Κρις Σπύρου: «Ο κ. Νίμιτς γνωρίζει για την Μακεδονία και για το μακεδονικό λαό, τίποτα”!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η δήλωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος της FYROM, Μάθιου Νίμιτς, ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με ονομασία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και, επομένως, δεν μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς να υπάρχει στην σύνθετη ονομασία η λέξη «Μακεδονία» για το Κράτος των Σκοπίων, δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις.

Χίλαρι Κλίντον – Κρις Σπύρου.

Ρωτήσαμε για το θέμα αυτό τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη κ. Κρις Σπύρου, ο οποίος είχε ενεργό ανάμειξη την περίοδο της πολιτικής του δράσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο όλο θέμα, προσπαθώντας να βοηθήσει την Ελλάδα στην επίλυση και του συγκεκριμένου θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κρις Σπύρου διετέλεσε, μεταξύ άλλων,  σύμβουλος επιτροπής Λευκού Οίκου επί Νίξον, του προέδρου Κάρτερ και του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, εκλεγμένος Γερουσιαστής της Πολιτείας του New Hampshire (ΝΗ), αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Δημοκρατικών στη Βουλή της Πολιτείας του ΝΗ, Υποψήφιος Κυβερνήτης της Πολιτείας του ΝΗ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας ΝΗ. Πρόεδρος των εκλεκτόρων που εξέλεξαν τον  Μπιλ Κλίντον.

Τον ρωτήσαμε:

-Τι έχετε να πείτε, κ. Σπύρου, για τη θέση Νίμιτς αναφορικά με την αναγνώριση των Ηνωμένων Εθνών των Σκοπίων με το όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και του ισχυρισμού του ότι  επομένως είναι «Μακεδονία» τα Σκόπια;

Με την βροντώδη χαρακτηριστική του φωνή, ο κ. Κρις Σπύρου μας απάντησε: «Τον κακό του τον καιρό!». «Αυτό», πρόσθεσε, «να πείτε στον κ. Νίμιτς»…

Ο κ. Κρις Σπύρου με τους Μπίλ και Χίλαρι Κλίντον.

Και συνέχισε: «Ο κ. Νίμιτς γνωρίζει για την Μακεδονία και για το μακεδονικό λαό όσο ήξεραν οι εκδότες της Εγκυκλοπαίδειας των Αμερικανικών Εθνικών Ομάδων του Χάρβαρντ! (Harvard Encyclopedia of American Ethnic Groups). Τίποτα! Επομένως, κ. Μαλασπίνα,  θα σας δώσω να δημοσιεύσετε το γράμμα που έγραψα το 1986 στον τότε Πρόεδρο του Πανεπιστημίου, Ντερεκ Μποκ, και στα ελληνικά μεταφρασμένο και στα αγγλικά.  Και όποιος θα δει τον Νίμιτς, να του το δώσει να το διαβάσει. Και να διορθώσει αυτό που είπε. Σίγουρα όταν το διαβάσει θα ξέρει, από δω και πέρα, τι να πει».

Και συνέχισε ο κ. Σπύρου:

«Πέραν αυτού, να πείτε στον κ. Νίμιτς ότι ο διαμεσολαβητής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΝΟΣ! Νονός είναι Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ των δύο πλευρών οι οποίες διαπραγματεύονται…

Ο κ. Νίμιτς μου θυμίζει έναν δικαστή, σε κάποιο χωριό στο west, όπου ζούσαν καουμπόηδες.   Ξεκίνησε τη δίκη μια μέρα, λέγοντας στον γραμματέα του Δικαστηρίου: <Φέρε τώρα τον ένοχο κρατούμενο να του κάνουμε μια δίκαιη δίκη και μετά να τον κρεμάσουμε…>! Είδες αντικειμενικότητα δικαστή; Και αντικειμενικότητα Διαμεσολαβητή;»

“Αυτό, κ. Μαλασπίνα,  λέει ότι ο δικαστής ήταν προκατειλημμένος, όπως και ο κ. διαμεσολαβητής του θέματος της Μακεδονίας”.

ΡΗΡ: Παραθέτουμε επιστολή που μας έδωσε ο κ. Κρις Σπύρου προς τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Harvard κ, Ντέρεκ Μποκ, στις 9 Ιουλίου 1986.

Γραμμα στον Μποκ Ελληνικά Μετάφραση

 

ΡΗΡ: Η επιστολή του κ. Κρις Σπύρου στον Πρόεδρο του Χάρβαρντ κ. Ντέρεκ Μποκ, στα Αγγλικά, θα αναρτηθεί αργότερα, μόλις επιλύσουμε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.