Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018

Αθήνα.-Εγκρίθηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018.

Σε σύνολο 297 βουλευτών «υπέρ» ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Αντίθετα, «κατά» ψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Νωρίτερα, στη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπλογισμού κυριάρχησαν υψηλοί τόνοι, ενώ το θερμόμετρο ανέβηκε πολύ κατά τη «σύγκρουση» κορυφής μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Ενδεικτικές του κλίματος οι φράσεις των δύο ανδρών από την αρχή κιόλας της ομιλίας τους:

«Αποτύχατε δύο φορές με την εκλογή σας. Την πρώτημας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμα. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Σας έριξε ο λαός και ήττα θα υποστείτε και τον Σεπτέμβριο του 2019» ήταν η απάντηση Τσίπρα. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός που ψηφίζεται» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια ομιλία πλούσια σε αιχμές, ειρωνικά σχόλια και σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με διάθεση απολογισμού.

Διαβάστε αναλυτικά:
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κάποιοι όμως και στη ΝΔ, άσκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί της ήσσονος Αντιπολίτευσης, που άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα μετά τις 15:30, οπότε ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, οι διαθέσεις για έντονη σύγκρουση -που όπως πολλοί επισημαίνουν παραπέμπουν σε κλίμα προεκλογικό- φάνηκαν ήδη από χθες με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών της Αντιπολίτευσης με πιο χαρακτηριστική αυτή μεταξύ Ευ.Βενιζέλου και Ευ.Τσακαλώτου.

Σε τεταμένο κλίμα συνεχίστηκε και η σημερινή (Τρίτη) συζήτηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζεται, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να απαντά στο κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων ημερών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τον Αύγουστο του 2018 «ούτε καθαρή, ούτε έξοδο από τα μνημόνια θα έχουμε».

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Σας έριξε ο λαός, ήττα θα υποστείτε και το 2019

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός που ψηφίζετε» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή σε μια ομιλία πλούσια σε αιχμές, ειρωνικά σχόλια και σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με διάθεση απολογισμού.

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά. «Σας έριξε ο ελληνικός λαός γιατί δεν άντεχε άλλο να βλέπει το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά, προεξοφλώντας νέα ήττα για τη ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Έκανε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, χωρίς να αρνηθεί ότι υπήρξαν και λανθασμένες εκτιμήσεις και αστοχίες το πρώτο εξάμηνο. Πήγαμε όμως σε εκλογές με δεδομένη τη συμφωνία και ο λαός μας επέλεξε πάλι για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είπε. Προχώρησε δε σε σύγκριση του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης περί υπερφορολόγησης, αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, καταστροφής της μεσαίας τάξης κτλ.

Κ.Μητσοτάκης: Ευχόμαστε όλοι να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός σας

Λίγο μετά τις 19:00 ανέβηκε στο βήμα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την αρχή κιόλας της ομιλίας του ανέβασε τους τόνους.

«Αποτύχατε δύο φορές με την εκλογή σας. Την 1η μας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμα. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Επαναλαμβάνοντας τα περί αποτυχημένης κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά οτι ευχή όλων αποτελεί ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφισβήτησε με στοιχεία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί υπεραπόδοσης και καλής πορείας της οικονομίας με ειρωνικά σχόλια πολλές φορές για το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικά για τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπερνά τους στόχους -κάτι που κανείς δεν ζητά όπως είπε- προκειμένου να είναι σε θέση μετά να μοιράζει επιδόματα και μερίσματα.

Φ.Γεννηματά: Σίγουρα ο τελευταίος προϋπολογισμός σας

Με επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «όχι μόνο δε διδαχτήκατε απολύτως τίποτα από τις αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά τις επαναλαμβάνετε, και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

«Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που εισηγείται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ένας ακόμη προϋπολογισμός που υπονομεύει την ανάπτυξη, που οδηγεί σε νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση και τις δυσβάσταχτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δ.Κουτσούμπας: Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης

Επιθετικά ξεκίνησε την ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την καινούρια υπόσχεση για το λαμπρό μεταμνημονιακό μέλλον που μας περιμένει μετά τον Αύγουστο του 2018», οπότε υποτίθεται θα φτιάξουμε τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό, είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε οι εργαζόμενοι έχουν αρκετή πείρα πλέον για να καταλάβουν, και κυρίως έχουν τσέπη και βλέπουν τι κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις σας, κάνοντας αναφορά στους νέους φόρους που έρχονται από το 2018, στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, στις κατασχέσεις λαϊκών περιουσιών για χρέη, τη στιγμή μάλιστα που το μεγάλο κεφάλαιο δεν το ενοχλεί κανείς, όπως είπε. Μίλησε ακόμη για την «κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία», ενώ προέβλεψε αύξηση της τιμής στο ρεύμα μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

«Η ανάπτυξή σας θα έχει για τους εργαζόμενους το ίδιο ταξικό πρόσημο με αυτό της κρίσης. Πριν ζητήθηκαν από το λαό θυσίες για να βγει από την κρίση τώρα θα του ζητηθούν νέες θυσίες για να θωρακίσει την ανάπτυξή σας. Και με την κρίση και με την ανάπτυξή σας η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται» τόνισε ακόμη ο κ. Κουτσούμπας.

Στ.Θεοδωράκης: Στον επόμενο θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι’ αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.
«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Π.Καμμένος: Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».

«Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως», είπε ο κ. Καμμένος.

Β.Λεβέντης: Άλλος ένας προϋπολογισμός που παίρνει

«Δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά προϋπολογισμός που παίρνει», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η πολιτική της υπερφορολόγησης.

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεσή του στον Κ.Μητσοτάκη αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς. «Το έχει έθιμο ο κ. Μητσοτάκης όταν ανεβαίνω στο βήμα να απέρχεται, του εύχομαι να μην με χρειαστεί, γιατί αν με χρειαστεί θα απέρχομαι» ανέφερε τονίζοντας ότι ‘αυτά είναι δανεικά’».

Οι τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

Τζανακόπουλος: Ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό

«Θα ψηφίσουμε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Τον Αυγούστου του 2018, ακόμη και αν κάποιοι δεν το θέλουν, ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα με επιτυχία», τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η ρητορική της αντιπολίτευσης είπε, συμπυκνώνεται στο ότι δήθεν η χώρα ήταν έτοιμη να βγει εκτός μνημονίων το 2014. Αναρωτιέμαι αν όσοι το επαναλαμβάνουν το πιστεύουν». Αναφορικά με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι «δεν τον έριξαν οι σύμμαχοι τους αλλά η καταστροφική συμφωνία που είχε υπογράψει αλλά και ο ελληνικός λαός».

Στη συνέχεια είπε πως «ολοκληρώνουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο περιέχει αρκετά στοιχεία με τα οποία δεν συμφωνούμε». Ένα πρόγραμμα, πρόσθεσε, που δεν μπορεί να συγκριθεί με το δεύτερο πρόγραμμα. «Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη από την προηγούμενη».

Δένδιας: Η κυβέρνηση μοιράζει φιλοδωρήματα ελεημοσύνης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

«Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.
«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Παππάς: Η ΝΔ πόνταρε όλα τα λεφτά στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης

Λίγο αργότερα, ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν αντέχει να βλέπει ότι κλείνουν οι πληγές που άνοιξαν οι πολιτικές της. Πόνταραν όλα τα λεφτά στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης και έχασαν», τόνισε μιλώντας στη Βουλή και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.
Επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κομίζει ιδέες όπως ότι η φοροδιαφυγή είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ασφάλιση θα έχει όποιος επιλέγει, όποιος μπορεί», είπε.

Τέλος, αναρωτήθηκε αν η χώρα «πρέπει να επιστρέψει σε μία πραγματικότητα όπου τα ελλείμματα και η διαφθορά ήταν ο κανόνας ή θα μείνει στο δρόμο της ανάκαμψης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Η μεταμνημονιακή Ελλάδα, κατέληξε, θα έχει τη σφραγίδα της αριστερής διακυβέρνησης.

Μαυρωτάς: Η μεσαία τάξη έχει στοχοποιηθεί

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργος Μαυρωτάς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει με τα πλεονάσματα, όχι όμως με την ανάπτυξη. «Η μεσαία τάξη έχει στοχοποιηθεί. Η ανώτερη τάξη έχει κάνει τα κουμάντα της, η κατώτερη τάξη θα στρέφεται στα επιδόματα και η μεσαία θα ξεζουμίζεται από την υπερφορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές», είπε.

«Βολές» του Δ. Καμμένου κατά της ομάδας των 53+

Νωρίτερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ομάδα των 53 και την κριτική στάση που έχουν τηρήσει για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.
«Δυσαρεστήθηκα από τη δήλωση των 53, η οποία λέει ότι “η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, όσο αυτή διαρκέσει, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα, σε κάθε περίπτωση σήμερα πρέπει να επαναξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση”» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Έχουμε εισηγηθεί τρεις φορές. Είναι οδυνηρό που συνεισηγούμαστε και έχουμε πάρει όλοι το πολιτικό βάρος; Είναι οδυνηρό αυτό; Για ποιον είναι οδυνηρό; Για τους 143 ή για τους 9; Εμείς είμαστε 9. Δεν είναι καθόλου οδυνηρό για εκείνους και είναι οδυνηρό για εμάς» είπε ο Δημήτρης Καμμένος και πρόσθεσε:

«Στη διαφωνία που είχα για το ζήτημα της Θράκης εμμένω. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το ζήτημα. Θα διαβάσω την κατήχηση του κ. Ερντογάν, η οποία απομαγνητοφωνήθηκε από κινητό την ώρα που μιλούσε στους μαθητές και δυστυχώς ο κ. Αμανατίδης δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί δεν είχε μετάφραση. Ο κ. Ερντογάν μίλησε για μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. “Θα είμαστε ένα, θα είμαστε ισχυροί, θα είμαστε αδέλφια. Όλοι μαζί θα είμαστε Τουρκία”, είπε ο κ. Ερντογάν. Και θέλετε εσείς, εγώ να ψηφίσω το μουφτή από τη βάση. Να κάνει τι; να ψηφίζει ένας από τον Αρκαδία τον αντιπεριφερειάρχη στην Κομοτηνή; Αυτό θέλουμε;»

Αχτσιόγλου: Κλείνουμε πληγές του παρελθόντος

Με την εκτίμηση ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός ξεκίνησε την ομιλία της στην βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας παράλληλα ότι κλείνει η γ’ αξιολογηση.

«Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε πως όταν δεν της βάζουν εμπόδια απο την άλλη πλευρά μπορεί να κλείνει εγκαίρως την διαπραγμάτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ίδια υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε μια «θετική ανατροπή» κι ένα «θαύμα» για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τονίζοντας ότι παρέλαβε τον ΕΦΚΑ ελλειμματικό και τελικά ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα περί το 1 δισ. ευρώ ύστερα απο συντονισμένες δράσεις όπως είναι η εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων.

«Βάζουμε κανόνες στο σύστημα και κλείνουμε πληγές του παρελθόντος» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός. Σχετικά με το επίδομα των 400 ευρώ των νέων υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για σαξες στόρυ, στόχος μας είναι η απασχόληση των νέων» και δεν αποτελεί φιλοδόρημα όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. «Τα πράγματα γίνονται καλύτερα γιατί αλλάζει η πολιτική προτεραιότητα της χώρας» τόνισε συμπληρώνοντας ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των αδυνάτων πολιτών που γίνεται πράξη με την ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων και του επιδόματος αλληλεγγύης.

Σε λίγη ώρα ξεκινά η «μάχη» κορυφής

«Πυρά» θα δεχθεί ο πρωθυπουργός  από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που θα ανέβουν σε λίγη ώρα στο βήμα της Βουλής καθώς όλοι αναμένεται να αμφισβητήσουν την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την οποία επικαλείται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του θα προτάξει στην ομιλία του ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο τελευταίος «μνημονιακός» προϋπολογισμός.

Η συζήτηση στη Βουλή διεκόπη για λίγο και σε λίγη ώρα – περίπου στις 3.30 – θα ξεκινήσει και πάλι με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Τη συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός γύρω στα μεσάνυχτα.

Ο μαραθώνιος της συζήτησης, θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει, κατά παράδοση, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κόντρα Βενιζέλου – Τσακαλώτου στη Βουλή

Χθες, στην πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018, κυριάρχησε η κόντρα μεταξύ του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Παρόντος του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Βενιζέλος αποδομώντας το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, είπε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι αν ο συζητούμενος προϋπολογισμός, είναι ο προϋπολογισμός της καθαρής εξόδου από το τρίτο μνημόνιο ή μιας εισόδου στο ήδη αποφασισμένο και ψηφισμένο τέταρτο μνημόνιο μέχρι την εξόφληση του χρέους το 2060. Ο κ. Βενιζέλος υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, είπε ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση αν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της.

«Όχι μόνο δεν έχουμε καθαρή έξοδο αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας όταν συζητάμε αν υπάρχει άλλο μνημόνιο, διότι υπάρχει και έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,

Αντιδρώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε μεταξύ άλλων: «Αφού τα κάνατε τόσο καλά και εμείς είμαστε τόσο χάλια, γιατί είστε αποτυχημένος πολιτικός;», με τον κ. Βενιζέλο να του απαντά: «Χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα την λάβετε από τον ελληνικό λαό και να ξεκαβαλικέψετε!».

in.gr