Σαουδική Αραβία: Aναχαίτιση πυραύλου κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ

΄Ριάντ.- Μια ισχυρή έκρηξη κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ, ταρακούνησε την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας περίπου στις 21:00 μ.μ. (τοπική ώρα), με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να αναφέρουν ότι επρόκειτο για αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη.

Το BBC, που επικαλείται το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, αναφέρει ότι πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε πύραυλο βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Το CNN αναφέρει ότι σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι «η Πολεμική Αεροπορία της Υεμένης στόχευσε το Σάββατο με βαλλιστικό πύραυλο το Διεθνές Αεροδρόμιο “Βασιλιάς Χαλιντ” στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ».

Το κρατικό κανάλι Al-Ekhbariya της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι ο πύραυλος είναι «περιορισμένου μεγέθους» και δεν προκάλεσε ζημιές.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή υλικές ζημιές, ενώ μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Twitter το Διεθνές Αεροδρόμιο ανέφερε ότι δεν έχει επηρεαστεί.

«Ταξιδιώτες του διεθνούς αεροδρομίου Βασιλιάς Χαλιντ στο Ριάντ, σας διαβεβαιώνουμε ότι η κίνηση είναι όπως συνήθως και οι πτήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το πρόγραμμα», ανέφερε το μήνυμα του αερολιμένα.

«Ο πύραυλος αναχαιτίστηκες πάνω από το βορειοανατολικό Ριάντ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας της Υεμένης δήλωσε ότι ο πύραυλος «ταρακούνησε την σαουδαραβική πρωτεύουσα» και πως η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Επίσης, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε με τη χρήση του βαλλιστικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας, Burqan 2H, που έχει φτιαχθεί στην Υεμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία πλήττεται από επιθέσεις που εξαπολύονται από την πλευρά της Υεμένης, καθώς στο παρελθόν έχει ανακοινώσει ότι έχει αναχαιτίσει και άλλες παρόμοιες επιθέσεις από τους αντάρτες Χούτι. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που πύραυλος έχει πλησιάσει τόσο κοντά σε μείζον πληθυσμιακό κέντρο της Σαουδικής Αραβίας.

Η Υεμένη πλήττεται από εχθροπραξίες μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντραμπά Μασνούρ Χαντί και εκείνων που συντάσσονται με το κίνημα των Χούτι.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται της διεθνούς προσπάθειας συντριβής των ανταρτών στην Υεμένη από το 2015. Ο ΟΗΕ έχει αποτύχει να θέσει τέλος στην αιματοχυσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 8.600 ανθρώπων και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό σχεδόν 50.000 ατόμων, ενώ έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση με 20,7 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στα όρια της πείνας. Επίσης, στην Υεμένη έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.184 ατόμων και οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 884.000.

Χούτι: Έχουμε προειδοποιήσεις τις χώρες που επιτίθενται στην Υεμένη ότι δεν θα είναι ασφαλείς

«Έχουμε και στο παρελθόν προειδοποιήσει τις πρωτεύουσες των χωρών που επιτίθενται στην Υεμένη ότι δεν θα είναι ασφαλείς από τους βαλλιστικούς μας πυραύλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι, Μοχαμεντ Αμπντουλσαλαμ. «Η σημερινή επίθεση με τον βαλλιστικό πύραυλο είναι απάντηση στην εξόντωση αθώων πολιτών της Υεμένης από τους Σαουδάραβες», πρόσθεσε.

Μαίρη Μπιμπή

in.gr