Ομογενείς βουλευτές στο στόχαστρο των ΜΜΕ του Μέρντοκ

Αυστραλία.- Στο στόχαστρο του Ομίλου ΜΜΕ, Νews Corporation -που ως γνωστόν ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ- έχουν μπει οι ομογενείς βουλευτές Τζούλια Μπανκς, Μαρία Βαμβακινού και Στιβ Γεωργανάς.

Ενώ και οι τρεις τους έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι κάτοχοι διπλής υπηκοότητας, ένα ακόμα δημοσίευμα της εφημερίδας την περασμένη Πέμπτη αμφισβητεί εκ νέου την ειλικρίνειά τους, ζητώντας τόσο από αυτούς όσο και από άλλους 20 ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές, να παρουσιάσουν τα σχετικά έγγραφα που το επιβεβαιώνουν.

Το δημοσίευμα έρχεται μία μέρα μετά την παραίτηση του προέδρου της Γερουσίας και γερουσιαστή του Φιλελεύθερου Κόμματος, Stephen Parry, ο οποίος είναι το τελευταίο θύμα του Άρθρου 44 του Αυστραλιανού Συντάγματος.

Η εκ του πονηρού επίθεση της εφημερίδας The Australian σε όσους ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές έχουν γεννηθεί οι ίδιοι ή οι γονείς τους στο εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα εμφανής στην περίπτωση της ομογενή βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος, Τζούλιας Μπανκς, που εκλέγεται στην έδρα Chisholm. Και αυτό γιατί το γεγονός ότι η κ. Μπανκς δεν είναι διπλή υπήκοος επιβεβαιώθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες και όταν η «επιδημία» της διπλής υπηκοότητας άρχισε να χτυπά την Βουλή της χώρας, από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Όσο για την κ. Βαμβακινού και τον κ. Γεωργανά, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, τόσο ο αρχηγός του κόμματός τους, Bill Shorten, στο παρελθόν, όσο και η υπαρχηγός του κόμματός τους που εκτελεί χρέη αρχηγού, Tanya Plibersek, μόλις προχθές ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν διπλή υπηκοότητα.

Εν τω μεταξύ, η επιμονή των εντύπων της News Corp -που εμμέσως πλην σαφώς απαιτεί από τους 23 βουλευτές και γερουσιαστές να δημοσιοποιήσουν το αν, πώς και πότε αποποιήθηκαν την διπλή τους υπηκοότητα- έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι ο έλεγχος όλων των βουλευτών και των γερουσιαστών για να διαπιστωθεί αν έχουν διπλή υπηκοότητα ή όχι δεν είναι απαραίτητος.