Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για άσυλο στον τούρκο αξιωματικό

Αθήνα.- Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται τελικά η έκδοση της απόφασης επί του αιτήματος της κυβέρνησης για χορήγηση ή μη προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» την παροχή ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους 7 στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία ακροάσεως στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών οι συνήγοροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι πρέπει να χορηγηθεί η προσωρινή διαταγή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του Τούρκου επισημάνθηκε ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει ανθρώπους που καταφεύγουν σε αυτή λόγω κινδύνων, βασανιστηρίων ή και της ίδιας τους της ζωής από αλλά κράτη.

Ο τούρκος αξιωματικός δεν ήταν παρών στη διαδικασία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής του Δημοσίου θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου.
Άμεσα η προσωρινή διαταγή για το «πάγωμα» του ασύλου

Ίσως και εντός της ημέρας να εκδοθεί η προσωρινή διαταγή επί του αιτήματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητά να «παγώσει» προσωρινά η παροχή ασύλου στον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερου, με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης στο Διοικητικό Εφετείο κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δυο πλευρές. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκπροσωπήθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ η πλευρά του τούρκου λοχαγού από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων.Κοντονής: Δεν επίκειται έκδοση των οκτώ Τούρκων

Νωρίτερα, ο κ. Κοντονής σημείωσε πως «η έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει». Η απόφαση του Αρείου Πάγου, ξεκαθάρισε, είναι σαφής και εξέφρασε την απορία πως κάποιοι -και μάλιστα νομικοί- επαναφέρουν το θέμα. Τόνισε μάλιστα, πως «ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Για την άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, είπε ότι το υπουργείο είχε κάποιες ενστάσεις και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο.

Κατά τα λοιπά, υπογράμμισε ότι εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης».

in.gr/(Φωτογραφία: ΑΠΕ)