Γνώμη: Η ψήφος των Αποδήμων, τα ελληνικά τερτίπια και οι καλοθελητές…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από όταν δημοσιεύσαμε το άρθρο μας με τίτλο «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ομογένειας παραμονές της 28ης Οκτωβρίου», στο οποίο σχολιάζαμε τις σχέσεις της Ομογένειας με το Μητροπολιτικό Κέντρο.  Επισημαίνοντας, μάλιστα, πως «…η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διευκρινιστούν όλα αυτά και ορισμένες άλλες κρίσιμες παράμετροι των σχέσεων Ελλάδας-Ομογένειας. Οι αποσπάσεις Ελλήνων δασκάλων στα ελληνόγλωσσα σχολεία, η ψήφος των Αποδήμων κ.α». Ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επανακατέθετε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων…

Σύμπτωση; Το πιθανότερο. Ωστόσο κάθε σύμπτωση δεν είναι τυχαία. Είναι συνάρτηση των παραγόντων που την προκαλούν. Και στην προκειμένη περίπτωση, ήταν ολοφάνερο το κενό που άφησε η ουσιαστική  παράκαμψη από τον Πρωθυπουργό των θεμάτων που απασχολούν τους Απόδημους Έλληνες.  Με κυρίαρχο -μετά την ελληνόγλωσση Παιδεία- το ζήτημα της ψήφου. Ακόμη και το ιδεατό κενό, νοούμενο ως πλήρης απουσία οποιουδήποτε πράγματος, στην πράξη δεν θα παραμείνει άδειο. Και η ενέργεια του Κ. Μητσοτάκη ήλθε ακριβώς να συμπληρώσει το κενό στο συγκεκριμένο θέμα.

Στο ερώτημα τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας, η απάντηση είναι αυθαίρετη μεν, αλλά εμπειρική. Δια μέσου του Πρόεδρου της Βουλής το Νομοσχέδιο θα παραμείνει στο συρτάρι, όπως εκεί έμενε επί 18 τώρα μήνες από την αρχική κατάθεση του Σ/Ν, πάλι από τον κ. Μητσοτάκη, τον Απρίλη του 2016.

Ή, ίσως, ακούσουμε και πάλι τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη,  να επαναλαμβάνει τα περί δήθεν αναγκαίας προϋπόθεσης να απογραφούν οι ομογενείς πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Δηλαδή, ποτέ!

Και η μία και η άλλη «μέθοδος» σε ένα μόνον πράγμα αποβλέπουν: Στην αναβολή επ’ αόριστων της ψήφισης του σχετικού διευκρινιστικού Νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως μας πουν, πάλι, ότι το σχέδιο νόμου «ετοιμάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών». Όπως και ο Νόμος για το …ΣΑΕ. Όπως και η ταυτότητα ομογενή, όπως και κάθε τι που σχετίζεται με την Ομογένεια. Κάποτε τα ανεπιθύμητα τα παρέπεμπαν στις …καλένδες. Τώρα στα συρτάρια του ΥΠ.ΕΣ.

Όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή κατέθεσε το 2009 Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων, το καταψήφισε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ. Τότε δεν έθεταν θέμα απογραφής των Αποδήμων. Τότε ζήταγαν «επιστολική ψήφο».

Και ναι μεν το άρθρο 51 –το οποίο επικαλούνται ορισμένοι καλοθελητές- λέει, μεταξύ άλλων, πως «…δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος  με επιστολική ψήφο», προσθέτει, όμως, ο νομοθέτης: “ή άλλο πρόσφορο μέσο” πότε;  “εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται  όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ψήφος μπορεί κατά το Σύνταγμα να είναι επιστολική, ηλεκτρονική ή και με κάλπη. Αυτή είναι η ορθή ερμηνεία του άρθρου 51. Το πιο από τα τρία θα επιλεγεί, είναι καθαρά θέμα και δικαίωμα της Κυβέρνησης, ανάλογα με τις δυνατότητες που διαθέτει το Κράτος.

Όσοι «επενδύουν» στο να μην δοθεί ψήφος στους Απόδημους, διαρρηγνύοντας, εντούτοις υποκριτικά τα ιμάτιά τους για το αντίθετο, επικαλούνται ακριβώς αυτό: Ότι η ψήφος με κάλπη αποτελεί δήθεν εξαπάτηση των Αποδήμων –Και όχι ομογενών όπως άσκεφτα ή μη γνωρίζοντάς αναφέρουν και γράφουν.

Είναι το ίδιο τραγικό λάθος που διέπραξε το 2009 και ο τότε Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης. Απέρριπτε μέχρις τέλους το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Καραμανλή γιατί προέβλεπε ψήφο με κάλπη και εκείνος ζητούσε επιστολική ψήφο… Αυτό έδωσε πρόσχημα και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι «η ομογένεια δεν συμφωνεί, θέλει επιστολική και όχι ψήφο με κάλπη»…

Και όταν την ύστατη στιγμή αντελήφθη ο κ. Ταμβάκης ότι χάνεται η ψήφος, τότε έκανε στροφή 180 μοιρών και είπε από το βήμα της Βουλής: «Ας πάρουμε τώρα την ψήφο και αργότερα βλέπουμε να την κάνουμε επιστολική». Αλλά ήταν πλέον αργά. Το μόνο που κατάφερε, ήταν να εξαγριώσει το ΠΑΣΟΚ που τον κατηγόρησε ότι τελευταία ώρα «τους πούλησε»!

Κι όμως, εάν τότε ο κ. Ταμβάκης είχε εγκαίρως –όπως του τονίζαμε- δεχθεί το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, αντί αρνήσεως έπρεπε να πιέζει υπέρ της ψήφισης του Σ/Ν έστω και με κάλπη,  η ψήφος θα ήταν έκτοτε γεγονός. Και υπήρχε έπειτα χρόνος να πιέσουν να αλλάξει από κάλπη σε επιστολική. Και αργότερα σε ηλεκτρονική… ή  και ό,τι άλλο!

Πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια χωρίς κανενός είδους ψήφο, γιατί κάποιοι σκέφτονταν κοντόφθαλμα. Το ίδιο, δυστυχώς παρατηρείται και σήμερα και μάλιστα, και από ομογενειακούς κύκλους της Αμερικής…

Έτσι, όμως, παίζουν (άθελά τους;) το παιχνίδι εκείνων που φοβούνται ανατροπές και δεν θέλουν να δώσουν ψήφο. Και οχυρώνονται πίσω από το άλλοθι της επιστολικής -ή και των Περιφερειών εξωτερικού- για να μην δίνουν καμία ψήφο!!!

Το ίδιο εξυπηρετεί και ο μύθος περί δήθεν ψήφου της ομογένειας. Για να ακούγεται “φοβίσημο” το όλο θέμα.  Ομογένεια; Τόσα εκατομμύρια! Θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης!!!  Εκεί πιάνεται και ο Τριανταφυλλίδης και ζητάει απογραφή των ομογενών. 5 ή 6 ή και 7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2 ή 3 είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι, πως θα ψηφίσουν αν δεν απογραφούν; Και τι θα γίνει που θα είναι περίπου το 50% των Ελλήνων εκλογέων;

Από μύθους η Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη, άλλο τίποτα! Ηρεμήστε!  Ούτε 3 ούτε 2 ούτε καν μισό εκατομμύριο δεν θα είναι οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι. Διότι αυτοί ΜΟΝΟΝ θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Με ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο. Και εγγεγραμμένοι στους οικείους εκλογικούς καταλόγους! Ώστε ούτε απογραφές χρειάζονται ούτε πολιτικός “πανικός”.

Βέβαια, τον τελευταίο χρόνο, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης ανεργίας σε ποσοστά ίσως και πάνω από το 30%, εάν μετρηθεί σωστά και όχι με αλχημείες (π.χ. οι μακροχρόνια άνεργοι δεν προσμετρούνται, οι νέοι στην αγορά εργασίας που ψάχνουν για πρώτη φορά δουλειά ούτε αυτοί είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κλπ.) υπολογίζεται -γιατί και εδώ ακριβή νούμερα δεν υπάρχουν- ότι κοντά 400.000 νέοι διπλωματούχοι έχουν βγει για εργασία στο εξωτερικό. ‘Αρα και αυτοί θα δικαιούνται ψήφου. Αλλά και στη γενέτειρα να έμεναν, αυτοί πάλι θα ψήφιζαν. Χωριστά που επειδή οι περισσότεροι έχουν εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, το ταξίδι στην Ελλάδα για ψήφο δεν είναι δύσκολη υπόθεση…

Κοντολογίς, δικαιολογίες εφευρίσκονται πολλές.  Το ίδιο και αναθέματα. Το ουσιώδες, όμως, είναι να πιέσουν σύσσωμοι οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να πάρουνε την ψήφο από το εξωτερικό. Έστω και με κάλπη (που μεταξύ μας, δεν είναι κακιά…)

Όλα τα άλλα έπονται. Και αλλάζουν…