Για παύση των εργασιών της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου γράφει η «Commercial Observer».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μακροσκελές δημοσίευμα για την παύση των εργασιών της ανοικοδόμησης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν αφιέρωσε η αμερικανική εφημερίδα «Commercial Observer».

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Ελληνικό Δράμα: Οι τριβές για το Προσκύνημα σταμάτησαν την ανοικοδόμησή του στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εν μέσω οικονομικού σκανδάλου» και ο υπότιτλος «Η Αρχιεπισκοπή δεν κατέβαλλε τις πληρωμές στον εργολάβο εν όψει οικονομικού σκανδάλου».

Το άρθρο υπογράφει ο δημοσιογράφος Matt Grossman, ο οποίος τονίζει στην εισαγωγή πως έπειτα από ένα χρόνο οικονομικής αναταραχής στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, σταμάτησε η ανοικοδόμηση του Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, εγείροντας ερωτηματικά για το μέλλον τού επί 16 χρόνια έργου για την αντικατάσταση του καταστραφέντος ναού κατά τα πλήγματα της 11ης Σεπτέμβρη.

Αναγράφεται επίσης στο άρθρο πως η κορυφαία οικοδομική εταιρεία Skanska USA ανακοίνωσε με επιστολή της στους υποεργολάβους πως επειδή η Εκκλησία δεν έχει καταβάλλει τις προγραμματισμένες πληρωμές κατά τους πρόσφατους μήνες, οι εργάτες πρέπει να αφήσουν τα εργαλεία τους κάτω στο 130Liberty Street έως ότου δοθεί διαβεβαίωση για τη χρηματοδότηση του έργου.

Το δημοσίευμα παραθέτει μέρος της επιστολής της εταιρείας Skanska USA πως «από τις 5 Δεκεμβρίου 2017, η Skanska USA Building, INC έχει σταματήσει το συμβόλαιό της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής με αιτία τη μη καταβολή των πληρωμών από την Αρχιεπισκοπή βάσει του συμβολαίου ιδιοκτήτη.

Η Skanska απέρχεται από το σημείο της οικοδομής. Σας συνιστούμε όπως σταματήσετε αμέσως κάθε εργασία υπό την ιδιότητά σας ως υπεργολάβος σε αμφότερα επί του έργου και εκτός αυτού. Λάβετε μέτρα να προστατεύσετε την εργασία σας, αποχωρήσετε από το σημείο του έργου και συγχρονίσετε τις προσπάθειές σας με την ομάδα του έργου της Skanska».

Υπενθυμίζεται ότι την επιστολή αποκάλυψε ο «Ε.Κ.».

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη διαδικασία της ανοικοδόμησης οι οποίες είπαν πως η μη καταβολή των πληρωμών είναι αποτέλεσμα οικονομικού σκανδάλου το οποίο ταλανίζει την Αρχιεπισκοπή αυτόν τον χρόνο.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για έλλειψη εσωτερικών ελέγχων αναφορικά με τα έξοδα, τα ταξίδια και άλλα θέματα διοίκησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εκκλησιαστικοί ηγέτες να είναι ανεξέλεγκτοι καθώς καταχρώντο, διαχώριζαν χρηματικά ποσά για να πληρώσουν τα ταξιδιωτικά έξοδα του πνευματικού ηγέτη Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, καθώς και άλλα διοικητικά έξοδα.

Το άρθρο συμπεριλαμβάνει δηλώσεις του Επισκόπου Φασιανής Αντωνίου, πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος είπε πως «αντιμετωπίζουμε μερικά ζητήματα», ενώ απέδωσε την μη καταβολή των πληρωμών στην εργολαβική εταιρεία σε συνδυασμό υπερβάσεων και πτώσης από το οικονομικό σκάνδαλο και τόνισε πως «αυτό είναι μέρος της αιτίας που διεξάγουμε τους οικονομικούς ελέγχους».

Η Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης ορίζει το οικόπεδο πάνω στο οποίο ανοικοδομείται ο Ναός του Αγίου Νικολάου, αλλά τον Αύγουστο έγινε συμφωνία να ενοικιασθεί στο Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου αντί ενός δολαρίου τον χρόνο. Επίσης, η Εκκλησία έχει την επιλογή να το αγοράσει έναντι ενός δολαρίου στη διάρκεια των 198 ετών ενοικίασης. Τον Σεπτέμβριο αντιπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής είπε στη «New York Post» ότι προγραμμάτιζε να το αγοράσει όταν ολοκληρώνονταν οι εργασίες της ανοικοδόμησης.

Αναφέρεται στην ιστορία του αρχικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο το 1919, όταν μία αμάδα πιστών συγκέντρωσαν 25 χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν μία ταβέρνα στη διεύθυνση 155 Cedar Street, της οποίας χρησιμοποιούσαν την τραπεζαρία σαν τόπο προσευχής. Αργότερα μεταποίησαν την ταβέρνα σε ναό επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου το 1925.

Ο Επίσκοπος Αντώνιος δήλωσε ακόμα πως «μέχρι τώρα έχουμε συγκεντρώσει 48 ή 49 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μόνο 37 εκατομμύρια έχουν καταβληθεί πλήρως από τους δωρητές τους. Βασισμένοι σ’ αυτό και σε κάποια άλλα βήματα αισθανόμαστε άνετα πως μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά». Είπε ακόμα, πως «έχουμε καλή σχέση με την Sanska, ήταν δύσκολη απόφαση αλλά καταλαβαίνουν».

 

πηγή: ekirikas.gr