Πλειοψηφία κέρδισαν οι αυτονομιστές στις εκλογές της Καταλονίας

Ισπανία.- Την πλειοψηφία διατηρούν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής, καταφέροντας πολιτικό «χαστούκι» στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και εγείροντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της συνταγματικής κρίσης.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, τα τρία κύρια αποσχιστικά κόμματα αποσπούν 70 έδρες, ξεπερνώντας το όριο των 68 εδρών που απαιτείται για την ελάχιστη πλειοψηφία στην 135μελή Βουλή.

Το αποτέλεσμα αποτελεί «χαστούκι» για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ανέστειλε το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας και προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές βάζοντας στοίχημα πως οι αυτονομιστές θα έχαναν στις κάλπες και συνεπώς το κίνημά τους θα αποδυναμωνόταν.

Το Junts per Catalunya του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, το ERC το πρώην αντιπροέδρου Οριόλ Γιουνκέρας και το ακροαριστερό CUP έχασαν μόλις δύο έδρες σε σχέση με τις κάλπες του 2015.

Πολύ μικρές ήταν οι απώλειες των αυτονομιστών και στο ποσοστό της ψήφου, καθώς κέρδισαν το 47,5%, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή αγγίζει το 82%, που καταδεικνύει ότι υπήρξε κινητοποίηση του ενωτικού στρατοπέδου.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τρεις αποσχιστικές παρατάξεις έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους

Πρωτιά για τους ενωτικούς αλλά δεν αρκεί

Η κινητοποίηση των ενωτικών ανέδειξε πρώτο κόμμα αναδεικνύεται τους κεντρώους Ciudadanos, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της σταθερής παραμονής στην Ισπανία.

Ωστόσο οι Ciudadanos, που κερδίζουν 37 έδρες, είναι πολύ δύσκολο να συγκροτήσουν κυβέρνηση στην Καταλονία, καθώς τα κόμματα με τα οποία μπορούν να συνεργαστούν απλά δεν τους δίνουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη.

Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν μόλις 17 έδρες, αποσπώντας το 13,9% της λαϊκής ψήφου, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι καταποντίστηκε, κερδίζοντας μόλις τρεις έδρες και το 4,3% των ψήφων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως διαμήνυσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγές στην πάγια θέση της για το ζήτημα της Καταλονίας, δηλαδή ότι αν αποσχιστεί δεν θα αποτελεί μέλος της Ένωσης.

«Η θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας είναι καλώς εγνωσμένη κι επαναλαμβάνεται τακτικά και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερσταϊν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: skai.gr