Έρημος, βαρύς και μόνος ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

Αθήνα.- Έχοντας κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία τον κατηγορούν για έλλειψη ενημέρωσης στο κρίσιμο εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ αλλά και για μυστική διπλωματία, προσέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια στιγμή, δέχεται πιέσεις για το θέμα από τους ΑΝΕΛ που εκφράζουν μία εκ διαμέτρου αντίθετη θέση αλλά και από τα συλλαλητήρια τα οποία προσπαθεί να υποβαθμίσει η κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα με τους χειρισμούς του γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έχει κρατήσει σε απόσταση όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για καμία εξέλιξη. Ακόμη και οι πέντε προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν έχουν σχολιαστεί ούτε από τον κ. Τσίπρα ούτε από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την αντιπολίτευση, ήταν η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ΠΓΔΜ, όταν την ίδια στιγμή «έκλεινε τα αυτιά» του σε αντίστοιχα αιτήματα των κομμάτων.

Το «αγκάθι» των ΑΝΕΛ στο ονοματολογικό
Η «μοναξιά» του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός ενισχύεται και από τις τριβές που υπάρχουν με τον κυβερνητικό του εταίρο. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αλλά και βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν πυκνώσει τις αντιδράσεις τους για το ονοματολογικό λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την αρχική τους θέση. Δηλαδή, να μην περιέχεται ο όρος Μακεδονία στο όνομα.

Μάλιστα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος δήλωσε τη Δευτέρα πως ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να αλλάξει θέση για το ονοματολογικό ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανένα από τα ονόματα που φέρεται να έχει προτείνει ο Νίμιτς.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ χωρίς ενιαία θέση από πλευράς κυβέρνησης. Είναι νωπές, άλλωστε, οι εικόνες από το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη όπου έδωσαν βροντερό παρών βουλευτές των ΑΝΕΛ.

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα συλλαλητήρια
«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί και το νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αυτή τη φορά στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως το συλλαλητήριο δεν θα έχει επίπτωση για το ζήτημα της ονομασίας ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση εξαπολύει καθημερινά σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στο θέμα αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης ενώ αναφέρουν ότι δεν γίνεται να προσέρχεται μία κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό χωρίς ενιαία θέση μεταξύ των δύο κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προσδοκώντας να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να μπουν οι βάσεις για επίλυση του θέματος. Η πλευρά της Αθήνας επισημαίνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η στάση αυτή κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός – τονίζουν κυβερνητικές πηγές – θα προσέλθει στη συνάντηση με την εθνική θέση της χώρας: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.

Το «παζάρι» στο Νταβός
Το «παζάρι» που θα ακολουθήσει, όχι μόνο στο Νταβός, αλλά και το επόμενο διάστημα θα έχει πολλά επεισόδια ενώ πολλοί σπεύδουν να προκαταβάλουν ότι δύσκολα θα υπάρξει επίλυση του ονοματολογικού, καθώς είναι λεπτές οι ισορροπίες τόσο στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όσο και στην ελληνική πλευρά η οποία αν έρθει στη Βουλή μία σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία θα πρέπει – εάν δεν υπάρξει … κυβίστηση από τους ΑΝΕΛ – να στηριχθεί η κυβέρνηση σε ψήφους της αντιπολίτευσης.

in.gr/(Φωτογραφία: Intime)