Νταβός: Συνάντηση Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί – Επί τάπητος & το χρέος

Με την κυβέρνηση να απεύχεται κάθε ενδεχόμενο «προληπτικής γραμμής στήριξης» μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο, καθώς θα συνεπάγεται νέες υποχρεώσεις προς τους θεσμούς, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις την Πέμπτη με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος θα θέσει «επί τάπητος» το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της «επόμενης ημέρας» της ελληνικής οικονομίας κατά τις συναντήσεις, με τις οποίες ολοκληρώνεται το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί, έρχονται μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και ενώ η χώρα, έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, εισέρχεται ουσιαστικά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έτσι, στο επίκεντρο του τετ α τετ που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ ‪στις 5 το απόγευμα, όπως έχουν προϊδεάσει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους. Ζήτημα επί του οποίου, το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ’ αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.

Η επικεφαλής του Ταμείου κατά την τοποθέτησή της στο Νταβός τόνισε πάντως πως οι συντάξεις στην Ελλάδα απείχαν σημαντικά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και η χώρα έπρεπε να λάβει μέτρα ώστε να βελτιωθεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο (χρέος και επόμενη μέρα) αναμένεται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις 3 μετά το μεσημέρι, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Συνάντηση και με τον Έντι Ράμα

Οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν πάντως από νωρίς το πρωί, με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 09.30 πρωί ‬με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στις 10.45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στις 12.30 το μεσημέρι.

Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στη 1.30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Στα ζητήματα της διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, η χώρα μας έχει ιδιαίτερο βάρος.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/365339/davos-sunadisi-tsipra-me-lagard-kai-moskovisi-epi-tapitos-to-hreos/#ixzz55BWO5DuU
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook