Στο FBI παραδόθηκε ο Μάναφορτ για τη ρωσική εμπλοκή

Ουάσινκτον.- Στο FBI παραδόθηκε, το πρωί της Δευτέρας, ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται το πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, οι δικαστικές αρχές ζήτησαν και την παράδοση του πρώην συνεργάτη του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς, στο FBI.

Οι κατηγορίες κατά του Μάναφορτ και του Γκέιτς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Το όνομα του Ρικ Γκέιτς εμφανίζεται σε έγγραφα εταιρειών με έδρα την Κύπρο, μέσω των οποίων ο Πολ Μάναφορτ φαίνεται ότι έλαβε πληρωμές προερχόμενες από την ανατολική Ευρώπη.

Ο Πολ Μάναφορτ διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Αύγουστο 2016, πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά κυρίως τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με φιλορώσους ουκρανούς ολιγάρχες.

Στα τέλη Ιουλίου το FBI είχε ερευνήσει μια από τις κατοικίες του και είχε κατασχέσει έγγραφα.

Ανησυχία στον Λευκό Οίκο

Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι ενδεχόμενες συλλήψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, εντείνοντας το κλίμα των γενικότερων πολιτικών πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση Τραμπ.

Το ενδεχόμενο των συλλήψεων θα δυσχεράνει την επιχειρηματολογία των συνεργατών του προέδρου Τραμπ, που αποδίδουν το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2016 και την Ρωσία σε σκευωρία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ήττα της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι συλλήψεις θα είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών του ανεξάρτητου ανακριτή, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως στόχους μέλη της ομάδας των στενών συνεργατών, αλλά ακόμη και της οικογένειάς του Τραμπ, θέτοντας σε κίνδυνο την προεδρία του.

in.gr, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Στις κατηγορίες σε βάρος του Μάναφορτ περιλαμβάνεται αυτή της φορολογικής απάτης   (Φωτογραφία:  Reuters )