2017, Αρ. Φύλλου 1384) με την οποία «καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου, Ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (8 Απριλίου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857).

Για την πορεία του θέματος αυτού, καθώς και για μια σειρά άλλων, επίσης επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν την Ομογένεια, ζήτησε να πληροφορηθεί ο Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) και βουλευτής Β΄θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  της Επιτροπής, την Πέμπτη (28 Σεπτεμβρίου).

Απουσιάζοντος του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματίας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, στην απάντησή του για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας,  υποστήριξε ότι το επόμενο βήμα είναι, τα αρμόδια υπουργεία πλέον να πάνε στην UNESCO και στον ΟΗΕ. Συμπλήρωσε δε πως αυτά «είναι βήματα τα οποία θα είναι άμεσα»… Ωστόσο., όταν ο κ. Αναστασιάδης επέμεινε να πληροφορηθεί ποια θα είναι η σχετική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Κόκκινος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία». Πέντε μήνες μετά το ΦΕΚ…

Και ενώ στην Ιταλία, ο εμπνευστής της ιδέας της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Γιάννης Κορίνθιος ετοιμάζει –και φέτος- μεγάλες εκδηλώσεις στην Νάπολη, αλλά και τη Ρώμη, με τη συμμετοχή Κλασσικών Γυμνασίων και Λυκείων. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες θέλουν τις εκδηλώσεις που οργανώνει να επεκτείνονται και στην Αθήνα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις φαίνεται να κυοφορούνται, και στην ελληνική παροικία της Σουηδίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ, «…αντίστοιχα προγράμματα εκδηλώσεων προτείνει, πέρα των δικών τους (σ.σ. ομογενειακών) πρωτοβουλιών, σε όλες τις Ελληνικές Κοινότητες της Διασποράς ή  αλλοδαπά́ πανεπιστημιακά́ ιδρύματα με έδρες ελληνικών σπουδών ή σχολές και άλλους φορείς εκμάθησης ελληνικής γλώσσας» και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Αλλά περί τοιαύτης δραστηριότητας της ΓΓΑΕ, προσώρας ουδέν έχει γίνει γνωστόν.

Επίσης, ο  Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης,  έθεσε το θέμα της εκπαίδευσης στα Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού, αναφέροντας πως υπάρχει  καθυστέρηση στις αποσπάσεις και υποστελέχωση εκπαιδευτικών στα σχολεία του Μονάχου, του Ντύσελντορφ και αλλού,  και πως αντίστοιχα εκπαιδευτικά προβλήματα υπάρχουν και στη Χειμάρρα της Β. Ηπείρου, όπου δεν υπάρχει Λύκειο.  Επίσης, στα εκπαιδευτικά θέματα συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του χρέους στο σχολείο του Τορόντο όπoυ, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, «έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση στην Επιτροπή μας να λυθεί αυτό το θέμα», αλλά δεν υπάρχει νεώτερη πληροφόρηση.

Τα θέματα αυτά, καθώς και τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρούγλου, «ώστε να μας πληροφορήσει τι έχουν κάνει και τι σκέφτονται να κάνουν».

Για το ΣΑΕ

Ο κ. Αναστασιάδης έθεσε και το θέμα του νομοσχεδίου για το ΣΑΕ που μέχρι σήμερα και παρά τις κατά καιρούς «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης τίποτε δεν έχει γίνει καθώς και το θέμα της επάνδρωση του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού.

Απαντώντας ο κ. Κόκκινος υποστήριξε ότι «η τελευταία απόφαση, ουσιαστικά, λέει ότι το Ίδρυμα παραμένει χωρίς διοίκηση και δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε μέχρι να ιδρυθεί το καινούργιο ΣΑΕ, διότι, βάσει του καταστατικού του ΣΑΕ, συνδέει τη διοίκηση του ΣΑΕ – δηλαδή κήρυξε τη συγκεκριμένη αίτηση για ορισμό προσωρινής διοίκησης απαράδεκτη – με την ίδρυση του ΣΑΕ. Συνακόλουθα, για να υπάρξει διοίκηση Ιδρύματος ΣΑΕ, θα πρέπει να υπάρξει ΣΑΕ».

Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό από δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τελευταία απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης απορρίπτει μόνον ορισμένα πρόσωπα που επελέγησαν από το ΥΠΕΞ να αντικαταστήσουν τους αρνούμενους από το απελθών προεδρείο του ΣΑΕ να αποδεχθούν τον νέο διορισμό. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, πρέπει το τελευταίο προεδρείο του ΣΑΕ να ορισθεί ως προσωρινό προεδρείο του Ιδρύματος Αποδήμου Ελληνισμού και να προχωρήσει στην σύγκλιση γενικής Συνέλευσης για την εκλογή του νέου Προεδρείου…

Ψήφος-Προξενεία

Για την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων, ο κ. Κόκκινος υποστήριξε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. Αυτό παρά το ότι ούτε με την ομογένεια έχει υπάρξει διάλογος, ούτε με τα ελληνικά κόμματα έχουν γίνει διαβουλεύσεις! Όπως, ωστόσο, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, «μακάρι να έρθει στη Βουλή και αποτελεί και δικό μας διαχρονικό αίτημα. Άλλωστε, οι απόδημοι το έθεσαν και στη συνεδρίαση που είχαμε με την ΠΑΔΕΕ».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης έθεσε και το θέμα του κλεισίματος απανωτών Προξενείων και ζήτησε από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της καθώς, όπως είπε, «όπου υπάρχει ελληνική κοινότητα, πρέπει να υπάρχει και εκπροσώπηση του ελληνικού κράτους».