Αυστρία: Η χώρα οδεύει προς τη νίκη ενός νεαρού και μια δεξιά στροφή

Βιέννη.- Η Αυστρία φαίνεται ότι θα παραδώσει την τύχη της σε έναν νεαρό 31 ετών, τον Σεμπάστιαν Κουρτς, φαβορί να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή στη χώρα και οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών και των ακροδεξιών.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) έχει στόχο να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο υποψήφιός του πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φαίνεται να συγκεντρώνει το 25% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για διπλάσιο ποσοστό από αυτό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος που κατάφερε να εισέλθει στη Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά, μια ακόμη απόδειξη της ανόδου των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Ο Κουρτς, επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP), εμφανίζεται νικητής στις αυριανές εκλογές καταγράφοντας στις δημοσκοπήσεις ποσοστό μεγαλύτερο του 30% εδώ και καιρό. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, όμως μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιλαδημοκράτες (SPO) μοιάζει αδύνατη μετά το τέλος της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου που σημαδεύτηκε από πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Κυβερνήσεις συνασπισμού μεταξύ του SPO και του OVP βρίσκονται στην εξουσία περισσότερα από τα μισά χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκπροσωπώντας κάποτε το 80% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο ο συνασπισμός κατάφερε να σώσει με δυσκολία την πλειοψηφία του το 2013.

Το FPO, που ιδρύθηκε από πρώην ναζί με τη συμμετοχή φιλελεύθερων, εκμεταλλεύθηκε την κούραση των Αυστριακών από τον συνασπισμό αυτό για την άνοδό του.

Σύμφωνα με τον γάλλο πολιτικό αναλυτή Πατρίκ Μορό, που ειδικεύεται στην Αυστρία, ο Κουρτς διεξάγει «μια εκστρατεία ασφυξίας του FPO», προσπαθώντας να το ανταγωνιστεί στο βασικό του ζήτημα: την εχθρότητα στη μετανάστευση και το ισλάμ.

Ο Στράχε, 48 ετών, δηλώνει ότι η υποδοχή των προσφύγων θα πρέπει να είναι προσωρινή, ενώ θέλει να καταργηθεί η οικονομική βοήθεια που τους παρέχεται. Ο Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών από το 2013, απαντά προτείνοντας την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων σε κάθε αλλοδαπό που ζει στη χώρα για λιγότερα από πέντε χρόνια.

Ο Κρίστιαν Κερν, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Μάιο του 2016 εμφανίζεται ως ο μεγάλος χαμένος των βουλευτικών εκλογών, με το κόμμα του να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το ακροδεξιό FPO, όμως πάντα να εμφανίζεται πίσω του στις δημοσκοπήσεις.

Ο 51χρονος Κερν θεωρούνταν από τους αναλυτές «ο καλύτερος υποψήφιος του SPO εδώ και καιρό», όμως η προεκλογική του εκστρατεία αμαυρώθηκε από μια σειρά ατυχών επεισοδίων και παραιτήσεων. Μέχρι το τελικό σκάνδαλο: την αποκάλυψη ότι ένας πρώην σύμβουλος του κόμματος συμμετείχε σε μια εκστρατεία δυσφήμησης του Κερν.

«Το μεταναστευτικό διχάζει και το SPO μεταξύ μιας αριστερής πτέρυγας υπέρ των προσφύγων και μιας δεξιάς πτέρυγας που ζητεί πιο αυστηρή πολιτική», σημειώνει η αναλύτρια Αλεξάντρα Ζιγκλ.

Η Αυστρία, μια πλούσια χώρα 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχθηκε σε διάστημα δύο ετών τους περισσότερους πρόσφυγες αναλογικά με τον πληθυσμό της, προκαλώντας συζητήσεις για το κόστος των επιδομάτων που τους παρέχονται και την ικανότητα ενσωμάτωσής τους.

Το 2000 η συμμετοχή του FPO στην κυβέρνηση του συντηρητικού καγκελαρίου Βόλφγκανγκ Σούσελ είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη, αλλά και την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.

Όμως το ακροδεξιό κόμμα φρόντισε να αλλάξει τη ρητορική του, ενώ τα εθνικιστικά κόμματα έχουν σημειώσει άνοδο σε όλη την Ευρώπη.

Το FPO τάσσεται υπέρ της προσέγγισης της Αυστρίας με την ομάδα του Βίζεγκραντ, χώρες της οποίας, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κουρτς με τις προτάσεις του για τη μετανάστευση και την αφοσίωσή του στην εθνική κυριαρχία έχει, σύμφωνα με τον Μορό, «σχεδόν αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις με αυτές του Γάλλου (προέδρου) Εμανουέλ Μαρκόν και πολύ διαφορετικές από αυτές της (Γερμανίδας καγκελαρίου) Άγγελα Μέρκελ. Θα είναι εκρηκτικό», προβλέπει.

Ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς φιλοδοξεί να είναι ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο, αναλαμβάνοντας, ως πιθανός νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, νέος καγκελάριος

Εντυπωσίασε η περίπτωσή του, όταν στα 24 χρόνια του αναλάμβανε στην πατρίδα του, την Αυστρία, υφυπουργός Ενσωμάτωσης, στα 27 του χρόνια υπουργός Εξωτερικών, στα 30 του αρχηγός, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Τώρα, λίγους μήνες αργότερα, στα 31 του, προαλείφεται, ως ο πιθανότερος νικητής των αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας του ως καγκελάριος και να αναδειχθεί ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο.

Πρόκειται για το “παιδί θαύμα”, το οποίο ακούει στο όνομα Σεμπάστιαν Κουρτς και που εύκολα συγκρίνεται με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αν και πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό μετράει στα “συν” ή στα “πλην” του, καθώς δεν είδαν να υλοποιούνται και τόσα πολλά στο Παρίσι, από τις υπέρμετρες σε αυτόν προσδοκίες τους.

Σίγουρα “σταθμός” στη ζωή του Σεμπάστιαν Κουρτς — με προέλευση τον μικροαστικό τομέα Μάιντλιγκ της Βιέννης με πατέρα τεχνικό και μητέρα εκπαιδευτικό– υπήρξε η 14η Μαΐου του 2017, όταν ομόφωνη ήταν η εκλογή του σε νέο αρχηγό του από τη διοικούσα επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος, που επισφραγίστηκε, επίσης ομόφωνα, από το έκτακτο συνέδριο του την 1η Ιουλίου και που συνοδεύτηκε, έπειτα από δικές του απαιτήσεις, με την παραχώρηση στον ίδιο, διανοητών και αδιανόητων, έως και “απολυταρχικών”, δικαιοδοσιών.

Προφανώς στο πλαίσιο της επικρινόμενης, από παρατηρητές, ήδη από καιρό, τακτικής του της κινδυνολογίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιούσε νωρίτερα –χωρίς βέβαια να εξηγεί το “γιατί”– πως εάν οι προτάσεις του για “εν λευκώ” εξουσιοδοτήσεις δεν γινόταν δεκτές, τότε “η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χάος”.

Εκεί ήταν που υπαγόρευσε στο κόμμα την αλλαγή του … χρώματός του, από το μαύρο στο τουρκουάζ και τη μετονομασία του σε “Λίστα Σεμπάστιαν Κουρτς-Το Νέο Λαϊκό Κόμμα”, ουσιαστικά δηλαδή σε προσωποπαγή λίστα, με στελέχη αποκλειστικά και μόνον της δικής του επιλογής.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με τον κατάλογο των υπουργών του στην κυβέρνηση που πιθανότατα θα κληθεί να σχηματίσει μετά τις εκλογές και στην οποία ο ίδιος απαιτεί ήδη, να δίνει μόνος του την κατευθυντήρια γραμμή, μέσα από εντολές και διαταγές.

Την 14η Μαΐου ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαδέχτηκε στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος τον παραιτηθέντα λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, από όλα τα αξιώματά του, έως τότε αρχηγό του και αντικαγκελάριο της αυστριακής κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες οι “σκληροπυρηνικοί” του Λαϊκού Κόμματος.

Οι ίδιοι φέρεται να προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για “άκρατο λαϊκισμό”, υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτός όσο και εκείνοι, σε νίκη του Λαϊκού Κόμματος σε πρόωρες εκλογές και σε σχηματισμό κυβέρνησής του, προφανώς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, στη θέση των Σοσιαλδημοκρατών, τους οποίους οι ίδιοι κύκλοι φρόντιζαν να μπλοκάρουν στην κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία.

Η αμέσως μετά την εκλογή του, απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές συνδέονταν με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον “δεύτερος” στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος είναι και ο κύριος αντίπαλός του στις τωρινές εκλογές.

Στους σχεδόν πέντε μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας του, ο Κουρτς κατόρθωσε να ανεβάσει το κόμμα του στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, από την τρίτη, στην οποία βρισκόταν… “σταθερά” σχεδόν μετά από τις τελευταίες εκλογές του 2013, και να το φέρει μέχρι την προφανή τώρα νίκη του, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του την ανάληψη της ηγεσίας της νέας κυβέρνησης.

Στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση την Παρασκευή, ο Κουρτς επαναλάμβανε για πολλοστή φορά την “ανάγκη ριζικών αλλαγών και την ανατροπή του παλιού συστήματος”, παραλείποντας βέβαια να αναφέρει πως ήταν ακριβώς ο ίδιος ο οποίος το υπηρετούσε και το στήριζε στο παρελθόν, και αυτό για τουλάχιστον επτά χρόνια ως μέλος της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα επαναλάμβανε το άλλο προσφιλές θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και της πολιτείας του στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, της κατάχρησης των κοινωνικών παροχών μέσω της “μετανάστευσης στο κοινωνικό σύστημα”, και βέβαια της προστασίας των συνόρων με τα κατάλληλα μέσα, κάτι για το οποίο ο ίδιος έγινε ευρύτατα γνωστός στην Ελλάδα με τις επανειλημμένες κριτικές και κατηγορίες εναντίον της Αθήνας για “ανικανότητά” της στη διαχείριση του προσφυγικού.

Δεν είναι τυχαίο, πως στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ο ίδιος βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον αντίπαλό του αλλά και πιθανό εταίρο του στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για το εάν αντέγραψε ή όχι τις σκληρές θέσεις του Στράχε για το προσφυγικό, ή εάν ήταν ο Σεμπάστιαν Κουρτς ή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ΄Ορμπαν, εκείνος στον οποίο οφείλεται το κλείσιμο της αποκαλούμενης “Διαδρομής των Βαλκανίων” για τους πρόσφυγες.

Όπως βέβαια δεν ήταν τυχαίο, το ότι ήταν ακριβώς ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος ως πρώτος ηγέτης ξένης χώρας έσπευσε να συγχαρεί ένθερμα τον Σεμπάστιαν Κουρτς αμέσως μετά την εκλογή του σε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Μάιο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν εξέφραζε τη χαρά του “για τη συνεργασία με το ανανεωμένο Λαϊκό Κόμμα” , διαβεβαιώνοντας τον Σεμπάστιαν Κουρτς πως κατά την εκπλήρωση των στόχων του, θα έχει την υποστήριξη του δικού του κόμματος, της Ουγγρικής Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών (FIDESZ), ενώ τον ευχαριστούσε για την υποστήριξη που αυτός παρείχε προς την Ουγγαρία ως αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, “στη βάση της ιστορικής φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και των κοινών χριστιανικών μας αξιών”.

Σεμπάστιαν Κουρτς και Βίκτορ Όρμπαν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στα θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην μεθόδευση του κλεισίματος της αποκαλούμενης “Διαδρομής των Βαλκανίων” για τους πρόσφυγες, που πέρυσι την άνοιξη είχε οδηγήσει στις δραματικές εξελίξεις με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς — ο οποίος επικρίνεται από τους αντιπάλους για “άκρατο λαϊκισμό”, με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιά — εκλαμβάνονταν από τους “σκληροπυρηνικούς” του Λαϊκού Κόμματος ως το “μέλλον” του κόμματος που θα το οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που φαίνεται πως επαληθεύεται τώρα, με τη μεγάλη πιθανότητα νίκης του στις τωρινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ