«Κουμπαρά» ασφαλείας 20 δισ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση με νέες εκδόσεις ομολόγων

Αθήνα.– Σε νέες εκδόσεις ομολόγων (7ετούς, 2ετούς και 10ετούς διάρκειας) προχωρά από τον Φεβρουάριο και έως τον Ιούνιο η Κυβέρνηση, επιδιώκοντας δανεισμό ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές χρήματος με χαμηλά επιτόκια  πριν λήξει τον Αύγουστο και τυπικά η εφαρμογή του  τρίτου Μνημονίου.

Ως στόχο έχει να δημιουργήσει πριν από την οριστική έξοδο δανεισμού από τις αγορές έναν«κουμπαρά» ασφαλείας που θα αβγατίσει με επιπλέον 9 δισ. ευρώ, τα οποία που θα εισπραχθούν μέσω δόσεων έως το τέλος του προγράμματος προσαρμογής από τον ESM (Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Σε επίπεδο χρημάτων και πριν από την οριστική έξοδο στις διεθνείς αγορές σχεδιάζεται ο «κουμπαράς» ή το «μαξιλάρι» ασφαλείας να αριθμούν  περίπου  19-20 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθούν από τη μια ανεμπόδιστα λήξεις ομολόγων έως τα τέλη του 2019 και από την άλλη  να περιορίσει τυχόν ανησυχίες από πλευράς επενδυτών για το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου γεγονός το οποίο  θα τους εξαναγκάσει να αποφύγουν η να περιορίσουν τις αγορές νέων ομολόγων που θα εκδώσει το ελληνικό κράτος.

Ο εκκολαπτόμενος «κουμπαράς» των 19-20 δισ. ευρώ του ελληνικού κράτους άρχισε ήδη να αποτελεί και δέλεαρ για όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, καθώς ευελπιστούν ότι τουλάχιστον ένα μέρος του, περίπου 10 δισ. ευρώ, θα τοποθετηθούν ως καταθέσεις του κράτους στα ταμεία τους βελτιώνοντας έτσι την κεφαλαιακή τους επάρκεια, και τη ρευστότητα, ενώ από  την άλλη θα περιορίσουν αισθητά τη δανειακή τους εξάρτηση από τον ακριβό, με επιτόκιο 2,5%, έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) στον οποίο μέχρι σήμερα εξακολουθούν να οφείλουν 22 δισ. ευρώ.

Ο λόγος της αναγκαστικής προσφυγής στον ακριβό ELA οφείλεται στο ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τα προνόμια του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης και του φτηνού χρήματος που χορηγεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα  σε εμπορικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης που δεν βρίσκονται σε πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού και Μνημονίων μέσω του ESM. Έτσι, δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ,όπως ισχύει από πέρυσι για τις τράπεζες των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Η διεκδίκηση καταθέσεων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από τον εκκολαπτόμενο «κουμπαρά» του Κράτους με επιτόκιο 1%-1,5% μπορεί επίσης να βοηθήσει τις Τράπεζες να περάσουν αναίμακτα και τα stress tests  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο. Οσο για το υπόλοιπο ποσό των 9 δισ. ευρώ από τον «κουμπαρά» θα κατευθυνθεί ως κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

 

Πηγή:newpost.gr