Ο Τραμπ ξεσπάθωσε λίγες ώρες πριν «δημοσιευτούν οι κατηγορίες για τη Ρωσία»

Ουάσιγκτον.- Δριμύτατη επίθεση στη Χίλαρι Κλίντον και στους Δημοκρατικούς εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η ομάδα του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ που ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ετοιμάζεται να απαγγείλει δημοσίως τις πρώτες κατηγορίες.

Σε σειρά μηνυμάτων στο Twitter, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε για πολλοστή φορά την ύπαρξη υπόγειων επαφών ανάμεσα στον ίδιο και στη Μόσχα, ενώ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι επιμένουν σε ένα «κυνήγι μαγισσών» για πολιτικό όφελος.

Ο κ. Τραμπ φάνηκε να προσπαθεί
 να αναπροσανατολίσει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την έρευνα Μούλερ επαναφέροντας διάφορες παλαιές καταγγελίες σε βάρος της κ. Κλίντον, ενώ παράλληλα φάνηκε να παροτρύνει τους Ρεπουμπλικάνους να κινηθούν εναντίον της πρώην ανθυποψήφιάς του.

«Υπάρχει τόση πολλή ενοχή από τους Δημοκρατικούς/Κλίντον και τώρα τα γεγονότα βγαίνουν. Κάντε κάτι!», έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Τραμπ.

Κατηγόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών για τον «ψεύτικο» προεκλογικό φάκελο με πληροφορίες σε βάρος του, για τη συμφωνία επί θητείας της που επέτρεψε στη Ρωσία να μπει στην αμερικανική αγορά ουρανίου, για τα περίφημα διαβαθμισμένα e-mail του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε σε ιδιωτικό σέρβερ της, αντί για υπηρεσιακό και για ευνοϊκή μεταχείριση από τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Προ των πυλών (:) οι πρώτες κατηγορίες

Οι αναρτήσεις Τραμπ έγιναν ενώ κυριακάτικες ενημερωτικές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης συζητούσαν τις συνέπειες ενδεχόμενων κατηγοριών από τον κ. Μούλερ και το ειδικό σώμα ενόρκων που έχει συγκροτήσει για τις ανάγκες της έρευνας.

Οι κατηγορίες φέρεται να έχουν απαγγελθεί και αναμένεται να αποσφραγιστούν ακόμα και σήμερα Δευτέρα. Δεν αποκλείεται να οδηγήσουν τουλάχιστον σε μία σύλληψη μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το όνομα του κατηγορούμενου – ή των κατηγορούμενων – δεν είναι γνωστό. Σημειώνεται πάντως ότι ένα από τα πρόσωπα όπου φαίνεται να έχει εστιάσει η έρευνα Μούλερ είναι ο πρώην πρόεδρος της καμπάνιας Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Η είδηση για την απαγγελία των κατηγοριών από την ομάδα Μούλερ μεταδόθηκε πρώτα από το CNN την Παρασκευή και ακολούθησαν εφάμιλλα δημοσιεύματα από το πρακτορείο Reuters και την «Wall Street Journal».

Ο κ. Μούλερ και η ομάδα εισαγγελέων και πρακτόρων του FBI που συνεργάζονται μαζί του εξετάζουν την επιρροή της Μόσχας στις περσινές προεδρικές εκλογές και εάν μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκαν υπογείως με ρωσικά συμφέροντα.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι η ομάδα Μούλερ έχει εξετάσει εάν ο ίδιος ο κ. Τραμπ έχει επιχειρήσει να παρακωλύσει την έρευνα σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις, ειδικά όταν επικεφαλής της έρευνας ήταν ο κ. Κόμεϊ.

Ο πρώην επικεφαλής του FBI απολύθηκε αιφνιδιαστικά από τον κ. Τραμπ στις 9 Μαΐου, με τον πρόεδρο να παραδέχεται στη συνέχεια ότι ένα από τα κίνητρά για την απόφασή του ήταν η έρευνα σχετικά με τη Ρωσία. Λίγες ημέρες αργότερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης διόρισε τον κ. Μούλερ ως ανεξάρτητο ειδικό σύμβουλο με ευρύτατες αρμοδιότητες.

Πηγή:skai.gr