Αδικίες, και “παγίδες” στις προϋποθέσεις για το μέρισμα

Αθήνα.- Τις αδικίες σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να λάβει κάποιος πολίτης το κοινωνικό μέρισμα αναδεικνύουν οι καταγγελίες των αναγνωστών του enikos.gr.

Σε κάποιες από αυτές οι πολίτες πιάνονται στην «παγίδα» των τεκμηρίων και σε άλλες δεν μπορούν να λάβουν το μέρισμα καθώς φιλοξενούνται σε σπίτια άλλων.

Σε μία περίπτωση, νέο ζευγάρι, ο άντρας άνεργος τέσσερα χρόνια ,με τεκμαρτό εισόδημα 4.000, η σύζυγος με ετήσιο εισόδημα 6.500 ευρώ. Ζούνε στο πατρικό σπίτι του συζύγου. Ο σύζυγος έχει την ψιλή κυριότητα και η μητέρα του (χήρα) την επικαρπία. Οπότε υποχρεωτικά ο άντρας με τη σύζυγό του δηλώνουν φιλοξενούμενοι του επικαρπωτή .Έτσι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα λόγω εισοδήματος της μητέρας καθώς η ετήσια σύνταξη της ανέρχεται στις 12.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση χήρα 40 ετών με τρία ανήλικα παιδιά, μένει σε σπίτι που έχει την επικαρπία η μητέρα της και δεν μπορεί να λάβει μέρισμα.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση πολύτεκνου με αυτοκίνητο 2000cc που εμπίπτει στα κριτήρια πολυτελούς διαβίωσης και χάνει το δικαίωμα αίτησης προκειμένου να λάβει κοινωνικό μέρισμα.

Ατελείωτη ταλαιπωρία

Σε μια νέα καταγγελία, που αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι πολίτες στην έγκριση της αίτησης για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, προχώρησε αναγνώστης του enikos.gr, ο οποίος, όπως ενημερώνει, πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, αλλά κινδυνεύει να μην το πάρει.

Ο αναγνώστης του enikos.gr, εξιστορεί τον δικό του “Γολγοθά” για το κοινωνικό μέρισμα,

“Ο πεθερός μου, με σύνταξη 650 ευρώ και σύζυγο νοικοκυρά και ανασφάλιστη, φιλοξενούσε το 2016 την πεθερά του, την μητέρα της συζύγου του, η οποία πέθανε το 2017.

Στην εφαρμογή του κοινωνικού μερίσματος, η γιαγιά σωστά εμφανίζεται ως φιλοξενούμενη το 2016, αλλά δεν μπορεί να συνδεθεί το ΑΦΜ της με τον ΑΜΚΑ της, επειδή έχει δηλωθεί ο θάνατός της και η ΗΔΙΚΑ έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία του ΑΜΚΑ.

Η εφαρμογή βγάζει μήνυμα ότι η θανούσα είναι άγνωστης εθνικότητας και ότι πρέπει, η μακαρίτισσα, να μεταβεί άμεσα σε ΚΕΠ (!!!!!) για να ενημερώσει τον ΑΜΚΑ της με τον ΑΦΜ της, γιατί λέει στο μητρώο των ΑΜΚΑ δεν βρέθηκε ΑΜΚΑ με τον συγκεκριμένο ΑΦΜ.

Πήγε ο ταλαίπωρος ο πεθερός μου στο ΚΕΠ με την ληξιαρχική πράξη θανάτου να βρει άκρη και του είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα γιατί το σύστημα δεν επιτρέπει καμία μεταβολή στον ΑΜΚΑ λόγω θανάτου.

Το θέμα λογικά αφορά πολύ κόσμο και κανείς δεν το έχει αναδείξει. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Να διαγραφεί η φιλοξενούμενη ως άγνωστη, με την επιλογή που δίνει το σύστημα, δεν γίνεται, γιατί ήταν όντως φιλοξενούμενη το 2016 και μια τέτοια διαγραφή θα ήταν ψευδής δήλωση.

Αφήστε δε, που μια τέτοια περίπτωση θα κυνηγούσε η εφορία και την μακαρίτισσα γιατί είχε δηλώσει ψευδώς ότι ήταν φιλοξενούμενη.

Δουλειές του ποδαριού με μεγάλη προχειρότητα. Τι χρωστάει ο κόσμος να ταλαιπωρείται έτσι για ένα πεντακοσάρικο;”

Η μη αντιστοίχιση του ΑΜΚΑ με το ΑΦΜ του δικαιούχου είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι, κυρίως συνταξιούχοι, κατά την είσοδό τους στην πλατφόρμα για το μέρισμα. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση δεν προχωρεί στο επόμενο στάδιο, με τους δικαιούχους να πρέπει να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία αναγνώστη του enikos.gr. Όπως αναφέρει στην περίπτωση της μητέρας του υπήρχε αναντιστοιχία ανάμεσα στον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Η ίδια πήγε στο ΚΕΠ για να κάνει τη διόρθωση, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει επανέλεγχο και η αίτηση ακυρώθηκε.

Πηγή: enikos.gr