Στην Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείες Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και των Παμμακεδονικών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Θεσσαλονίκη έφτασαν ήδη για να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης , Πέτρο Γαλάτουλα ο οποίος θα είναι και ένας από τους ομιλητές στην συγκέντρωση, η οποία κατά τους διοργανωτές αναμένεται να είναι “μεγαλειώδης”.

Άλλοι ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος Στέλιος Καλόγηρος,  ο επικεφαλής της οργάνωσης «Σπάρτακος», Κώστας Καραϊσκος ,  ο παπα-Ανδρέας από την Κρήτη. Ο στρατηγικός αναλυτής, Νίκος Λυγερός και  ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης.

Επίσης,  αντιπροσωπείες της Παμμακεδονικής Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά, Αφρικής και Ευρώπης, που αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», βρίσκονται ήδη στην συμπρωτεύουσα ενώ τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν σειρά επαφών με Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς και θα συνεχίσους τις επαφές με κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς και τις προσεχείς ημέρες.

Την Κυριακή, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, έχει απευθύνει πρόσκληση στους ιεράρχες για πολυϊερατική λειτουργία, ενώ αναμένονται και αρκετοί Μητροπολίτες παρότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν στηρίζει το συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, διευθετούνται και τελευταίες προετοιμασίες για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (21 Ιανουαρίου) στις 14:00 στη Θεσσαλονίκη. Η «Συντονιστική Επιτροπή του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία» που διοργανώνει το συλλαλητήριο εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας το σκεπτικό.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως στόχος του συλλαλητηρίου είναι «η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία».

Στο μεταξύ, όπως ήδη έχει γράψει η Panhellenic Post, η  διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών, μέσω της σελίδας onomasia.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη με αίτημα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» επ’ ουδενί στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, καθώς πιθανή ύπαρξή του θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Σε περίπτωση εκτροπής από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, να δοθεί ο λόγος στον Ελληνικό λαό για να αποφασίσει γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα με την υπέρτατη μορφή άμεσης δημοκρατίας, που είναι το δημοψήφισμα».

Η συγκέντρωση υπογραφών αποτελεί  πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, της Παμμακεδονικής  Ένωσης ΗΠΑ και του International Hellenic Association, ενώ οι ίδιοι φορείς στηρίζουν και το συλλαλητήριο  έξω από τον  Λευκό Πύργο, το απόγευμα της Κυριακής, το οποίο διοργανώνει  η «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν». Το συλλαλητήριο τελεί υπό την «ευλογία» του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες εμφανίζονταν έτοιμος να τεθεί επικεφαλής κινητοποιήσεων κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Ωστόσο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την δήλωση του τελευταίου αμέσως μετά τη συνάντηση πως «τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν» (σ.σ. καινοφανής θεωρία, αφού είναι βέβαιο και κοινώς παραδεκτό ότι συλλαλητήρια για παρόμοιες υποθέσεις ΠΑΝΤΑ λειτουργούν επιβοηθητικά της διαπραγματευτικής ικανότητας μιας χώρας) παραμένει άδηλο εάν ο Μητροπολίτης Άνθιμος θα παραστεί στη συγκέντρωση ή θα «πειθαρχήσει» στην παραίνεση του κ. Ιερώνυμου.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι λόγοι του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης νμτην Ημέρα Αγιασμού των Υδάτων στον Θερμαϊκό,  όπου είχε τονίσει τα ακόλουθα:

«Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, σεβόμεθα τις απόψεις των άλλων όταν είναι συμφέρουσες για αυτούς, αλλά όχι μόνο γι αυτούς, αλλά πρέπει να είναι προηγουμένως και για μας».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, είχε δόσει και αυτή το μήνυμα ότι «η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον μητροπολίτη Άνθιμο κινήθηκε και η υφυπουργός  Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά που δήλωσε με νόημα : «Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και ο Πάνος ο Καμμένος, και ως αρχηγός του κόμματος αλλά και ως υπουργός Άμυνας, και εγώ η ίδια ως υπουργός Μακεδονίας Θράκης πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα αυτό για δικούς του σκοπούς, και επομένως θα δώσουμε τη μάχη μας» .

Συλλαλητήριο διοργανώνεται και στο Αίγιο με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου, ενώ πορείες προγραμματίζονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Αυστραλία.