Καταλονία: Το 90% υπέρ της ανεξαρτησίας εν μέσω σκληρής καταστολής με 100ντάδες τραυματίες

Ισπανία.- Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη επιχείρησε να ματαιώσει δια της βίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 844 πολίτες.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλος Πουτζντεμόν είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από τις ταραχές στη βορειοανατολική περιοχή, όπου αναπτύχθηκε τεράστια δύναμη της αστυνομίας για να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Με τον αριθμό των τραυματιών να αυξάνεται δραματικά, πληθαίνουν διεθνώς οι αντιδράσεις για τη στάση της ισπανικής αστυνομίας και οι εκκλήσεις να σταματήσει η βία, που ξέσπασε από το πρωί.

Σφοδρά πυρά εξαπολύονται και κατά του Ραχόι με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του και την καταλανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι η Μαδρίτη θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι «αυτό που κάνει η αστυνομία είναι πραγματικό σκάνδαλο, μια αγριότητα».

Τα συνεχώς αυξανόμενα δε βίντεο που καταγράφουν την άσκηση ωμής βίας κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που δεν προβάλουν καμία αντίσταση έχοντας σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθιστούν την υπεράσπισή του ισπανού πρωθυπουργού από κυβερνητικά στελέχη έργο ιδιαιτέρως δύσκολο.

Κι όμως υπό αυτές τις συνθήκες, πλήθος κόσμου προσήλθε στις κάλπες και κατάφερε να ψηφίσει. Ακόμη και λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης (στις 21:00 ώρα Ελλάδος) υπήρχαν ουρές σε εκλογικά τμήματα, με τον εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να εκφράζει την πεποίθηση ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί.

Εκατοντάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία

Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν σ’ όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», είχε αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα, μιλώντας για 460 ανθρώπους που τραυματίσθηκαν κατά τις ταραχές στην Καταλονία.

Τον αριθμό των ανθρώπων που δέχθηκαν επίθεση και χρειάσθηκαν ιατρική βοήθεια μέχρι εκείνη την ώρα πιβεβαίωσε και η καταλανική υπηρεσία υγείας, μιλώντας για 465 εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.

Ωμή βία καταγράφεται στα βίντεο

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων που δημοσιοποιούνται αναφορικά με την άσκηση βίας των αστυνομικών δυνάμεων κατά των ψηφοφόρων του σημερινού δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας, στην Βαρκελόνη.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, που φιλοξενεί ο Guardian, οι αστυνομικοί χτυπούν ανθρώπους στο συγκεντρωμένο πλήθος με γκλοπ, ενώ οι ψηφοφόροι έχουν σηκώσει τα χέρια τους ψηλά.

Σε άλλο βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταγραφεί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών.

Προσφυγές εναντίον της καταλανικής αστυνομίας για …επιείκεια

Την ώρα που η ισπανική αστυνομία χρησιμοποιούσε γκλομπ και πυροβολούσε με σφαίρες από καουτσούκ πλήθη ανθρώπων που επιχειρούσαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η αστυνομική δύναμη της ίδιας της περιφέρειας επιφύλαξε σε πολλούς ψηφοφόρους πολύ ηπιότερη υποδοχή, αναφέρει το Reuters.

Η καταλανική αστυνομία δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να απομακρύνει ανθρώπους από τα εκλογικά τμήματα, παρόλο που είχε την ίδια δικαστική εντολή για να τα κλείσει.

Τοπικά δικαστήρια δέχθηκαν προσφυγές κατά της καταλανικής αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για αδράνεια και αποτυχία να κλείσει εκλογικά τμήματα, παρά τη δικαστική εντολή, ανέφερε σε δήλωσή του το Ανώτερο Δικαστήριο της περιφέρειας.

Το δικαστήριο ζήτησε από την περιφερειακή αστυνομία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσφυγές.

Διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις να σταματήσει η βία

Έκκληση στις ισπανικές αρχές να αποφύγουν τη χρήση βίας και να σεβαστούν το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται ειρηνικά και να εκφράζονται ελεύθερα έκανε και η Human Rights Watch.

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία στην Καταλονία. «Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην #Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα».

Τη βία καταδίκασε και ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ, προσθέτοντας ωστόσο πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης.

Στο ίδιο πνεύμα και η αντίδραση του βρενατού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Ρόιτερς. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας.

«Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Ο Ραχόι στο στόχαστρο

Παραίτηση Ραχόι ζητά ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας. Όπως δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραιτηθεί άμεσα». Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος «ενός κράτους βίας», χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».

Την παραίτηση της κυβέρνησης Ραχόι ζήτησε νωρίτερα και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, ενώ ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατήγγειλε «αδικαιολόγητη άσκηση βίας».

Μάλιστα σε δηλώσεις της αργότερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε εκ νέου να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (…) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η δήμαρχος της Βαρκελόνης, είναι μέλος του κόμματος Catalunya en Comu, εταίρου του Podemos στην περιφέρεια αυτή.

«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».

Πάντως, το απόγευμα το hashtag #RajoyDemission (Ραχόι παραίτηση) ήταν από τα πιο πολυσυζητημένα στο Twitter στην Ισπανία.

Προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις επιλογές της κυβέρνησης του Ραχόι, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην ηγεσία της Καταλονίας καταβάλλουν από την πλευρά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

H Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι: «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Ζενεραλιτάτ,» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κλειστά με τη βία εκλογικά τμήματα και τεχνικά προβλήματα

Συχνό ραπόρτο δίνει εντωμεταξύ η ισπανική κυβέρνηση για τις «επιτυχίες» της στην Καταλονία σε ό,τι αφορά τα εκλογικά τμήματα που κατάφερε να κλείσει εμποδίζοντας ανθρώπους να ψηφίσουν και τις συλλήψεις ψηφοφόρων και διαδηλωτών.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, η ισπανική αστυνομία είχε κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ’ ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

in.gr