ΣΧΟΛΙΟ: Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα δημοσιεύματα, ο Άγιος Νικόλαος και η αλήθεια

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ομογενειακά παρα-κεντρα εξουσίας, δημοσιογραφικές παρα-γραφίδες και εκκλησιαστικές παρα-συναγωγές, έχουν, από καιρό, ξεκινήσει εκστρατεία (κατευθυνόμενη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο;) απομάκρυνσης του Γέροντος Αμερικής Δημητρίου από τον θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Με αφορμή τα 90 του (αειθαλή) χρόνια και με επιχειρήματα αντλούμενα από τα, κατά κοινή παραδοχή, κακώς κείμενα οικονομικά της αρχιεπισκοπής,  ορισμένα ομογενειακά ΜΜΕ, προσπαθούν να αναπαράγουν την τραυματική περίπτωση Ιακώβου-Σπυρίδωνος και να ελέγξουν, για ακόμη μία φορά τα εκκλησιαστικά καθέκαστα της πλουσιότερης Επαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εσχάτως στην φαρέτρα των «καλοθελητών» (ανάμεσα στους οποίους και ο Εθνικός Κήρυξ) προσετέθη και η περιπέτεια που βιώνει κατασκευαστικά, ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, στο Μανχάταν. Οι εργασίες του διακόπηκαν γιατί παραμένουν ανεξόφλητες κάποιες δόσεις προς την κατασκευάστρια εταιρία. Η εξέλιξη αυτή, αρνητική αφεαυτής, έδωσε τροφή σε σενάρια με οσμή «σκανδάλου» ή «σκανδάλων».

Το όλο θέμα απασχόλησε και σοβαρότερες εφημερίδες, όπως τους Νιού Υόρκ Τάιμς, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 35 εκ. δολάρια. Μετά από τρία χρόνια το κόστος υπερδιπλασιάστηκε. Εκτοξεύτηκε στα 78 εκ. δολάρια. Η κατασκευαστική εταιρία κατήγγειλε τη σύμβαση με την Αρχιεπισκοπή , το έργο πάγωσε και –σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ- κανείς δεν ξέρει που κατέληξαν τα εκατομμύρια των χορηγών.

Με το θέμα η ΡΗΡ έχει ασχοληθεί από  καιρό επικρίνοντας τις ιδιαιτερότητες του έργου ανεγέρσεως περικαλλούς  πολυθρησκευτικού προσκυνήματος στη θέση του λιτού Ιερού ορθοδόξου  Ναού του Αγίου Νικολάου. Τα δημοσιεύματα, τα οποία, πλέον αναπαράγονται και από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και κάποιες εφημερίδες του εσωτερικού και του εξωτερικού, λόγω του διεθνούς χαρακτήρα που λαμβάνει το θέμα από την ιδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προσδίδουν χαρακτήρα κρίσης στις σχέσεις Αρχιεπισκοπής – Φαναρίου.

Η  Panhellenic Post, αναζήτησε χθες τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. Δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που κάναμε, από την Αθήνα. Θέλαμε τη δική του θέση μπροστά στο όλο ζήτημα που έχει (τεχνηέντως;) ανακύψει. Το ότι δεν απάντησε στις κλήσεις μας,  (ως συνήθως πράττει) δεν σημαίνει ότι δεν  έχουμε τις απόψεις του. Έχει φροντίσει ο ίδιος να τις δημοσιοποιήσει υπό τον τύπο επισήμων ανακοινώσεων. Άσχετο είναι ότι κανείς δεν τις επικαλείται…

Στην πρώτη ανακοίνωση, για τα χρήματα που φέρονται να χάθηκαν, και που οι ΝΥΤ αποκαλούν «οικονομικό σκάνδαλο», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 35 εκ. δολάρια και πως τρία χρόνια αργότερα εκτοξεύτηκε στα 78 εκ. δολάρια. Επισημαίνει ότι «πλέον παραδέχονται στην Αρχιεπισκοπή ότι τα λεφτά λείπουν από τον Αγιο Νικόλαο» και, πως, μάλιστα, λόγω χρεών της Αρχιεπισκοπής προς την εργολαβική εταιρεία Skanska USA, η τελευταία κήρυξε παύση των εργασιών ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. Αυτό, παρά  και το γεγονός, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και άλλα δημοσιεύματα,  ότι «η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έλαβε 37 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για το Προσκύνημα, δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς»…

Ακόμη χειρότερα ο “Εθνικός Κήρυξ” δημοσίευσε αποκλειστικές του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «χάθηκαν» από το Ταμείο του Αγίου Νικολάου 15 εκατομμύρια δολάρια! Κατά το δημοσίευμα, στην πρόσφατη συνεδρίαση  που έγινε στην Αρχιεπισκοπή την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, «…όντως έλλειπαν, ήταν «unaccountable» τα 15 εκατομμύρια δολάρια, όπως μάλιστα ελέχθη χαρακτηριστικά και για τα οποία κανείς δεν γνώριζε τι είχαν γίνει».

Για το θέμα αυτό η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εξέδωσε την 1η Οκτωβρίου 2017 ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ενημερώνει το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα στην ελληνοαμερικανική εφημερίδα ‘Εθνικός Κήρυξ’ ότι ‘$15 εκατομμύρια λείπουν από το ταμείο του Αγ. Νικολάου’ είναι απολύτως ψευδείς.

Για το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων δολαρίων υπάρχει πλήρης και λεπτομερής απολογισμός και αντιπροσωπεύει τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν τα τελευταία 16 χρόνια για διάφορες δαπάνες που αποκλειστικά χρησιμοποιήθηκαν και οδήγησαν στο έργο της ανοικοδομήσεως του Ελληνορθόδοξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν εκτός πολλών άλλων, την αναγκαία και πολύχρονη νομική εργασία διά της οποίας εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματά μας για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, καθώς και τις ποικίλες και απαραίτητες προ της ανοικοδομήσεως αρχιτεκτονικές υπηρεσίες και μηχανικές μελέτες.

Η Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει μια ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι αξιωματούχοι της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου προετοιμάζουν εμπεριστατωμένο υλικό για να ενημερώσουν το πλήρωμα της Εκκλησίας υπεύθυνα και συνολικά για τα γεγονότα και τις πραγματικές συνθήκες της διοικητικής και οικονομικής καταστάσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής».

Για όσους παρακολουθούν τα καθέκαστα, ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο πολλά ΜΜΕ αποσιωπούν είναι πως μπορεί μεν η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να έλαβε 37 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, όμως $49 εκ. υπάρχουν σε υποσχέσεις! Δηλαδή δεν έχουν ακόμη αποδοθεί από τους δωρητές!

Γενικότερα, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ο Γέροντας Δημήτριος (ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του η οποία θα ισχύσει μετά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του Ιουλίου 2018) δεν έχουν αρνηθεί ότι υπάρχει ένα εσωτερικό ζήτημα με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε πρόσφατα  στο διορισμό Εξελεγκτικής Επιτροπής προκειμένου να βελτιώσει τους εσωτερικούς οικονομικούς ελέγχους και κανονισμούς.

Πάλι σε  σχετικό ανακοινωθέν, που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή, αναγράφεται πως «είναι ένα σπουδαίο βήμα για την ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων. Ακόμη, προγραμματίζονται επί πλέον μέτρα από την Εξελεγκτική Επιτροπή (Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος θα είναι ο εποπτεύων ιεράρχης) σύμφωνα με τα προταθέντα για την καθιέρωση μέτρων, προκειμένου να καλυτερεύσει ο οικονομικός απολογισμός και η οικονομική ευθύνη και τα οποία θα ανακοινωθούν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, η οποία θα γίνει στις αρχές Ιουλίου του 2018 στη Βοστώνη».

Στην Εξελεκτική Επιτροπή έχουν διορισθεί πρόσωπα υπεράνω υποψίας, όπως η Ελένη Αλεν (λογίστρια CPA, συνέταιρος στην εταιρεία Michell & Titus LLP και αναγνωρίζεται ως κορυφαία ειδήμων σε μη κερδοσκοπικούς θεσμούς, ενώ ειδικεύεται σε ελέγχους και συμβουλευτική) Keith Maib από τη Μητρόπολη Ντένβερ, Μαρία Στεφάνη, Χάρης Ραπτάκης, Τομ Τζόρτον από τη Μητρόπολη Ντιτρόιτ, ταμίας της «Ηγεσίας των 100» και ο Τζιμ Λογοθέτης από τη Μητρόπολη Σικάγου.

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου 2017, με αφορμή την αναπομπή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του καταλόγου των εκλογίμων αγάμων κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιεύματα έφεραν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να έχει ζητήσει από τον Δημήτριο να παραιτηθεί από Αρχιεπίσκοπος και να γίνει «Μητροπολίτης Ηρακλείας». Λέγεται ότι ο Ιεράρχης αρνήθηκε την προαγωγή, αποδέχθηκε την παραίτηση. Εάν και πάλι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρασυρθεί από τα δημοσιεύματα, τότε ενδεχομένως να βρεθεί σε κατάσταση όπου  ίσως αποδειχθεί “ἡ ἐσχάτη πλάνη χείρων τῆς πρώτης“. Εμείς ελπίζουμε να λάμψει η αλήθεια. Η πραγματική αλήθεια! Και ο κ. Βαρθολομαίος να αποφασίσει να πάψει να “σχεδιάζει” παραιτήσεις Ιεραρχών, πολύ περισσότερο όταν ασχέτως ηλικίας βρίσκονται σε πλήρη πνευματική διαύγεια… Θα ωφεληθεί τα μέγιστα η Εκκλησία από μία διαφορετική εν Θεώ φιλοσοφία διαδοχής!

Στο σημείο αυτό, θα κλείσουμε την σύντομη ανάλυσή-Γνώμη, με ένα σύντομο απόσπασμα άρθρου του Αποστόλη Ζουπανιώτη στην Greeknewsonline:  «Ο μόνος ορθός δρόμος για να προχωρήσει η Αρχιεπισκοπή είναι να συνεχίσουν τη δουλειά τους οι ερευνητικές επιτροπές κι οι ελεγκτές, να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και να υπάρξει πραγματική εξυγίανση της Αρχιεπισκοπής μας και στα οικονομικά και στα διοικητικά (…) Ο,τιδήποτε άλλο θα διαιωνίσει τον γνωστό φαύλο κύκλο που ξεκίνησε με την υπόθεση των οικοπέδων, συνεχίστηκε με την παραίτηση Ιακώβου και μετατράπηκε σε εκκλησιαστική κρίση επί Σπυρίδωνα. Μια επανάληψη της ιστορίας που έχει ήδη καταντήσει φάρσα». Προσυπογράφουμε.

Ο Θεός μαζί μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φράση …”όπως μας πληροφόρησε ο εκλειπών” στην παράγραφο 15, δέον να αποδοθεί στον δαίμονα του λοπ τοπ! Δεν είχε θέση, δεν είχε νόημα, μήτε και ορθογραφία και την απαλείφουμε σήμερα Παρασκευή 9:54. Ζητούμε συγγνώμη για την αβλεψία.