Κακός οιωνός οι Τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τη Θράκη και η παραβατικότητα στο Αιγαίο

Αθήνα.– .- Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου για τη Θράκη.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 1493 παραβιάσεις χωρικών υδάτων, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Την ιδιαιτέρως προβληματική αυτή κατάσταση των πραγμάτων ήλθε να επιβαρύνει και η παρουσία του Αντιπροέδρου της τουρκικής Κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος προέβη σε προκλητικές δηλώσεις.

Κι όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα ότι εξήγησε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι γείτονές μας δεν πρέπει να προκαλούν με διάφορες ενέργειες, ώστε να δυσκολέψουν το επικείμενο ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα.

Οι Βουλευτές, μεταξύ άλλων, ρωτάνε τον ΥΠΕΞ αν οι συγκεκριμένες τουρκικές ενέργειες έχουν δυσκολέψει την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας και πως ο ίδιος σκοπεύει να χειριστεί το θέμα.

Επίσης, πως θα εξασφαλίσει ο ΥΠΕΞ ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν θα εξελιχθεί σε επίσκεψη δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας, την ώρα που συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες από την μεριά της γειτονικής μας χώρας.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το 2017 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά, εδω και τουλάχιστον μία δεκαετία, από απόψεως της παραβατικής συμπεριφοράς (συνολικά εναέριας και θαλάσσιας) της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 1493 παραβιάσεις χωρικών υδάτων, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια σχεδόν περίοδο, δηλαδή,

έως τέλος Οκτωβρίου 2017, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανήλθαν στις 2937, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2016, που ήταν ήδη μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς τουρκικής παραβατικότητας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας προς τους διπλωματικούς συντάκτες (26.10.17), αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τότε μόλις προηγηθείσης (24.10.17) επισκέψεώς σας στην Άγκυρα και των συνομιλιών σας με τον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώσατε επί λέξει ότι “συμφωνήσαμε να έρθει ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι πρέπει να μην προκαλούν με διάφορες ενέργειες ώστε να δυσκολέψουν το ταξίδι”.

Λίγες μόνο ημέρες μετά από αυτήν τη δήλωσή σας, στις 3 Νοεμβρίου, η τουρκική πλευρά προέβη σε 60 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, συμπεριλαμβανομένων 2 υπερπτήσεων των Ιμίων από τουρκικά ελικόπτερα. Η παραβατική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας συνδυάστηκε με την οξεία αντίδρασή της στην πραγματοποίηση της κοινής αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας-Αιγύπτου “Μέδουσα 5” στη Ρόδο και την άμεση περιοχή της.

Την ιδιαιτέρως προβληματική αυτή κατάσταση πραγμάτων ήλθε να επιβαρύνει το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβαιναν ενώ επισκεπτόταν την Αθήνα και τη Θράκη ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Χακάν Τσαβούσογλου, αρμόδιος για θέματα Τούρκων του εξωτερικού. Ο τελευταίος προέβη μάλιστα σε ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις, που οδήγησαν, φυσικώ τω λόγω, σε αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Τονίζεται, τέλος, ότι κατά το τρέχον έτος η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιδεινώθηκε μόνον ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, καθώς τον παρελθόντα Φεβρουάριο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Γιλντιρίμ, για πρώτη φορά από το 1996, επανέφερε την πιο σκληρή μορφή της απαραδεκτής τουρκικής θεωρίας περί “γκρίζων ζωνών”, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν 130 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, των οποίων οι κυριότητα “δεν είναι βέβαιη”. Αυτό το γεγονός αποτελέι μείζονα ποιοτική κλιμάκωση των τουρκικών αξιώσεων.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η τουρκική πλευρά ουδόλως έλαβε υπόψη της την ανάγκη “να μην προκαλούν με διάφορες ενέργειες ώστε να δυσκολέψουν το ταξίδι”, την οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις σας της 26ης Οκτωβρίου, τονίσατε στον τούρκο ομόλογό σας, κ. Τσαβούσογλου.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

· Εκτιμάτε ότι οι τουρκικές ενέργειες, ακόμη και μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Τσαβούσογλου, έχουν “δυσκολέψει” την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα;

· Εάν η απάντηση στην προηγουμενη ερώτηση είναι “ναι”, πως προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών να χειρισθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα;

· Σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σε διμερές ή άλλο επίπεδο, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες τουρκικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω, τόσο την προετοιμασία, όσο και τις προοπτικές επίτευξης συγκεκριμένων θετικών για τη χώρα μας αποτελεσμάτων;

· Τελικά, ποιοί είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι που έχετε καθορίσει ώστε η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας να μην περιορισθεί σε μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας, την ίδια ώρα που αυτή θα συνεχίζει τις παραβατικές ενέργειες έντασης στο Αιγαίο, και τις άκρως προβληματικές δηλώσεις και ενέργειές της αναφορικά με τη Θράκη;