Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο η υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καίτοι αναφέρεται στους «ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες», δεν κάνει καμία μνεία στην ελληνοαμερικανική Κοινότητα η οποία αριθμεί πλέον περισσότερα από 3 εκ. ευυπόληπτους και καλά αποκαταστημένους πολίτες των ΗΠΑ.  Και οι οποίοι –κατά τη συνήθη τακτική όλων των Αμερικανών Προέδρων- αναφέρονται ως οι «σύγχρονοι δεσμοί» που συνδέουν τις δύο χώρες.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Λίντον Τζόνσον καλωσορίζοντας τον Γεώργιο Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο (1964):  «Είναι τιμή μου να σας καλωσορίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα μας και η χώρα σας συνδέονται με δεσμούς παλαιούς όσο και σύγχρονους» οι οποίοι «σύγχρονοι», όπως εξήγησε αργότερα, αφορούσαν στην ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Αλλά και πολύ αργότερα, στην ιστορική επίσκεψη Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, απαντώντας στην προσφώνηση του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ξεκινήσει τον λόγο επαινώντας τη δυναμικότητα και τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην πρόοδο των ΗΠΑ.

Αυτά αναφέρονται όχι για να υποβαθμισθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο η επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, αλλά για την πληρότητα του ρεπορτάζ, και την “αφύπνιση” των συνεργατών του Αμερικανού Προέδρου, καθώς οι διμερείς συναντήσεις των ηγετών των δύο χωρών έχουν πάντοτε ιδιαίτερη σημειολογία. (σ.σ. Δυστυχώς ο κ. Τραμπ, έσπευσε να απολύσει από τον Λευκό Οίκο τους Ελληνοαμερικανούς στενούς του συνεργάτες.)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντησή τους, τους δύο άνδρες θα απασχολήσουν η “συνεργασία στον τομέα της άμυνας, οι οικονομικές επενδύσεις, η ενεργειακή ασφάλεια και οι ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί”.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία προαναγγέλλεται η πρόσκληση και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, έχει ως εξής:

«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης και θα επιδείξουν την κοινή μας δέσμευση για διαρκείς δημοκρατικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός θα συζητήσουν μία σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, μεταξύ των οποίων, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας, οι οικονομικές επενδύσεις, η ενεργειακή ασφάλεια και οι ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί που ενώνουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες».

Η Προιστορία των διμερών επαφών

Με την ευκαιρία της επισκέψεως του κ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, απαριθμούμε τις μέχρι σήμερα συναντήσεις Αμερικανών και Έλλήνων επισήμων στο υψηλότερο επίπεδο, δανειζόμενοι κάποια ημερολογιακά στοιχεία από μία παλαιότερη καταγραφή της iefimerida.gr.

Τον Δεκέμβριο του 1946, ενώ μέσω του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης επισκέπτεται τον πρόεδρο Τρούμαν και ζητά οικονομική βοήθεια προκειμένου να αποφευχθεί η απόλυτη κατάρρευση της χώρας. Τρείς (3) μήνες αργότερα εξαγγέλθηκε το δόγμα Τρούμαν και ξεκίνησε η εποχή έντονης παρουσίας και σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 1961, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γίνεται δεκτός από τον Τζον Κένεντι, τον περίφημο JFK – είναι μάλιστα ο πρώτος ξένος ηγέτης που έγινε δεκτός από τον λαοπρόβλητο πρόεδρο. Η φράση που ακουγόταν τότε στον Λευκό Οίκο ήταν «Ποιος είναι ο Καραμανλής;»

Τρία χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1964, ο Γεώργιος Παπανδρέου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Τζόνσον. Συζήτησαν τις τουρκικές απειλές για εισβολή στην Κύπρο. Ο Τζόνσον είχε δηλώσει: «Είναι τιμή μου να σας καλωσορίζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα μας και η χώρα σας συνδέονται με δεσμούς παλαιούς όσο και σύγχρονους».

Η συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Τζορτζ Μπους τον Ιούνιο του 1990 Οι οικογένειες Μπους και Μητσοτάκη συναντήθηκαν ξανά δυο χρόνια αργότερα στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά, όπου ο Μπους μαγεύτηκε από την μαγειρική της Μαρίκας Μητσοτάκη.

Τον Απρίλιο του 1994, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη Δήμητρα Λιάνη γίνεται δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον.  Στη συζήτηση κυριάρχησε το Σκοπιανό αλλά και η προτροπή του Κλίντον να βρεθεί λύση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο επόμενος Ελληνας πρωθυπουργός που πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου, είναι και αυτός που έχει το ρεκόρ επισκέψεων: Ο Κώστας Σιμήτης,  τον Απρίλιο του 1996 στη σκιά της κρίσης των Ιμίων έγινε δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον, ενώ τον Ιανουάριο του 2002 συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, στον οποίο προσέφερε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ενα χρόνο μετά, βρέθηκε ξανά στον Λευκό Οίκο, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έγινε δεκτός από τον Μπιλ Κλίντον.

Ακολούθησε η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στον Λευκό Οίκο, τον Μάιο του 2005 όπου συναντήθηκε με τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Τον Μάιο του 2010 την πόρτα του Λευκού Οίκου περνούσε ο Γιώργος Παπανδρέου όπου έγινε δεκτός από τον Μπάρακ Ομπάμα.

Βεβαίως τον κύκλο των προαναφερθεισών συναντήσεων των ηγετών των δύο χωρών κλείνει η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοε 2016 με τους θερμούς ιστορικούς λόγους από το αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Είπε, εκεί, μεταξύ των άλλων πολύ σπουδαίων για την Ελλάδα, την Αθήνα, τη Δημοκρατία, τον Πολίτη και το Δήμο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρουσία και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα: «Έπρεπε να δω την Ακρόπολη τον Παρθενώνα αλλά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα. Η κατανόηση του κόσμου και της Τέχνης εμπλουτίστηκε από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη. Οι Ελληνοαμερικανοί μας τιμούν την Ελλάδα. Μαζί τους γιορτάζουμε κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο με τις φουστανέλες τους με σπανακόπιτα και ούζο. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους».

Μνήμες

Ολοκληρώνουμε το ρεπορτάζ, αναφερόμενοι στο Νοέμβριο του 1999, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, ως εκπρόσωπος, τότε, πολιτικών νεολαιών, έδινε συνεντεύξεις, μετά τα επεισόδια στην πορεία κατά της άφιξης του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα…