Πέπλο μυστηρίου με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την ΠΓΔΜ

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις κινήσεις της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, αν και τις πυρετώδεις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη επιβεβαιώνει η τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της παραμονής του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη, ως προσκεκλημένος του Γιάννη Μπουτάρη.

Σε ανακοίνωσή του, το Μαξίμου ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σκοπιανό ομόλογό του «για να του ευχηθεί καλή χρονιά», αλλά ο ίδιος ο Ζάεφ αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τον Τσίπρα, αλλά και τον Νίκο Κοτζιά, άκουσε να του λένε «τις δυσκολίες που έχει η ελληνική πλευρά». Συμπλήρωσε δε με νόημα πως «έχουμε δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2018, με τον σωστό τρόπο, να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος».

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε εξίσου αισιόδοξος για λύση (Real FM): «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν όντως υπάρχει η επιθυμία από την άλλη πλευρά να γίνουν βήματα, μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου», είπε.

Επαναλαμβάνοντας παράλληλα τα περί εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση με το τέλος του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και τη φημολογία για εκλογές λόγω του Σκοπιανού, ο Τσίπρας επέμεινε ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας: «Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι λανθασμένες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης για ημερομηνία εκλογών. Οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2018, αλλά το 2019, στο τέλος της θητείας», τόνισε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι βολές της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης πληθαίνουν, καλώντας Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών να δημοσιοποιήσουν την πρόταση που συζητείται για το όνομα της πΓΔΜ. Όμως, και με αφορμή το διχασμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τις δηλώσεις Καμμένου για τον όρο «Μακεδονία», ο Νίκος Κοτζιάς επέστρεψε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας τα περί «πλειοψηφίας βουλευτών και όχι κομμάτων». Υπενόησε ουσιαστικά ότι το πρόβλημα έχει η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση.

Μια τέτοια αίσθηση έδωσαν και οι δηλώσεις του Κώστα Κατσίκη. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αφού χαρακτήρισε (Σκάι) «πλειοψηφία μειοδοσίας» τους βουλευτές που θα ψηφίσουν λύση με τον όρο “Μακεδονία”», υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ θα πειθαρχήσουν σε ό,τι αποφασίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Παράλληλα, τον Ν. Κοτζιά έσπευσε να επιβεβαιώσει ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης. Στο ερώτημα αν θα ψήφιζε μια κυβερνητική πρόταση με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», απάντησε δίχως περιστροφές (Θέμα FM): «Βέβαια θα ψήφιζα. Είναι μια ευκαιρία να λυθεί η διαμάχη».

in.gr