“Σύντομα θα λειτουργηθούμε στην Αγιά Σοφιά”

Ηλεία.- Την πίστη του ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, διατράνωσε στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο  Δημοτικό Μέγαρο Πύργου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας Κρίς Σπύρου.

Η εκδήλωση με τίτλο «Αγία Σοφία: Η ώρα της απελευθέρωσής της ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών» έγινε παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό ομιλητή να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις 29 Μαΐου 1453. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αγία Σοφία είναι υπό κατοχή» και να καλεί, παράλληλα, τους παρευρεθέντες να γίνουν μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας υπογράφοντας την σχετική αίτηση…

Ο κόσμος που προσήλθε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.  Υπήρχαν καθίσματα και στην είσοδο της αίθουσας ενώ πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση.

Θέμα της ομιλίας του διακεκριμένου Ελληνοαμερικού: “Αγία Σοφία: Η ώρα της απελευθέρωσής της ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών”.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός και ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, οι οποίοι και είχαν προσκαλέσει τον κ. Σπύρου στην Ηλεία.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανόςπου τόνισε πως: «όλοι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον κ. Σπύρου με ιδιαίτερη χαρά. Γιατί μας έφερε στον Πύργο την Αγιά Σοφιά ώστε νοητώς να προσκυνήσουμε κι εμείς τη μεγάλη μας εκκλησία».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ηλείας κάλεσε τους παρόντες να συμμετάσχουν σε μνημόσυνο στη μνήμη όλων όσοι σφαγιάστηκαν μέσα και έξω από την Αγία Σοφία την ημέρα της καταργήσεως της κάτι που συνέβη αμέσως μετά με ευλάβεια…

Λιατσής: «Ο στόχος για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας να γίνει πραγματικότητα»…   

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής πήρε το λόγο ζητώντας από τους παρόντες να στρέψουν τις σκέψεις τους πιο βαθιά στο παρελθόν «και πιο συγκεκριμένα σε αυτό που δημιούργησε το πολυσύνθετο δώρημα του Θεού στους Έλληνες και προσδιορίζεται από τις λέξεις εθνική συνείδηση. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι δυο χώρες που ανεδύθησαν από το ζυγό της δουλείας χάρις στο πάθος τους για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Μαζί πολεμήσαμε για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη όταν άλλοι έμεναν έξω από αυτό τον αγώνα»… συμπλήρωσε.

«Πορευόμαστε μαζί με ένα πανίσχυρο, ιερό συνδετικό κρίκο, εσάς κύριε πρόεδρε, τα εκατομμύρια των Εληνοαμερικανών. Δεν είναι δυνατόν να διασπαστεί αυτή η αλληλεγγύη. Η φιλία για μας είναι νόμος ιερός. Ωστόσο κάποτε έρχονται μέρες βροχερές και σύννεφα σκοτεινιάζουν τη Γη. Γρήγορα όμως ο καταγάλανος ουρανός αιθριάζει και ξαναβλέπουμε τον ήλιο. Τον ήλιο της Χριστιανικής ανθρωπιάς και της διεθνούς δικαιοσύνης, τον ήλιο που μένει ως σήμερα σταθερά κοινός μας οδηγός. Τα κοινά ιδανικά βρίσκονται και στις δυο πλευρές κι αυτός ο συνδυασμός που ενσαρκώνεται στον Ελληνοαμερικάνό είναι συγκερασμός ευτυχισμένος και για τις δυο χώρες. Αυτός κύριε πρόεδρε πιστεύω πως είναι ο λόγος που ενδιαφέρεστε για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Κόντρα στους ελληνορθόδοξους συμβιβασμούς κάνετε αγώνα ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας για την επαναλειτουργία της. Το δικαίωμα και  η απαίτηση ότι τον 21ο αιώνα του  Πολιτισμού πρέπει να μπορούμε να προσευχόμαστε στην  εκκλησία μας που είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας, στην Αγία Σοφία που ενώνει την Ιερουσαλήμ με την Ακρόπολη. Οι καιροί είναι ζοφεροί και σε κάθε καμπή του δρόμου της Ορθοδοξίας εδρεύουν εχθροί ύπουλοι και ικανοί για έργο καταστροφής. Θα προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς ένα ιερό στόχο. Να χτυπήσουν οι καμπάνες της Αγίας Σοφίας και ο στόχος της Παγκόσμιας Ενορίας για την επαναλειτουργία της να γίνει πραγματικότητα. Ο ρόλος σας σε αυτό κ. Σπύρου είναι πού μεγάλος κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε, το βλέπετε κι απόψε. Ως δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ηλείας θα υπογράψω και θα γίνω απόψε μέλος της Παγκόσμιας Ενορίας».

Σπύρου: «Μαζί, σύντομα, θα λειτουργήσουμε την Αγία Σοφία μας …»

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Σπύρου ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας στοιχεία για τη συγγένεια του με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα (σ.σ. επί Τουρκοκρατίας) και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν του επετράπη ποτέ να μπει στην Αγία Σοφία. «Ιστορικά μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες την 29η Μαΐου του 1453 είναι η πρώτη φορά που γίνεται και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή γι` αυτό. Στις 29 Μάιου του 2018 που η Παγκόσμια Ενορία θα τελέσει το πρώτο Παγκόσμιο μνημόσυνο για αυτούς που ήταν μέσα και έξω από την Αγιά Σοφιά, την ώρα που ο Ερντογάν θα κάνει παρέλαση, έχω σκοπό να ζητήσω από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αυτό το μνημόσυνο να τελεστεί από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό»… ανέφερε ο κ. Σπύρου (σ.σ. που στην προ ημερών παρουσία του στον Πύργο είχε ζητήσει να είναι ο Μητροπολίτης Ηλείας αυτός που θα τελέσει την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία).

Συνεχίζοντας ο κ. Σπύρου τόνισε ότι: «η Αγία Σοφία δεν ήταν ποτέ τζαμί ούτε μουσείο. Θα παρακαλούσα να με αντιμετωπίσετε ως έναν απλό, αδικημένο, ορθόδοξο Χριστιανό που αισθάνθηκε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Χριστιανικό Κίνημα. Σκοπός της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας είναι η αποκατάσταση της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως λειτουργούσας εκκλησίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Σκοπός επίσης είναι η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Ναού Προσευχής για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου και ως της Βασιλικής της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης. Όπως ήταν η Αγία Σοφία πριν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανικό στρατό το 1453 μ.Χ.».

«Έχουμε δικαίωμα να απαιτήσουμε όλοι μαζί την απελευθέρωση του σύμβολου της Ορθοδοξίας. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε με 536 ψήφους υπέρ και ένα κατά να αποδοθούν όλες οι κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στην Τουρκία στους νόμιμους δικαιούχους. Και οι νόμιμοι δικαιούχοι είμαστε εμείς οι χριστιανοί ορθόδοξοι…  εμείς, το εκκλησίασμα πρέπει να το απαιτήσουμε αυτό. Εμείς θα πάμε στις αρχές ης Τουρκίας να απαιτήσουμε και να ζητήσουμε να λειτουργήσει η Αγία Σοφία και να απελευθερωθεί το Πατριαρχείο μας. Εμείς θα πάμε στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα τους πούμε: όπως έχουν δικαίωμα οι μουσουλμάνοι να πηγαίνουν να προσευχηθούν στη Μέκκα, όπως οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα να προσευχηθούν στο τείχος των δακρύων, οι καθολικοί να προσεύχονται στον Άγιο Πέτρο, έτσι κι εμείς πρέπει να έχουμε το δικαίωμα –και το απαιτούμε- να προσευχηθούμε ελεύθερα, στην εκκλησιά μας, στην  Αγία Σοφία»… συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου για να κλείσει την ομιλία του λέγοντας ότι: «Μαζί, σύντομα, θα λειτουργήσουμε την Αγία Σοφία μας».

Προβολή βίντεο…

Αξίζει να σημειωθεί πως –ενδιάμεσα της ομιλίας του κ. Σπύρου- προβλήθηκαν δυο βίντεο Στο πρώτο υπήρχαν πλάνα από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και της εξευτελιστικής του χρήσης –κατά τον κ. Σπύρου- για εκθέσεις ευτελών αντικειμένων. Προβλήθηκαν εικόνες από την επίσκεψη του πρ. Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όπου στο χώρο υπήρχε μια.. γάτα αλλά και περιστέρια. Στο βίντεο ο κ. Σπύρου εξηγούσε τις ενέργειες που έχει κάνει η Παγκόσμια Ενορία από το 2007 για την προστασία και επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας. Στο δεύτερο βίντεο οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέρος της εκπομπής «60 minutes» αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο κ. Κρις Σπύρου, πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμσάιρ (ΗΠΑ), το 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.

patrisnews.gr