Φθάνει η ώρα του Τραμπ να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή…

Ουάσινγκτον. Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ φέρεται να ενδιαφέρεται για τον προγραμματισμό μιας κατάθεσης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με έμφαση στις αποπομπές του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, αλλά και του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Οι δύο πηγές ξεκαθάρισαν ότι τις επόμενες εβδομάδες και πριν από μια τέτοια κατάθεση υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω διαπραγματεύσεων, ώστε η κατάθεση του Αμερικανού προέδρου να γίνει στο σωστό πλαίσιο. Η μία πηγή διευκρίνισε ότι η μορφή που θα έχει η ακρόαση αυτή, αποτελεί το αντικείμενο των αρχικών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ θα επιθυμούσαν η κατάθεση του προέδρου να γίνει μόνο με την μορφή των γραπτών απαντήσεων. Ωστόσο, οι ίδιοι, αναγνωρίζουν ότι οι διαβουλεύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μία μεικτή μορφή κατάθεσης, αποτελούμενης από προφορικό λόγο, αλλά και γραπτά κείμενα ή μόνο προφορικό λόγο.

Η ομάδα του Μόλερ πήρε κατάθεση από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο χρόνο, υποστηρίζει η New York Times. Στο επίκεντρο αυτής της κατάθεσης βρέθηκαν τα υπομνήματα που είχε γράψει ο Κόμεϊ για τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ που φέρεται ότι τον αποθάρρυνε.

Ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο, όταν εκείνος επιβεβαίωσε δημοσίως ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνούσε το αν το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου είχε συμπράξει με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν ανέθεσε στη συνέχεια την έρευνα στον Μόλερ.

Την περασμένη εβδομάδα έδωσε κατάθεση στην ομάδα του Μόλερ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε το CNN, o Ρικ Γκέιτς, πρώην στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ενίσχυσε την ομάδα της νομικής υπεράσπισης του, με τον δικηγόρο Τομ Γκριν. Η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί μία παρασκηνιακή προσπάθεια για ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης που τήρησε για την μη παραδοχή της ενοχής του, σχολιάζει το αμερικανικό μέσο.

Το ενδιαφέρον για Τραμπ

Η Washington Post”δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον του Μόλερ για μία κατάθεση του Τραμπ. Η εφημερίδα επικαλέστηκε δύο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ειδικό ανακριτή υποστηρίζοντας ότι ο Μόλερ θέλει να κάνει ερωτήσεις στον Τραμπ σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την αποπομπή του Φλιν τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και του Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο.

Οι δύο πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η ομάδα νομικών του Τραμπ επεξεργάζεται τους όρους υπό τους οποίους ο πρόεδρος μπορεί να δώσει κατάθεση στον ειδικό ανακριτή “ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Η νομική ομάδα του Τραμπ εκτιμά ότι μπορεί να γίνει μερικώς με την φυσική του παρουσία, ενώ άλλες ερωτήσεις θα μπορούσαν ν’ απαντηθούν γραπτώς από τον πρόεδρο.

Η αναφορά στην επερχόμενη κατάθεση του προέδρου Τραμπ, γίνεται κατά τις ίδιες ημέρες που δημοσιοποιήθηκαν οι καταθέσεις του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και του Κόμεϊ στην ομάδα έρευνας του Μόλερ.

Μία πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Μόλερ επέδειξε ενδιαφέρον για τις προσπάθειες του Τραμπ “ν’ απαλλάξει από τα καθήκοντά του” τον Σέσιονς, με τον ειδικό ανακριτή να προσπαθεί να εντοπίσει εάν υπάρχει μια “συγκεκριμένη” συμπεριφορά από τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε δημόσια κατά του Σέσιονς το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “The New York Times” είχε υποστηρίξει ότι “ήταν πολύ κακό” που ο Σέσιονς είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για την Ρωσία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος “συνεργάζεται πλήρως” με τον Μόλερ ενώ πιστεύει ότι ο αμερικανικός λαός μπορεί να βαδίσει μπροστά. “Κοιτάξτε, όπως έχουμε δηλώσει σχεδόν καθημερινά μέσα στον χρόνο που είμαστε εδώ, θα συνεργαστούμε πλήρως με τον ειδικό ανακριτή και θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε το ίδιο, σε όλη την διαδικασία. Παράλληλα, δεν θα σχολιάσουμε ποιος είναι πιθανόν να καταθέσει ή να μην καταθέσει σε οποιαδήποτε στιγμή της έρευνας. Θα είμαστε πλήρως συνεργάσιμοι. Ειλικρινά, αυτή η κυβέρνηση, όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν δεν έχει σχέση με κάποια συνωμοσία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Πραγματικά, ο αμερικανικός λαός είναι έτοιμος,” τόνισε η Σάντερς.

Ο Πίτερ Καρ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης για την έρευνα που διεξάγει ο Μόλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην εφημερίδα, ενώ το ίδιο έπραξαν και δύο δικηγόροι του Τραμπ.

Ο Φλιν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από αναφορές ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Η έρευνα που πραγματοποιούσε το FBI, σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Φλιν και του Κίσλιακ δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Με την αποπομπή του Φλιν γνωστοποιήθηκε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε λάβει γνώση πριν από δύο εβδομάδες σχετικά με τις ανησυχίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τις επικοινωνίες του Φλιν με τον Κίσλιακ. Ο Φλιν αποχώρησε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” ότι είχε συζητήσει με τον Κίσλιακ το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με τα όσα είχε γνωστοποιήσει στον αντιπρόεδρο Πενς.

Ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του τον Δεκέμβριο για ψευδορκία στο FBI κι αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τον Κίσλιακ. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο Μόλερ.

Οι δικηγόροι του Τραμπ από την πλευρά τους, προσπαθούν να περιορίσουν το εύρος μιας κατάθεσης του Τραμπ στον Μίλερ.

Μετά την αποπομπή του Κόμεϊ στις αρχές του περασμένου Μαΐου, έγινε γνωστό ότι ο ίδιος, συμπλήρωνε υπηρεσιακά σημειώματα σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με τον Τραμπ, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του είχε ζητήσει να μην προχωρήσει την έρευνα του FBI για τον Φλιν.

Ο Μόλερ τέθηκε επικεφαλής της έρευνας του FBI μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή στελέχη του Λευκού Οίκου, με αφορμή την αποπομπή του Κόμεϊ. Παράλληλα, ο Μόλερ έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της απόφασης ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Για την ίδια υπόθεση διενεργούν έρευνες τρεις επιτροπές του Κογκρέσου (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ