Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης-Οι άλλοι αρχηγοί

Αθήνα.- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δίχασε τους Ελληνες, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα των Σκοπίων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.

Στη δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το ζήτημα των Σκοπίων δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας διχάζει τους Έλληνες.

Το ραντεβού με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το πρώτο για τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα, προκειμένου να τους ενημερώσει για το Σκοπιανό.

Η συνάντησή τους κράτησε 38 λεπτά και οι φωτογραφίες από το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι το τετ α τετ έγινε σε «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα.

Η στάση του σώματος και το πώς κοιτάζει ο ένας τον άλλον αποτυπώνουν πλήρως την αμηχανία των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Εξάλλου, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδέχθηκε την πρόσκληση να παραβρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο κύκλοι του κόμματος σημείωναν ότι «είναι αργά για ενημέρωση» και ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσέρχεται στη συνάντηση για θεσμικούς λόγους.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής: 

«Ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση.

Η πολύ σοβαρή παράληψη Τσίπρα να τεθεί ρητά η αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση καθώς υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις και δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και ο χειρισμός του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν δραματικά.

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορά την εθνική μας συνείδηδη, την ιστορία μας την πορεία των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών 

Σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, στη δήλωσή της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργού, μίλησε ακόμη για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία δυσκολεύει την διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής: 

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

Νωρίτερα, στο διάλογο που είχαν Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν:

Φ.Γ.: «Τα παιδιά μου είναι 20, 13 και 12 ετών. Μεγάλωσαν τώρα, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενδιαφέρονται, ρωτούν».

Α.Τ.:«Εδώ παρακολουθούν τα δικά μου, σχεδόν, που είναι 7,5 ετών».

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: μικρό καλάθι…

πηγές:in.gr/iefimerida/skai.gr

«Μικρό καλάθι» δήλωσε ότι κρατά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Και μετά την ενημέρωση παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες, για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, απάντησε «Εχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του λαού, εφόσον «δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων».

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος συναντήθηκε  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Με τον Βασίλη Λεβέντη

Στην αρχή της συνάντησης ο πρόεδρος των Κεντρώων ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις του κ. Τσίπρας δεν προκύπτει κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων. Όπως ήταν αναμενόμενο οι αρχηγοί έχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα και δεν προέκυψε καμία θετική εξέλιξη μετά τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.