Νίμιτς: Για το όνομα υπάρχουν ιδέες που έχουν τεθεί και στο παρελθόν

Αθήνα.- Απομυθοποιεί την άποψη ότι ¨κάτι καινούργιο” συντελείται γύρω από την ονοματολογία του Κράτους των Σκοπίων, ο ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο διαμεσολαβητής τονίζει με την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και οι πολίτες των δύο χωρών να επικεντρωθούν στη λύση, πλην, όμως, ξεκαθαρίζει πως σε σχέση με το όνομα “προτείνει ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι στο παρελθόν“.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Νίμιτς  υποστηρίζει ότι τώρα υπάρχει μία θετική δυναμική, χάρη στο εποικοδομητικό κλίμα που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και στην απουσία προκλητικής ρητορικής από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά και στο ενδιαφέρον για επίλυση του ονοματολογικού από τις δύο πλευρές, ενώ κρίνει ότι θα είναι σημαντικότερος ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή μετά τη λύση.
Αναφέρει, όπως και εισαγωγικά σμειώβσαμε, ότι θα προτείνει ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι στο παρελθόν, και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα.
Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι, αν βρεθεί το όνομα, Αθήνα και Σκόπια μπορούν να επιλύσουν τα άλλα παράπλευρα ζητήματα γύρω από αυτό, ελπίζοντας ότι οι πολίτες θα δουν με σοβαρότητα τη λύση και θα την υποστηρίξουν.