Ρέγκλινγκ: Υπό αυστηρή επίβλεψη και μετά το τέλος του προγράμματος

Προς αυστηρότερη μετα-μνημονιακή επιτήρηση από ό,τι είχαν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που εξήλθαν απο προγράμματα διάσωσης, δείχνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνδέοντας τη με τα μεγαλύτερα ποσά -σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες- που δανείστηκε η χώρα από τους εταίρους. Ειδικά εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που ούτως ή αλλως συνδέεται άμεσα με την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμισεων, οι θεσμοί μάλλον θα επισκέπτονται συχνά την Αθήνα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι:

«Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό επίβλεψη μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που δέχτηκαν πρόγραμμα. [Είναι μία] φυσιολογική διαδικασία που είναι πιο σημαντική σε αυτή την περίπτωση διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM από τις άλλες χώρες».

«Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους φυσικά τα κράτη της ευρωζώνης και ο ESM θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι ως αντάλλαγμα οι πολιτικές θα παραμείνουν υγιείς, ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε συμφωνημένα βήματα και μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου, όμως εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη στάση των εταίρων, λέγοντας ότι η δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα δεν έχει καμφθεί ούτε στο ελάχιστο.

in.gr