Πως έφθασε η αστυνομία στο κρυσφύγετο των απαγωγέων του Λεμπιδάκη

Αθήνα.- Εδώ και πάνω από τρεις μήνες είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάποιους από τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, ο οποίος απελευθερώθηκε σήμερα το πρωί μετά από έφοδο της ΕΛΑΣ σε μάντρα αυτοκινήτων, όπου κρατείτο, έξω από το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 30 Μαρτίου 2017, ημερομηνία απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία, οι δράστες είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε σήμερα η αιφνιδιαστική επιχείρηση της Αστυνομίας. Οι απαγωγείς είχαν δέσει τον Μ. Λεμπιδάκη με αλυσίδα από το πόδι και ένας εξ αυτών τον επιτηρούσε.

Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με την οικογένεια μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Τις έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας στην Κρήτη συνέδραμαν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που μετέβησαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν χθες να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο επιχειρηματίας, και χθες το μεσημέρι οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 8 το πρωί.

Όπως λένε αστυνομικοί, η υπόθεση είχε αίσιο τέλος, δεν καταβλήθηκαν λύτρα, ο επιχειρηματίας είναι καλά στην υγεία του και ο βασικός πυρήνας των δραστών είναι στα χέρια των Αρχών. «Ήταν μια απρόσμενα ευκολότερη απ΄ ό,τι υπολογίζαμε επιχείρηση» δήλωσε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση και απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας χωρίς να πάθει το παραμικρό.

Οκτώ συλλήψεις

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και άλλες συλλήψεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες είναι Κρητικοί, εκτός από έναν που είναι υπήκοος ΠΓΔΜ, και φέρεται ότι ήταν αυτός που επιτηρούσε το θύμα της απαγωγής. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις αρχές για ποινικά αδικήματα.

Καλά στην υγεία του, αν καιεμφανώς αδυνατισμένος, ο επιχειρηματίας

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, όπου μετέβησαν και συγγενείς του για να τον συναντήσουν μετά το αίσιο τέλος της πολύμηνης περιπέτειάς του.

Ο 53χρονος είναι εμφανώς αδυνατισμένος (έχει χάσει τουλάχιστον 10 κιλά), αλλά καλά στην υγεία του, σωματικά και ψυχολογικά, ενώ τον εξετάζει ιατροδικαστής και αφού συνέλθει θα δώσει κατάθεση.

Συγχαρητήρια Ν. Τόσκα

Τα συγχαρητήριά του σε όσους εργάστηκαν για την απελευθέρωση του επιχειρηματία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Νίκος Τόσκας  . «Η επιτυχία είναι πολλαπλή. Πρώτα απ΄ όλα ο άνθρωπος είναι πολύ καλά στην υγεία του. Δεν δόθηκαν λύτρα, δεν έγινε συμπλοκή και δεν χύθηκε αίμα. Εξουδετερώθηκε ένα σοβαρό εγκληματικό κύκλωμα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που εργάστηκαν μεθοδικά γι’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αποδείχτηκε ότι έχουμε μια αστυνομία αποτελεσματική, μεθοδική και με σεβασμό στον πολίτη και την ανθρώπινη ζωή» δήλωσε ο κ. Τόσκας.

Τα συγχαρητήριά του στον γενικό επιθεωρητή Κρήτης, υποστράτηγο Κώστα Λαγουδάκη και όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που εργάστηκαν για την υπόθεση, εξέφρασε και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος  Κωνσταντίνος Τσουβάλας  . «Ήταν μια επιχείρηση άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη και δεν μπορεί κανείς παρά να είναι περήφανος για την ποιότητα και την επαγγελματική δράση της Αστυνομίας» είπε ο κ. Τσουβάλας.

Ανακούφιση στην τοπική κοινωνία

Η είδηση της απελευθέρωσης του Μ. Λεμπιδάκη προκάλεσε ανακούφιση στην τοπική κοινωνία. Στο χωριό Καλέσσα Ηρακλείου ετοιμάζεται κρητικό γλέντι, ενώ ικανοποίηση προκάλεσε η είδηση και στους εργαζόμενους της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης. «Η χαρά μας είναι μεγάλη» δήλωσε εργαζόμενος στην εταιρεία.

Την ικανοποίηση του για την αίσια εξέλιξη της υπόθεσης Λεμπιδάκη εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος δήλωσε: «Θερμά συγχαρητήρια στους αξιωματικούς και στο σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που σχεδίασαν, συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Μια υπόθεση που συγκλόνισε την κοινωνία της Κρήτης τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε,αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας των Κρητικών. Ευχόμαστε, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μετά την εξάμηνη απαγωγή και περιπέτεια του, υγιής να επιστρέψει στην οικογένεια του και να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στην Ελληνική Αστυνομία για την επιτυχή επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Στον ίδιο και την οικογένειά του εύχομαι να αφήσουν πίσω τους αυτήν την περιπέτεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ