Εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ του «Σταύρος Νιάρχος» 38 παιδιά – Τι λέει το Ίδρυμα

Αθήνα.– Επί 1,5 ώρα περίπου έμειναν εγκλωβισμένα μέσα σε ασανσέρ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 38 παιδιά, μέλη της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μαζί με τη διευθύντρια της χορωδίας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και επτά μέλη της χορωδίας της ΕΛΣ.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στις 20:30. Με ανακοίνωσή της, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) αναφέρει, ότι τα άτομα εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ (χωρητικότητας 46 ατόμων και βάρους 3.500 κιλών), το οποίο οδηγεί από τον 3ο όροφο των καναρινιών στη σκηνή, ενώ ο απεγκλωβισμός επετεύχθη μετά από περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Τρία από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ είναι καλά στην υγεία τους.«Σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 σαφώς προβλέπεται ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των κτηριακών και μηχανικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και στους αναδόχους της, και όχι στην ΕΛΣ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για τη διαλεύκανση του περιστατικού και επιφυλάσσεται για τις επόμενες νόμιμες ενέργειές της.

Η ανακοίνωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σχετικά με την βλάβη που σημειώθηκε στον ανελκυστήρα στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) χθες Κυριακή 28/02/18, και τον εγκλωβισμό τον επιβαινόντων σε αυτό, μελών της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και ενηλίκων, θα θέλαμε καταρχήν να διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας, και να ζητήσουμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, από τα παιδιά και του γονείς τους.

Σχετικά με τη διαδικασία απεγκλωβισμού θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

– Η κίνηση του ανελκυστήρα διακόπηκε αυτομάτως για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

– Η εταιρεία συντήρησης ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που καταγράφηκε η κλήση για τον εγκλωβισμό και μετέβη αμέσως στο σημείο, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε και η κατασκευάστρια εταιρεία του ανελκυστήρα.

– Οι ενέργειες συντονίστηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας συντήρησης ο οποίος έχει ειδική εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με το πρωτόκολλο απεγκλωβισμού.

– Είναι προφανές ότι στον ανελκυστήρα δεν υπήρξε σε καμία στιγμή έλλειψη οξυγόνου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο σταθμός πρώτος βοηθειών του ΚΠΙΣΝ, και δύο νοσηλεύτριες προσέτρεξαν στο σημείο.

– Η διαδικασία απεγκλωβισμού κράτησε 60 λεπτά περίπου και πραγματοποιήθηκε από την συντηρήτρια εταιρεία.

– Σύμφωνα με την έκθεση της κατασκευάστριας εταιρείας, η διάρκεια του απεγκλωβισμού οφείλεται στην απόσταση που είχε να διανύσει ο ανελκυστήρας μέχρι τον όροφο διαφυγής αλλά και στην ταχύτητα μετακίνησης του ανελκυστήρα η οποία ήταν πολύ χαμηλή λόγω του βάρους του θαλάμου που ήταν πλήρης, αφού επέβαιναν σε αυτό τα 38 μέλη της Παιδικής Χορωδίας και 8 ενήλικες.

– Σε συνέχεια ενός πρώτου τεχνικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, το αρχικό συμπέρασμα είναι πως ο εγκλωβισμός προήλθε από αστοχία στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κλειδαριάς της εξωτερικής θύρας του 2ου ορόφου, εξαιτίας χτυπήματος που δέχθηκε.

– Ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας είχε συντηρηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία μόλις μία ώρα πριν το συμβάν, ενώ φυσικά είναι πιστοποιημένος για μεταφορά τόσο ατόμων όσο και φορτίων.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη ζητήσει διερεύνηση του ζητήματος από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, ενώ θα επανεξετάσουμε και όλες τις διαδικασίες χρήσης του ανελκυστήρα από το προσωπικό του κτιρίου.

πηγή:enikos.gr