Mαδρίτη: Μπλόκο σε περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα στην Καταλονία

Εντείνονται οι προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να αποτρέψει το δημοψήφισμα για την αξιοπιστία της Καταλονίας, ή να υπονομεύσει την αξιοπιστία του, λίγες μόνο ώρες πριν τη διεξαγωγή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι περισσότερα από τα μισά σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, 1.300 από τα 2.315 σχολεία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Η ισπανική κυβέρνηση, αναφέρει επίσης, ότι 163 σχολεία που θα ήταν εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες για να αποτραπεί η είσοδος των ισπανών αστυνομικών. Ο τοπικός Τύπος κάνει λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους που διανυχτέρευσαν στα σχολεία, κρατώντας μπαλόνια και σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας.

Eξάλλου, στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία φαίνεται ότι επέδραμε το πρωί του Σαββάτου η ισπανική αστυνομία στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μαδρίτης να ματαιώσει το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία.

Την αναφορά έκανε δημοσίευμα της εφημερίδας La Vanguardia επικαλούμενη τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1, ωστόσο τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Την Παρασκευή ισπανός δικαστής έδωσε εντολή στην Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη διαδήλωση κατά του δημοψηφίσματος στη Βαρκελώνη. Οι διαδηλωτές κρατούν ισπανικές σημαίες και ζητούν η Καταλονία να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ισπανίας.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της καταλανικής εθνοσυνέλευσης Τζόρντι Σάντσες επιμένει ότι εάν ψηφίσουν 1 εκατομμύριο Καταλανοί στο δημοψήφισμα αυτό θα αποτελέσει «εκκωφαντική επιτυχία».